Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Catedrala Etchmiadzin-Armenia
216 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Dashtadem -Armenia
449 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lacul Seva,-Armenia
802 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cascada Shaki, Armenia
311 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul antic Artashat Armenia
355 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Statiune de schi Tsaghkadzor-Armenia
158 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Erebuni in Armenia
360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Armenia
436 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Garni, Khor Virap-Armenia
165 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  GYUMRI-Armenia
339 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Armenia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.01.2014  Adauga la favorite 994 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Republica Armenia, sau Armenia (armeana: Հայաստան, Hayastan, Հայք, Hayq), este o tara in Caucazul sudic, intre Marea Neagra si Marea Caspica, care se invecineaza cu Turcia la vest, Georgia la nord, Azerbaidjan la est si Iran la sud. Armenia este un membru al Consiliului Europei si al Comunitatii Statelor Independente si care pe parcursul mai multor secole a fost un punct de trecere din occident spre orient. O fosta republica a Uniunii Sovietice, Armenia este un stat unitar, multipartit cu un vechi patrimoniu cultural si istoric. Regatul Armeniei a fost primul stat ce a adoptat crestinismul ca religie, in primii ani ai secolul IV (data traditionala este de 301). Republica moderna Armenia recunoaste misiunea exclusiv istorica a Bisericii Apostolice Armene ca o biserica nationala, cu toate ca Republica moderna Armenia a separat biserica de stat. Armenia este membra in mai mult de 40 de organizatii internationale, inclusiv in Organizatia Natiunilor Unite, Consiliul Europei, Banca Asiatica de Dezvoltare, Comunitatea Statelor Independente, Organizatia Mondiala a Comertului, Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra, si a Francofoniei. Este membru al Aliantei CSTO militare si participa la Parteneriatul pentru Pace al NATO (PfP). In 2004, fortele sale s-au alaturat KFOR, fortele internationale ale NATO in Kosovo. De asemenea, este membru observator al Comunitatii Economice Eurasia si nealiniate Miscarii. Tara este o democratie in curs de dezvoltare. Armenia este clasificata ca o tara cu o dezvoltare umana medie si 10,6% din populatie traieste sub pragul de saracie international de 1.25 dolari SUA pe zi.
Numele original al tarii in armeana era Hayq (pluralul pentru "armeni", ad literam), apoi Hayastan, sub influenta limbii persane, constand din numele vechi Haya/ Hayas plus sufixul persan '-ostan' (provincie). Conform explicatiei legendare, Haik ar fi fost stranepotul lui Noe si stramosul poporului armean. Haiq a fost numita Armenia sau Armina de catre statele ei vecine, incepand cu Persia Ahemenida, deoarece acesta era numele celui mai puternic trib din regiune ai carui membri se numeau Armen intre ei. Aceasta denumire a fost posibil derivata de la Armenak sau Aram (stranepotul lui Haik si un alt conducator al poporului sau).
In perioada preistorica, mai multe triburi au locuit pe teritoriul Armeniei moderne.

La jumatatea secolului I i.e.n. Armenia a devenit pentru scurta durata un imperiu regional cu o cultura bogata, de orientare elenistica si care se intindea de la Marea Neagra la Marea Caspica si de la Caucazul Mare la Marea Mediterana. Se intampla in timpul domniei lui Tigranes cel Mare ce se intitula "rege al regilor" profitand de o slabire temporara a Regatului Partilor pe care il infrange. Este la randul sau infrant de Roma, al carei rege clientelar va deveni, impreuna cu urmasii sai Artasizi.

Situatia geografica strategica a Armeniei la rascruce de drumuri comerciale si continente a indemnat la invazia teritoriului sau de catre diferite imperii: Asiria, persi, Macedonia, romani, iar mai tarziu de catre arabi, turci si mongoli.

