Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Arta conceptuala
407 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarutul - Gustav Klimt
169 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai mari picturi din lume - S01 EP08
218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pieter Brueghel .
1.778 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  - Cele mai mari picturi din lume - S01 EP09
179 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Bouguereau (1825-1905)
232 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai mari picturi din lume - S01 EP04 -Picasso
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Christoph Willibald Gluck
1.359 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai mari picturi din lume - S01 EP06-The Hay Wain
185 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rondul de noapte, de Rembrandt
566 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

Mari tenori ai operei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.01.2014  Adauga la favorite 1.467 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Tenorul este cea mai inalta voce barbateasca, sau si cantaretul cu o astfel de voce.

Etimologic, numele de „tenor" provine din latinescul "tenere", care se traduce cu „a tine". In perioada medievala si in polifonia renasterii tenorul era vocea de baza (vocala sau instrumentala), celelate voci fiind calculate in relatie cu aceasta. Tenorul tinea adesea note prelungi si constituia, prin melodia sa, asa numitul „cantus firmus". Mai tarziu va fi inlocuit in polifonie de soprana.

Incepand cu secolul XV, termenul de tenor incepe sa desemneze vocea masculina care canta, nascandu-se astfel o noua tipologie de voce masculina
O definitie mai complexa a tenorului: un cantaret masculin cu un ambitus vocal ce porneste de la Do din octava mica si merge pana in La din octava I in muzica corala, sau pana in Do2 (tenor C, tenor high C) in muzica de opera.

Cu toate acestea, ambitusul nu este singura caracteristica definitorie a vocii de tenor. Un rol important in stabilirea tipului de voce la un tanar cantaret il are timbrul vocal, precum si pasajul, sau punctul de tranzitie (passaggio). La baza trebuie sa stea si tesatura tanarului cantaret, adica portiunea de note unde acesta se simte cel mai bine si unde timbrul este de cea mai buna calitate.

Este recunoscut in general ca pasajul la tenor are loc in preajma lui Fa#1. Aici are loc ruptura de voce. Marii profesori de canto, dar si marii tenori pun un accent foarte important pe rezolvarea pasajului, unanim recunoscand ca rezolvarea lui este cheia succesului. Rezolvarea acestuia este un proces de durata. Printre secretele utilizate in aceasta trecere amintim: laringele jos pozitionat, faringele larg deschis, centrarea coloanei sonore, cantatul in masca, sombrarea/intunecarea sunetului, verticalizarea pozitiei de cantat, pregatirea mentala a pasajului.

Ludovic Spiess mentiona la inceputul lucrarii sale importanta ambitusului necesar pentru abordarea diverselor roluri. Drept curiozitati iata cateva dintre notele extreme care apar in repertoriul rolurilor de tenor. Limita de jos a tenorului este situata teoretic la do din octava mica, cu toate ca rareori linia muzicala coboara sub re, re bemol. Cea mai extrema nota grava este la din octava mare, nota intalnita in roluri mai putin cunoscute ca Mime din "Salome" de Richard Strauss sau Herodes din "Siegfried" de Richard Wagner. La limita opusa, in acut, acuta cea mai des intlnita la tenori este si bemol1. Adeseori apar: si-ul natural 1 si celebrul do2 al tenorului. Multe obstacole impun si note cu mult mai rare, care apar de obicei in repertoriul de belcanto, cum ar fi do#2, re2. Nota extrema in acut este fa2, intalnita in rolul lui Arturo din "I Puritani" de V. Bellini.
In functie de calitatile vocale (ambitus, volum, culoare) dar si de temperamentul solistului, tenorii s-au grupat in aproximativ sase mari subcategorii: tenorul lirico-lejer, tenorul liric, tenorul spint, tenorul dramatic, heldentenor, tenorul buff.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.