Ingrediente pentru prepararea umpluturii:
- 1 kg de carne de pui, sau de miel, sau de vita (eu am ales pulpe de pui dezosate)
- 3 catei de usturoi pisati
- 1/2 lingura de piper
- 1/2 lingura de boia iute
- 1/2 lingura scortisoara
- o lingura de cumin (chimen macinat)
- o lingura de coaja de nucsoara (mace)
- o lingura de sare
- sucul de la o jumatate de lamaie
- un borcanel de iaurt
Ingrediente pentru PITA:
- 1 pachet de drojdie
- 1/2 cana de apa calda
- 3 cani de faina
- o lingura de sare
- o lingura de zahar
- o cana de apa calduta
Pentru inceput, dizolvam drojdia si zaharul in jumatatea de cana de apa, amestecam bine si o lasam sa creasca 15 minute, pana cand sta sa iasa din pahar. Intr-un vas adanc amestecam faina si sarea, facem in mijloc o gaura si turnam drojdia dospita (dupa ce a stat in pahar 15 minute, da?). Turnam si o cana de apa calda si framantam bine 10-15 minute, pana cand obtinem un aluat elastic.
Facem o bila din aluat si o punem intr-un vas uns cu ulei de masline, rasucim bine aluatul astfel incat toata bila sa fie unsa bine cu ulei. Acoperim vasul si lasam aluatul sa creasca intr-un loc caldut, cca o ora, pana cand isi dubleaza volumul. Dupa ce a dospit, facem un baston din aluat, pe care il taiem in 8-10 bucati egale. Atentie! Lucrati cu faina!
Din fiecare bucatica de aluat, facem o mini-bila, din care modelam cu sucitorul PITA noastra. Incingem cuptorul si vasul in care o sa le coacem. Asezam PITA in tava de teflon, fara adaos de grasime, si o coacem 4 minute pe o parte, pana cand se umfla si apoi alte 2 minute pe cealalta parte.
Taiem carnea bucatele potrivite, de 2-3 cm. Amestecam toate ingredientele, punem carnea si sosul intr-o punga inchisa ermetic si le lasam in frigider la marinat 12-24 de ore, in functie de cat de mari ati taiat bucatile.
Scoatem carnea de la marinat (eu am lasat-o la marinat peste noapte), o punem cu tot cu sos intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu si o coacem la foc mic, cca 5 minute, introcand o data carnea. Cand este gata, o scoatem din tava, o lasam sa se raceasca la temperatura camerei si o taiem cat de marunt (desi unii prefera in kebap bucatile mari de carne, deci aici e o chestiune de gust). Condimentam bucatelele de carne cu sare, piper, sos chilli, iute sau picant, dupa preferinta, o jumatate de legatura de patrunjel tocata marunt si o lingura buna de ulei de masline. Amestecam bine carnea si condimentele si o incalzim cateva minute intr-o tigaie de teflon, fara adaos de ulei.
Taiem PITA in doua si o umplem cu carne si diverse legume: rosii, castraveti, ardei, varza alba, ceapa si sos ZATAR, facut din iaurt, lapte, menta proaspata tocata, cimbru si zeama de lamaie.
Desi retea e lungaaa cat o zi de post, va garantez ca merita osteneala! Carnea astfel marinata are o aroma deosebita, eu am fost chiar impresionata: gustul e aproape identic cu cel de la crasma. Ideea e ca puteti servi carnea de pui marinata asa si alaturi de orez, piure de cartofi sau cartofi taranesti, pentru ca se preteaza foarte bine si merge si mai bine alaturi de niste muraturi si un vin bun.