In anul 301 d.Hr., Armenia a devenit primul stat care a adoptat crestinismul ca religia sa de stat, cu doisprezece ani inainte de acordarea tolerantei crestinilor Imperiului Roman de catre Galerius, si 30-40 de ani inainte de botezul lui Constantin. Pe teritoriul Armeniei existau diverse comunitati pagane pana la sosirea crestinismului, insa ei au acceptat crestinismul dupa un flux de misionari.

Dupa ce Armenia a fost ocupata de catre mai multe dinastii straine (iraniene, romane, arabe, mongole, etc), Armenia a fost grav slabita. In secolul al 16-lea, Imperiul Otoman si Persia Safavida si-au impartit teritoriul Armeniei. Luptele dintre acesti beligeranti au dus si la scaderea numerica a populatiei bastinase armene al carei loc a fost treptat luat de diverse populatii de religie islamica.

In 1813 si 1828, Armenia moderna (care consta [necesita citare] din regiunele Erivan si Karabakh din Persia) a fost temporar incoroporata in Imperiul Rus. Dupa scurta sa existenta ca o republica independenta dupa Revolutia rusa, Armenia a fost anexata de catre URSS. Intre 1922 si 1936 ea a existat ca Republica Sovietica Socialista Federala Transcaucaziana (impreuna cu Georgia si Azerbaidjan), si din 1936 pana in 1991 ca RSS Armeana.

In ultimii ani ai Imperiului Otoman (1915-1922), un numar mare de armeni din Anatolia au murit in Genocidul armean. Multi au fost fortati sa isi paraseasca casele si sa porneasca intr-un "mars al mortii" prin deserturile Siriei fara hrana, fiind escortati de soldati turci care au "inchis ochii" la atacul diverselor triburi muntene din regiune. Altii au fost omorati in propriile case sau inecati in Eufrat si Marea Neagra. Guvernul turc refuza si astazi sa recunoasca clasificarea acelor masacre drept genocid cu toate ca insusi termenul de genocid a fost introdus de polonezul de origine ebraica Raphael Lemkin plecand de la masacrele comise impotriva Asirienilor si Armenilor in prima jumatate a secolului XX. Autoritatile turce continua negarea deceselor si investesc milioane de dolari anual pentru a sustine aceasta istorie alternativa, declarand ca decesele au fost provocate de razboiul civil impreuna cu bolile si foametea, ambele parti suferind pierderi de vieti. Numarul de armeni omorati este estimat la circa 1 500 000, iar aceste evenimente sunt comemorate anual pe 24 aprilie. Armenii impreuna cu multe alte tari cer recunoasterea oficiala a evenimentelor drept genocid, dar exista de asemenea numeroase tari aflate sub presiunea directa a Turciei pentru a nu caracteriza masacrul armean ca genocid.

Unul dintre motivele pentru care guvernul turc refuza sa recunoasca acest asa zis genocid, este ca termenul de genocid a fost creat in anul 1944 iar ONU a votat rezolutia privind Genocidul in 1946. Asa cum nu se poate vorbi de genocid cand vine vorba de exterminarea poporului amerindian deoarece s-a petrecut cu mult inainte de votarea rezolutiei ONU (iar legile nu se pot aplica retroactiv), sau nu se poate vorbi de genocid cand vorbim de crimele comise de Franta in Africa, sau de Marea Britanie in India, si exemplele pot sa continue, nici Turcia nu poate sa fie acuzata pentru o fapta care s-ar fi petrecut in trecut. Armenia cheltuie milioane de dolari pentru a-si acoperi crimele comise in Azerbaidjan din 1988 pana in ziua de azi. Din cauza actiunilor guvernului de la Erevan in jur de 1.000.000 de oameni si-au parasit casele sau au fost omorate de soldatii armatei Armeniei.

