Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Catedrala Etchmiadzin-Armenia
235 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cetatea Dashtadem -Armenia
462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lacul Seva,-Armenia
864 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cascada Shaki, Armenia
326 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul antic Artashat Armenia
371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Statiune de schi Tsaghkadzor-Armenia
170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Erebuni in Armenia
371 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Garni, Khor Virap-Armenia
175 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  GYUMRI-Armenia
348 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Erevan-Armenia
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Armenia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.04.2020  Adauga la favorite 445 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Republica Armenia, sau Armenia (armeana: Հայաստան, Hayastan, Հայք, Hayq), este o tara in Caucazul sudic, intre Marea Neagra si Marea Caspica, care se invecineaza cu Turcia la vest, Georgia la nord, Azerbaidjan la est si Iran la sud. Armenia este un membru al Consiliului Europei si al Comunitatii Statelor Independente si care pe parcursul mai multor secole a fost un punct de trecere din occident spre orient. O fosta republica a Uniunii Sovietice, Armenia este un stat unitar, multipartit cu un vechi patrimoniu cultural si istoric. Regatul Armeniei a fost primul stat ce a adoptat crestinismul ca religie, in primii ani ai secolul IV (data traditionala este de 301). Republica moderna Armenia recunoaste misiunea exclusiv istorica a Bisericii Apostolice Armene ca o biserica nationala, cu toate ca Republica moderna Armenia a separat biserica de stat. Armenia este membra in mai mult de 40 de organizatii internationale, inclusiv in Organizatia Natiunilor Unite, Consiliul Europei, Banca Asiatica de Dezvoltare, Comunitatea Statelor Independente, Organizatia Mondiala a Comertului, Organizatia de Cooperare Economica la Marea Neagra, si a Francofoniei. Este membru al Aliantei CSTO militare si participa la Parteneriatul pentru Pace al NATO (PfP). In 2014, fortele sale s-au alaturat KFOR, fortele internationale ale NATO in Kosovo. De asemenea, este membru observator al Comunitatii Economice Eurasia si nealiniate Miscarii. Tara este o democratie in curs de dezvoltare. Armenia este clasificata ca o tara cu o dezvoltare umana medie si 10,6% din populatie traieste sub pragul de saracie international de 1,15 dolari SUA pe zi.

Podisul Armeniei reprezinta continuarea mai inalta a Podisului Asiei Mici pana aproape de Marea Caspica.

Limite: Spre sud-est se leaga strans cu Podisul Iranului, extins la sud de Lacul Urmia si Masivul Sahend, iar la nord, prin Caucazul Mic, domina depresiunea intramontana Rion-Kura.

Trasaturi fizico-geografice: pozitia de tranzitie intre Asia Mica si Podisul Iranului - de unde accentuarea continentalismului climatic; predominarea podisurilor inalte si a masivelor vulcanice, care alterneaza cu depresiuni adanci, tectono-erozive; formarea unui adevarat "castel de ape", cu rezervoare naturale permanente (lacurile tectonice Van, Sevan si Urmia), din care diverg numeroase rauri (Kura, Arax, Tigru, Eufrat, etc.)

Clima: caracter continental, cu ierni lungi si reci, veri calde. Precipitatiile cad mai ales primavara si vara si cresc dinspre interior (300-600mm) spre versantii exteriori (1000-1200mm). Variaza de la tipul subtropical la cel alpin din munti. Temperatura medie in mijlocul verii este de 25 °C. In mijlocul iernii temperatura atinge, in medie, 0 °C.

Apele: cu mari variatii si debite, sunt intens folosite pentru irigatii in depresiuni si pentru producerea de energie electrica, iar marile lacuri tectonice pentru navigatie si pescuit. Principalul rau al Armeniei este Arax cu lungime totala de 1.070 km. Face granita cu Turcia pe cca. 130 km. Raurile Armeniei au un important potential hidroenergetic, in mare parte valorificat. In zona montana apar numeroase lacuri, cel mai mare fiind Lacul Sevan. Are o suprafata de 1.416 km², iar adancimea maxima este de 98,7 m, fiind unul dintre cele mai adanci lacuri de altitudine din Asia si Europa (1.920 m).

Flora si fauna: Armenia este situata in Depresiunea Aral-Caspica. Tara are suprafete nisipoase desertice si podisuri joase acoperite de iarba. Fauna este reprezentata de bizonul european, irbisi, gheparzi.

Resurse: mici depozite de aur, cupru, molibden, zinc, aluminiu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.