Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Alunecari de teren: cand natura reactioneaza
230 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castrul roman Noviodunum
518 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mauna Kea -
1.246 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cahokia, orasul pierdut si piramide de pamant
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Din istoria teatrului partea I
881 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterle orasului cu fantome din Peru
1.006 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Plantele comunica intre ele
268 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Daisen Kofun: Cel mai mare si mai misterios mormant
357 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fetele se transforma in baieti la 12 ani in Guevedoces
396 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai scump tren de mare viteza din Japonia,
159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Movile Mima

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.11.2014  Adauga la favorite 792 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In preriile din statul american Washington, sute de movile de pamant, acoperite cu vegetatie, acopera pamantul pe o mare suprafata. De-a lungul anilor, au fost propuse tot felul de explicatii, de la tumuli funerari la creatii ale extraterestrilor. Anul trecut, o noua ipoteza punea formarea movilelor Mima pe seama unor rozatoare din prerie. Acum, insa, o noua explicatie respinge animalele si aduce in scena plantele.

Printre animalele carora le-a fost atribuita crearea acestor ciudate formatiuni se numara o specie de popandai care traieste in preria Mima.

Acum, insa, cercetatorii de la Universitatea din Cape Town, Africa de Sud, au emis o noua explicatie: aparitia movilelor s-ar datora distributiei spatiale a plantelor.

Dupa parerea lor, movilele Mima (care pot ajunge la 2 metri inaltime si pana la 17 metri in diametru) sunt prea mari pentru a fi opera unor rozatoare de mici dimensiuni cum sunt popandaii; de asemenea, in movile se gasesc pietre mari si e greu de crezut ca micile rozatoare ar fi putut transporta obiecte asa de grele.

Distributia spatiala a plantelor ar putea explica aparitia movilelor, cred cercetatorii din Africa de Sud. Fiecare planta isi intinde radacinile si absoarbe din sol apa si nutrientii, portiunea de sol in care creste ea ramanand fertila, ca urmare a acestei atrageri a substantelor vitale spre planta, in vreme ce in jur fertilitatea scade.

Intre peticele de vegetatie, solul este saracit, iar resursele se acumuleaza in aceste petice de verdeata, creand aspectul unor „insulite" fertile raspandite regulat pe o mare suprafata de teren.

Plantele nu formeaza ele, direct, movilele, dar influenteaza procesele de depunere si eroziune a solului sub actiunea apei si a vintului: retin particulele de sol si reduc eroziunea, astfel incat in aceste petice de vegetatie se acumuleaza pamant, ceea ce poate duce la formarea movilelor


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.