Armenia a fost antrenata intr-un conflict prelungit cu Azerbaidjanul pentru regiunea Nagorno-Karabah, o regiune cu populatie majoritar armeana si apartinand teritoriului Armeniei Mari pe care Stalin a transformat-o intr-o enclava si a anexat-o Azerbaidjanului sovietic in speranta ca va obtine sprijinul Turciei Kemaliste si al populatiei islamice in construirea socialismului in lume. Conflictul militar dintre Armenia si Azerbaidjan a inceput in 1988, iar luptele au luat amploare dupa ce ambele tari si-au declarat independenta de Uniunea Sovietica in 1991. Pana in mai 1994, cand a intrat in vigoare un armistitiu, fortele armene au ocupat nu doar Nagorno-Karabah, ci si o centura de securitate formata din teritoriile inconjuratoare ale Azerbaidjanului propriu-zis. Economiile ambelor tari au avut de suferit in absenta unei solutii pasnice
Podisul Armeniei reprezinta continuarea mai inalta a Podisului Asiei Mici pana aproape de Marea Caspica.

Limite: Spre sud-est se leaga strans cu Podisul Iranului, extins la sud de Lacul Urmia si Masivul Sahend, iar la nord, prin Caucazul Mic, domina depresiunea intramontana Rion-Kura.

Trasaturi fizico-geografice: pozitia de tranzitie intre Asia Mica si Podisul Iranului - de unde accentuarea continentalismului climatic; predominarea podisurilor inalte si a masivelor vulcanice, care alterneaza cu depresiuni adanci, tectono-erozive; formarea unui adevarat "castel de ape", cu rezervoare naturale permanente (lacurile tectonice Van, Sevan si Urmia), din care diverg numeroase rauri (Kura, Arax, Tigru, Eufrat, etc.)

Clima: caracter continental, cu ierni lungi si reci, veri calde. Precipitatiile cad mai ales primavara si vara si cresc dinspre interior (300-600mm) spre versantii exteriori (1000-1200mm). Variaza de la tipul subtropical la cel alpin din munti. Temperatura medie in mijlocul verii este de 25 °C. In mijlocul iernii temperatura atinge, in medie, 0 °C.

Apele: cu mari variatii si debite, sunt intens folosite pentru irigatii in depresiuni si pentru producerea de energie electrica, iar marile lacuri tectonice pentru navigatie si pescuit. Principalul rau al Armeniei este Arax cu lungime totala de 1.070 km. Face granita cu Turcia pe cca. 130 km. Raurile Armeniei au un important potential hidroenergetic, in mare parte valorificat. In zona montana apar numeroase lacuri, cel mai mare fiind Lacul Sevan. Are o suprafata de 1.416 km2, iar adancimea maxima este de 98.7 m, fiind unul dintre cele mai adanci lacuri de altitudine din Asia si Europa (1.920 m).

Flora si fauna: Armenia este situata in Depresiunea Aral-Caspica. Tara are suprafete nisipoase desertice si podisuri joase acoperite de iarba. Fauna este reprezentata de bizonul european, irbisi, gheparzi.

Resurse: mici depozite de aur, cupru, molibden, zinc, aluminiu.
Are o economie in curs de dezvoltare. A devenit o tara puternic industrializata datorita dezvoltarii industriei hidroenergetice din timpul perioadei sovietice si se afla intr-un continuu proces de dezvoltare urbana. Agricultura are inca un rol important. Caderea URSS in 1991 a dus la caderea pietei sovietice, de care Armenia era dependenta. S-a produs o orientare catre sectorul agricol la scara mica, in opozitie cu marile complexe agroindustriale ale epocii sovietice. S-a trecut la privatizarea industriei. Dupa 1995, s-a trecut la aplicarea unui program de reforme economice, bazat pe finantare FMI, care a dus la o redresare a economiei.

Sectoare economice: -agricultura: 23.9%

-industrie: 32.8%

-servicii:43.3%
Armenii reprezinta cca 96% din populatie, minoritatile principale sunt greci, Asirieni, kurzii, rusii, ucrainienii. Limba oficiala este armeana, iar o alta limba vorbita este rusa. Religia cea mai raspandita este crestinismul (confesiunea apostolica armeana si cea romano-catolica), iar cealalta este islamismul.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.