Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mari actori - Alec Baldwin
1.574 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
  Mari actori :Norman Wisdom
1.499 vizite - 0 comentarii
adaugat de maria
 
  Mari actori - Stefan Iordache
1.378 vizite - 0 comentarii
adaugat de calea
 
  Mari actori - Max von Sydow
1.500 vizite - 0 comentarii
adaugat de rica
 
  Mari actori - Nicholas Cage / 7 minute
1.460 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
  Mari actori - Bruce Willis
1.799 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
  Rex Harrison - Mari actori,mari regizori
1.550 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari actori - Tim Allen
1.524 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
  Mari actori - Conan O'Brien
1.519 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
  Mari actori - Salma Hayek / interviu 2013
1.559 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Liam Neeson / Mari actori

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 03.10.2014  Adauga la favorite 1.454 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Liam Neeson s-a nascut la data de 07.06.1952, in localitatea Ballymena din Irlanda de Nord. Numele sau real este William John Neeson. S-a nascut intr-o familie numeroasa si modesta din punct de vedere financiar, tatal sau - Barnard Neeson fiind ingrijitor, iar mama sa - Katherine Neeson fiind bucatareasa la aceeasi institutie, o scoala catolica de fete din localitatea natala. Liam este cel de-al treilea copil al cuplului Neeson si singurul baiat printre trei surori: Elizabeth, Bernadette si Rosaline.

Este casatorit din data de 03.07.1994 cu actrita Natacha Richardson si au impreuna doi copii: Michael Antonio, nascut la data de 22.06.1995 si Daniel Jack, nascut la data de 28.08.1996. Sotia sa a decedat in data de 18 martie 2009 datorita unui traumatism sever la cap cauzat de un accident de schi.

Inainte de casatorie Liam Neeson era recunoscut ca fiind un sarmant si carismatic cuceritor de femei celebre, avand relatii amoroase cu actritele Helen Mirren, Julia Roberts, Brooke Shields, Jennifer Grey si Barbra Streisand, dar si cu cantareata Sinead O'Connor.

Putina lume stie insa ca Liam Neeson s-a pregatit initial pentru a-si construi o cariera in sportul profesionist. Astfel, la varsta de 9 ani s-a inscris la All Saints Youth Club din Ballymena pentru a lua lectii de box, iar 7 ani mai tarziu castigase deja de trei ori consecutiv titlul de campion al Irlandei la categoria grea. La varsta de 15 ani si-a fracturat nasul in timpul unei partide de box, aceasta fiind pana in ziua de astazi una dintre trasaturile definitorii ale fizionomiei sale. A renuntat la aceasta cariera si la visul de a participa la Olimpiada ca boxer profesionist doi ani mai tarziu, atunci cand, din cauza unor puternice lovituri la cap, a avut cateva momente de pierdere a cunostintei care l-au speriat foarte tare. Nu a fost insa singura sa incercare de a se afirma in lumea sportului, in timpul facultatii fiind remarcat de catre managerul echipei de fotbal Bohemian FC, Sean Thomas, care l-a convocat la un trial la Dublin. A jucat insa un singur meci ca rezerva impotriva echipei Shamrock Rovers, fara sa i se propuna ulterior semnarea unui contract.

La 11 ani a fost distribuit de catre profesorul de limba engleza in primul sau rol principal, intr-o piesa de teatru organizata la St. Patrick's Secondary School.

Intrucat doua dintre surorile sale se indreptasera spre o cariera didactica, Liam Neeson s-a inscris la St. Mary's Teaching College din Newcastle cu intentia de a deveni profesor de fizica, dar a luat in paralel si lectii de actorie. A renuntat insa dupa numai doi ani de studii deoarece nu a reusit sa promoveze examenul de trecere in anul III si s-a intors la Belfast, unde a lucrat o perioada ca asistent la biroul unui arhitect. Aceasta nu a fost singura slujba ciudata pe care a avut-o de-a lungul timpului Liam Neeson, el fiind pentru o vreme chiar si sofer pe un motostivuitor in localitatea natala.

