Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Oceanul Atlantic
1.331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Batalia pentru Atlantic
869 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  OCEANUL PACIFIC - O LUME PERICULOASA
187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  - RECORD MONDIAL: Traversarea Atlanticului intr-o barca
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Congo.O zi in inima Africii
336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Steaua de mare
950 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Mediterana si secretele ei
1.384 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  SAMANII DACI. O paralela cu samanismul sud-american
158 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Canal du Midi
1.249 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oceanul Pacific
1.546 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Oceanul Atlantic

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.10.2015  Adauga la favorite 1.011 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca marime de pe Pamant, acoperind aproape 20% din suprafata sa. Numele oceanului, care se trage de la mitologia greaca, inseamna Marea lui Atlas.
Atlanticul este marginit de America de Nord si America de Sud, in vest, si Europa si Africa, in est. Este legat de Oceanul Pacific prin Oceanul Arctic in nord, si prin Pasajul Drake in sud. In plus, este legat artificial de Pacific prin Canalul Panama. Linia de demarcatie dintre Oceanul Atlantic si Oceanul Indian este la meridianul 20°E. Atlanticul este separat de Oceanul Arctic printr-o linie care duce de la Groenlanda, prin insulele Svalbard pana in nordul Norvegiei.

Incluzand marile adiacente, Oceanul Atlantic ocupa o suprafata de 106.400.000 km², iar fara aceste mari, are o suprafata de 82.400.0000 km². Volumul oceanului, cu marile adiacente, este de 354.700.000 km³, iar fara ele este de 323.600.000 km³. Adancimea medie a Atlanticului este de 3.332 m (incluzand marile adiacente) sau 3.926 (fara marile adiacente). Cel mai adanc punct este Groapa Puerto Rico de 9.219m . Latimea oceanului variaza de la 2.848 km intre Brazilia si Liberia, pana la 4.830 km intre Statele Unite ale Americii si nordul Africii.

Marile care fac parte din Oceanul Atlantic (sunt considerate adiacente) includ: Marea Caraibelor, Marea Mediterana, Marea Nordului, Marea Labrador si Marea Baltica. Insulele importante din Oceanul Atlantic sunt: Insulele Faroe, Svalbard, Groenlanda, Islanda, Rockall, Marea Britanie, Irlanda, Fernando de Noronha, Insulele Azore, Insulele Madeira, Insulele Canare, Insulele Capul Verde, Sao Tome si Principe, Newfoundland, Bermuda, Indiile de Vest, Ascension, Sf. Elena, Martin Vaz, Tristan da Cunha, Insulele Falkland si Insula Georgia de Sud.

Inteleptul grec Platon afirma ca in Atlantic ar fi existat un continent, acum disparut: Atlantida, asa cum ar fi existat Pacifida in Pacific.

Studiul asupra vietuitoarelor marii arata ca au nevoie de circa 20% oxigen si 80% apa pentru asigurarea unei vieti fara riscuri si pentru digerarea hranei.



Vietuitoarele marine au nevoie de un teritoriu care sa constituie un climat variabil.Animalele marine isi schimba teritoriul in functie de anotimp si temperatura.Primavara si vara ele stau pe un teritoriu cu temperatura medie.Toamna ele pornesc spre un teritoriu cu temperatura ridicata,pentru a preveni schimbarile majore produse in timpul iernii.



Hrana este necesara animalelor marine,doar cand acestea isi pierd energia vitala(stelele de mare,caii de mare,aricii de mare etc.).Unele animale(rechinii)consuma hrana cat jumatate din greutatea lor. Acest fapt este unul grav, deoarece contribuie la disparitia multor specii aflate in pericol de extinctie.



Stelele de mare fac parte din speciile de animale marine care se regenereaza. Daca sunt atacate,din cele cinci brate raman brusc patru,apoi trei si pana atacatorul se ocupade bratele cazute,stelele de mare parasesc teritoriul.In curand,membrele pierdute se regenereaza (se completeaza). Calutul de mare apartine speciei pestilor,desi forma lui se deosebeste mult de acestia.Dar respira la fel,prin branhii,iar caracteristicile lui principale sunt asemanatoare cu ale pestilor.Aspectul de cal i-a dat numele de calut de mare.Traieste in preajma coralilor,printre algele de pe fundul marii,de care se agata cu coada.Aceasta este cea mai uimitoare specie de vietuitoare marine,fiindca masculul aduce pe lume “noi urmasi"ai familiei:femela depune circa 1500 de oua in punga pe care masculul o are in acest scop.Peste aproximativ 4-6 saptamani, masculul calut de mare aduce pe lume urmasii.Nasterea poate dura chiar si doua zile.Urmasii au doar un centimetru,dar seamana leit cu parintii.Desi sunt inca vulnerabili, puii pot supravietui singuri chiar si in conditii extreme.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.