Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Momente de rascruce ale istoriei -Batalia de la Actium
1.253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Fallujah - Irak 2004 / Documentar 60 min
590 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Batalia de la Waterloo - 18 iunie 1815
1.117 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Evadarea lui Napoleon din Insula Elba
693 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
8.958 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Momente de rascruce ale istoriei--Batalia de la Salamina
1.054 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia de la Adrianopol
1.433 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  6. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
4.092 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  5. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.415 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  2. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.240 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Batalia de la Waterloo 1815 / Documentar istoric

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.09.2013  Adauga la favorite 2.508 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Batalia de la Waterloo a avut loc la 18 iunie 1815, in apropierea localitatii Waterloo din Belgia de astazi, la 18 kilometri sud de Bruxelles, opunand o armata franceza condusa de Imparatul Napoleon unei armate a celei de-a Saptea Coalitii, aflate sub comanda ducelui de Wellington si a feldmaresalului von Blucher. Batalia s-a incheiat cu victoria decisiva anglo-aliatilor si prusacilor, victorie ce pecetluieste practic sfarsitul Imperiului napoleonian.

Dupa ce Imparatul Napoleon a preluat din nou puterea in martie 1815, o noua Coalitie europeana a masat armate la granitele Frantei, cu scopul de a-l inlatura. Napoleon a decis insa sa treaca primul la ofensiva, atacand armata prusaca si pe cea anglo-aliata, ambele cantonate in Belgia. Astfel, au loc o serie de confruntari minore in jurul localitatii Charleroi si apoi bataliile de la Ligny si Quatre Bras, ambele purtate pe data de 16 iunie 1815. Desi cele doua batalii de pe 16 iunie s-au incheiat cu victoria francezilor si au impiedicat jonctiunea anglo-aliatilor si a prusacilor, ele nu au fost decisive, astfel ca, la 18 iunie, pe campul de batalie de la Waterloo, armata anglo-aliata si elemente semnificative din armata prusaca au putut face jonctiunea pentru a pecetlui victoria decisiva a Coalitiei. In timpul bataliei de pe 18 iunie, o treime din armata franceza, detasata tocmai pentru a impiedica sau intarzia semnificativ inaintarea prusacilor a marsaluit intr-o directie gresita si apoi a fost retinuta de un Corp de armata prusac inferior numeric la Wavre.

Ca urmare a infrangerii catastrofale de la Waterloo, ramasitele armatei franceze, regrupate pe linia raului Sambre, sub comanda maresalului Soult, apoi Grouchy, s-au retras in Franta, asteptand ofensiva Coalitiei. Batalia de la Waterloo a avut ca rezultat caderea definitiva a lui Napoleon, care, intors la Paris imediat dupa finalul bataliei, a constatat ca nu mai are sustinerea Forului legislativ si, ca atare, a abdicat pe 22 iunie. Armata franceza a continuat sa lupte o perioada impotriva trupelor Coalitiei, pana la incheierea unui armistitiu, semnat la initiativa ministrului de razboi francez, Maresalul Davout. Odata ostilitatile incheiate, in Franta a avut loc „A doua Restauratie", adica intoarcerea pe tron a Casei de Bourbon, prin pretendentul la Tron al Casei Regale, Ludovic al XVIII-lea.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.