Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  . Strada Knez Mihailova-Belgrad
161 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul Alb-Belgrad
172 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biserica Ruzica
1.143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Belgradului-Serbia
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jevremovac din Belgrad
88 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vechiul Palat Regal-Belgrad
116 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Serbia: Zlatibor
402 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arad
1.545 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul Alba-Iulia
1.402 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hunedoara
1.201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Belgrad-

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.08.2014  Adauga la favorite 1.052 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Belgrad (in sarba Beorpaa, Beograd Sunet asculta) este capitala si cel mai mare oras al Serbiei. Este situat la confluenta dintre raul Sava si fluviul Dunarea — doua cai navigabile internationale —, unde Campia Panonica intalneste Balcanii. De asemenea, orasul este plasat de-a lungul coridoarelor paneuropene X si VII.[7] Cu o populatie de 1.756.534 (conform estimarilor oficiale din 2007) de locuitori, care include si cetatenii ce locuiesc temporar in strainatate,[5] Belgrad este cel mai mare oras de pe teritoriul fostei Iugoslavii, al treilea de pe Dunare, dupa Budapesta si Viena si al patrulea din sud-estul Europei, dupa Istanbul, Atena si Bucuresti.

Fiind unul dintre cele mai vechi orase ale Europei, cu dovezi arheologice ale asezarilor inca din mileniul al V-lea i.Hr.,[8] Belgradul si zona sa urbana au fost locul de nastere al culturii Vinca, cea mai mare cultura preistorica europeana. Locatia a fost descoperita de greci, celtii l-au construit si numit Orasul Alb (nume pe care, tradus in sarba, inca il poarta, incepand cu anul 878 d.Hr.), iar romanii i-au acordat drepturi orasenesti, inainte sa fie populat complet de sarbii albi. Orasul a fost campul de lupta a peste 115 conflicte internationale si a fost daramat de 44 de ori[13] inca din perioada antica de numeroasele armate orientale si occidentale. In perioada medievala, orasul se afla, succesiv, sub stapanirea bizantinilor, francilor, bulgarilor, ungurilor si a sarbilor. In 1521, Belgradul a fost cucerit de otomani si a devenit resedinta Pasalacului Belgrad, fiind declarat principalul oras al Europei Otomane[14] si printre cele mai mari orase europene.[15] Orasul a devenit capitala Serbiei in 1841, dupa o perioada de suzeranitate a Imperiilor Austriac si Otoman. Totusi, partea septentrionala a orasului a ramas in Austria pana in 1918, cand s-a destramat Imperiul Austro-Ungar. Orasul unit a fost atunci capitala entitatilor Iugoslaviei, pana in 2006, cand Muntenegru s-a declarat stat suveran.

Belgradul are statutul de unitate teritoriala separata in Serbia, cu un guvern autonom. Teritoriul sau este divizat in 17 municipii, fiecare cu propriul consiliu local. Acopera 3,6% din intreaga suprafata a tarii, iar 24% din populatia Serbiei locuieste in acest oras. Belgrad este totodata si centrul economic, cultural, educational si stiintific al Serbiei.
Belgrad se afla la 116,75 m deasupra nivelului marii si este situat la confluenta raului Sava si a fluviului Dunarea la coordonatele 44°49′14″N 20°27′44″E.

Centrul istoric al Belgradului, Kalemegdan, este situat pe malul drept al raurilor. Din sec. al XIX-lea orasul s-a extins spre sud si est, iar dupa sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, a fost construit Noul Belgrad pe malul stang al raului Sava, unind orasul Zemun cu Belgrad. De asemenea, comunitatile mai mici precum Krnjaca si Ovca s-au unit cu orasul.

Orasul are o suprafata urbana de 360 km², in timp ce impreuna cu zona metropolitana acopera 3.223 km². De-a lungul istoriei, Belgrad a reprezentat o intersectie intre lumea occidentala si cea orientala.[19]

Pe malul drept al raului Sava, centrul Belgradului este asezat pe un teren accidentat. Punctul cel mai inalt al orasului este dealul Torlak cu o inaltime de 303 m. Muntii Avala (511 m) si Kosmaj (628 m) sunt situati in partea sudica a orasului.[20] Dincolo de Dunare si de raul Sava, cea mai mare parte a terenului este plat, compus din campii aluviale si podisuri de argila.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.