Cel de-al doilea ca marime dintre cele trei oceane ale lumii Oceanul atlantic ocupa o suprafata de 84,11 milioane de kmp si are peste 322 milioane km3 apa.Adancimea medie este de 3293m iar cel mai adanc punct este gaura Milwaukee 9219m la este de Haiti. Aproximatim o traime din oceanul Atlantic are o adancime intre 4000 si 5000 m.
Oceanul Atlantic sa format intre 195 pina la 135 milioane de ani in urma in centrul Atlanticului de nord de azi cand America de nord de-a lungul a catorva milioane de ani sa despartit de continentul African si de cel Sud American. Deja cu 150 de milioane de ani in urma Atlanticul ocupa o traime din suprafata actuala a sa.Atlanticul de sud sa format in momontul in care Africa si America de sud sau despartit.60 de milioane de ani dupa a luat nastere si Atlanticul de Nord.Sedimentele de pe fundul oceanului pot ajunge de la 100m pina la 9000 grosime. La suprafata Atlanticului sau format mai multi curenti influentati de vanturile si temperatura apei precum si de salinitatea acesteia. Cel mai renumit curent este situat in Atlanticul de Nord (Curentul Golfului) care are o latime de doar 50 km dar o viteza de 5 noduri(130 km pe zi).Acesta incepe pe coasta de est a americii de Nord din curentii Floridei si ai Antilelor. Datorita vanturilor de vest curentul paraseste coasta americana si traverseaza oceanul.Din cauza apei calde pe care o transporta acest curent influenteaza puternic coasta europei de vest si de nord temperand iernile in special in aceste regiuni.
Cele mai ridicate temperaturi ale Oceanului se masoara in jurul ecuatorului meteorologic (27-28 grade celsius).
In special in zonele reci ale Oceanului Atlantic se gasesc mari bancuri de pesti precum sardinele,heringul,peste sabie. Mai mult de 80% din pescuitul oceanic se extrage din Atlanticul de Nord.In regiunile mai putin adanci din apropierea continenteleor se extrag gaze naturale si petrol in special in Marea Nordului, pe coasta de vest a Africii si in marea Caraibelor.