AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Arta conceptuala reprezinta acel mijloc de exprimare artistica ce caracterizeaza perioada contemporana in care ideea sau conceptul sunt elementele de baza ale operei de arta in sine. Mai pe scurt, arta conceptuala pune accentul mai mult pe idee decat pe traditionala manifestare a esteticului prin intermediul unei opere de arta.
Arta conceptuala apare la jumatatea secolului XX ca un raspuns impotriva formalismului; formalismul s-a manifestat in arta prin teoria conform careia valoarea estetica a unei opere de arta este determinata de forma acesteia, de modul in care a fost conceputa, aspectul vizual jucand un rol foarte important. Formalismul pune accentul mai mult pe forma, culoarea si textura unei opere de arta, decat pe ceea ce acesta reprezinta. Mai mult decat atat, formalismul presupune ca importanta trairilor si a emotiilor pe care creatorul unei opere de arta incearca sa le redea prin opera in sine, precum si contextul in care opera de arta a luat nastere, sunt elemente de o minora importanta.
Asadar, arta conceptuala pune accentul pe tot ceea ce formalismul a neglijat de-a lungul timpului, adica pe idee, pe concept in sine, pe procesul care a dus la desavarsirea operei de arta. Conform definitiei elaborate de Sol LeWitt, “ideea reprezinta mecanismul operei de arta".