Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  GOGOSI pufoase umplute cu crema de vanilie
561 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  GOGOSI pufoase umplute cu crema de vanilie
531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucte cu gem -
1.035 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gogosi [ ARICI ]
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gogosi moldovenesti perfect rumenite si pufoase!
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gogosi moldovenesti perfect rumenite si pufoase!
187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Reteta de gogosi pufoase fara drojdie si praf de copt
394 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oua umplute cu somon
1.941 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gogosi de post
608 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretul celor mai pufoase gogosi marocane!
145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Retete culinare
 

 

Gogosi pufoase sub forma de ecler - umplute cu crema

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 31.05.2019  Adauga la favorite 736 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ingrediente:

Pentru gogosi:

500 g faina de calitate
50 g zahar
8 g sare
275 g lapte 3.5% grasime, caldut
Un ou marimea M
25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
30 g unt 82%, topit
Coaja rasa de la o lamaie
Ulei pentru prajit
Zahar pudra vanilat pentru tavalit
Pentru crema de vanilie:

Intre 500 si 550 ml lapte
50 g amidon
4 galbenusuri
120 g zahar
4 plicuri zahar vanilat sau un baton de vanilie
In faina adaugam zaharul, si cele 8 grame de sare. Omogenizam. Dupa cum v-am mai spus si la alte aluaturi dospite sarea nu este doar pentru gust, ci ajuta glutenul sa formeze o retea puternica, de aceea e bine sa nu micsorati cantitatea. Mai punem tot aici, coaja de lamaie. Aceasta se poate inlocui cu alte arome pe placul vostru.

In laptele caldut vom dizolva drojdia. Este foarte important ca laptele sa nu fie fierbinte, si sa verificati ca drojdia sa fie in termen. Acestea sunt cele mai frecvente cauze pentru care aluatul nu creste. Dupa ce drojdia s-a dizolvat adaugam si untul topit si oul putin batut. Amestecam.

Punem lichidul peste faina. Amestecam ca aluatul sa inceapa sa se prinda, apoi il rasturnam pe masa si incepem sa-l framantam. Daca aluatul este lipicios mai adaugam o lingura de faina. Framantam sarguincios 10 minute. Trebuie sa obtinem un aluat ferm, nu tare ca bolovanu’, dar ferm, nelipicios, neted si foarte elastic. La gogosile de aceste gen, nu putem avea aluaturi molcute pentru ca nu isi vor tine forma pe care le-o dam, se vor pleosti.

Dupa ce am terminat de framantat, lasam aluatul doar 10 minute sa-si revina, acoperit cu folie de plastic. Nu lasam inca sa dospeasca.

Intre timp ungem doua tavi mari cu ulei.

Dupa 10 minute, luam aluatul si-l impartim in 12 bucati egale. Adica fiecare bucata va avea aproximativ 77 de grame. Daca vreti gogosi ceva mai mici impartiti in 14 bucati. Dam forme de bile bucatilor de aluat, si le aranjam pe una din tavi. Le vom tine acoperite cu folie de plastic cat timp lucram.

Luam cate o bucata si o intindem intr-un cerc cu diametrul intre 15 si 17 cm. Acum din acest cerc vom face un rulou astfel: rulam, si lipim bine, rulam cat mai strans si lipim bine si tot asa (vezi video). Daca nu rulam strans si apoi lipim bine straturile de aluat intre ele, gogoasa va avea multe de goluri de aer inauntru. Marginile trebuie lipite intodeauna cat mai bine, pentru ca se desfac primele. Daca trebuie, dati si cu un pic de apa ca sa se lipeasca mai acatarii.

Capetele ruloului, ca sa fie cat mai estetice, le imbracam. Tragem din coca ruloului, peste capat, ca si cum ar fi o hainuta. Lipim bine dedesupt. Procedam la fel si in partea opusa. Puneti-le, cu lipitura in jos, pe o tava unsa, acoperiti cu folie de plastic ( musai) si continuati cu celelalte gogosi.

Le lasam la dospit, intre 30 si 45 minute, in functie de cat de cald e in bucatarie, de cat de buna e drojdia, samd. Ultimele 15 minute le lasam insa fara folie. Suprafata gogosilor trebuie sa se usuce putin, pentru ca astfel vor absorbi mai putin ulei.

Cat timp gogosile se umfla, ne ocupam si de crema de vanilie. In functie de cat de inchegata vreti sa fie crema veti folosi:

550 ml lapte pentru o crema moale
525 ml lapte pentru o crema potrivita
500 ml pentru o crema ferma
Eu fac de obicei o crema moale ca sa iasa usor din pos.

Peste galbenusuri, adaugam zaharul, amidonul, si putin lapte din cel pregatit pentru crema. Cam 50 de mililitri sa zic. Amestecam bine, pana ce nu mai exista nici o aglomerare de amidon.

Restul de lapte se pune la fiert cu focul mediu. Se adauga zaharul vanilat sau si mai bine daca aveti o pastaie de vanilie despicata in doua. Cand da in clocot se toarna galbenusurile. Nu va faceti griji. Ele n-or sa se faca omleta pentru ca au fost mixate inainte cu amidon si cu zahar.

Amestecam continuu pana cand crema se ingroasa. Nu dureaza foarte mult. Dupa ingrosare nu ne oprim imediat. Mai tinem pe foc inca un minut – doua amestecand continuu. De ce? Pentru ca galbenusul de ou contine amilaza, o enzima care trebuie distrusa in totalitate, altfel va ataca amidonul din crema si o va taia.

Prajirea gogosilor este cel mai important pas. Se face la fel ca la gogosile rotunde, la 150 de grade Celsius, adica uleiul nu trebuie sa fie foarte incins. Ca idee o bucatica de aluat aruncata inauntru trebuie sa faca mici bule de aer, sa se ridice la suprafata, dar sa nu se coloreze deloc. Daca v-ati luat deja un termometru pentru reteta de bomboane fondante, nu ezitati sa-l folositi.

Gogosile se iau de pe tava utilizand orice paleta mai lata. Pur si simplu le rostogoliti pe ea, si se pun in ulei cu fata care a stat la uscat in jos. Nu prajiti multe odata. Uleiul nu trebuie sa sfaraie, doar sa faca mici bule de aer pe ici pe colo. Este foarte foarte important ca gogosile sa stea la prajit 3 minute dupa ceas pe fiecare parte. Daca se prajesc prea repede interiorul va ramane crud. E bine sa intoarceti gogosile o singura data, cand prima parte s-a prajit.

Se taie pe din doua, se da prin zahar vanilat si se umple cu crema de vanilie, asta daca va place evident, daca nu puneti ciocolata, sau ce va place voua. Si daca cumva decideti sa plusati si cu niste frisca la servit, eu n-am sa va judec!


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.