In anul 1976 a avut loc debutul sau in teatru la Belfast Lyric Player's Theater, Liam Neeson avand un rol nesemnificativ de numai doua minute in piesa The Risen People, rol pe care l-a obtinut initial numai datorita staturii sale impresionante ( 1,93 m ). Doi ani mai tarziu s-a inrolat in echipa de actori de la Dublin's Abbey Theater si a jucat in numeroase piese de teatru de factura clasica. Rolul lui Lennie din piesa de teatru Of Mice and Men a avut insa o importanta capitala in viitoarea sa cariera de actor de film, fiind remarcat de catre regizorul John Boorman care l-a distribuit ulterior in filmul sau din anul 1981 Excalibur, axat pe legenda regelui Arthur si a cavalerilor Mesei Rotunde. Pe platourile de filmare ale acestei pelicule a intalnit-o pe mult mai celebra pe atunci Helen Mirren, care interpreta rolul Morganei, incepand cu aceasta o relatie amoroasa care a durat timp de 4 ani.

In anul 1985 a calatorit de cateva ori la Los Angeles si a avut cateva intalniri cu agenti de film de la Hollywood, dar i s-a spus ca are putine sanse sa isi construiasca o cariera in America atata vreme cat va continua sa locuiasca la Londra, drept pentru care in ianuarie 1986 va parasi Anglia definitiv.

Anul 1987 a fost marcat de interpretarea rolului vagabondului surdo - mut din filmul Suspect, in care a avut-o partenera pe actrita si cantareata Cher, dar abia trei ani mai tarziu a primit primul sau rol principal din cariera in filmul Darkman.

Intre anii 1988 si 1990 a avut o relatie cu actrita Julia Roberts.

Anul 1992 a insemnat aparitia altor trei filme cu Liam Neeson: Leap of faith, Husbands and wives si Shining Through, rolul inaltului ofiter nazist pe care l-a interpretat in ultima dintre aceste pelicule fiind motivul care l-a determinat pe regizorul Steven Spielberg sa il aleaga pentru rolul care l-a transformat intr-o stea a cinematografiei mondiale - Oskar Schindler.

In anul 1993, o data cu lansarea filmului Schindler's List, Liam Neeson primeste prima sa nominalizare la premiile Oscar, precum si cate o nominalizare la Globul de Aur si la premiile BAFTA ale Academiei britanice de film. Tot in 1993 Liam Neeson isi face si debutul pe Broadway in piesa de teatru a lui Eugene O'Neill - Anna Christie - rol care a insemnat o nominalizare la premiile Tony si care i-a prilejuit reintalnirea cu actrita Natacha Richardson. La momentul acestei reintalniri, Natacha Richardson era casatorita cu producatorul britanic Robert Fox, de care a divortat pentru a se casatori un an mai tarziu cu Liam Neeson. Prima intalnire dintre cei doi viitori soti se produsese insa mult mai devreme, in anul 1984, atunci cand au colaborat la o mini-serie TV intitulata Ellis Island.

A doua sa nominalizare la premiile Tony vine in mai 2002 pentru rolul din piesa de teatru a lui Arthur Miller - The Crucible.

Dupa ce in anul 1994 a jucat alaturi de sotia sa Natacha Richardson si de Jodie Foster in filmul Nell, in urmatorii doi ani a abordat numai roluri de eroi legendari de origine scotiana sau irlandeza in filme cu tenta istorica precum Rob Roy sau Michael Collins, pentru ultimul film primind o noua nominalizare la Globul de Aur. Cea de-a treia si ultima nominalizare la Globul de Aur obtinuta pana in prezent se datoreste controversatului film Kinsey din anul 2004.

In anul 2000 a avut un moment de mare cumpana in viata sa, suferind un groaznic accident de motocicleta in Connecticut, in urma caruia a supravietuit doar prin minune. A avut bazinul si picioarele zdrobite si a fost nevoie de doi ani de convalescenta pentru a reveni la forma de dinainte de accident si pentru a se intoarce pe marele ecran.

Liam Neeson este membru de onoare in Conference of Drama Schools ( CDS ) in Anglia, alaturi de sir Anthony Hopkins, Brian Cox, Richard Harris, Peter O'Toole sau Jeremy Irons. De asemenea, este recunoscuta implicarea sa in acte si campanii cu scop caritabil, fiind unul dintre cei mai vechi ambasadori UNICEF din partea Irlandei.

La sfarsitul anului 1999, Liam Neeson a fost numit ofiter al Ordinului Imperiului Britanic ( OBE ) de catre regina Elisabeta a II-a.

In martie 2009 Liam Neeson si-a pierdut sotia, actrita Natasha Richardson, intr-un accident tragic de ski. Familia si cei doi fii ai sai au fost in stare de soc dupa vestea data. Intr-un interviu, actorul a declarat ca in prezent traieste numai pentru cei doi fii ai sai.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.