Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Procesele de pictura in ulei ale maestrilor 3/3
184 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Merritt
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai vechi fotografii din lume
1.476 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  .„Baiat cu pipa"
24 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ivan Pavlovici Pokhitonov
600 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Inness
1.422 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constantin Artachino
738 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Oswald Achenbach
1.579 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  William Russell Flint:
596 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bela Bartok
538 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Arta
 

 

William Bouguereau (1825-1905)

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.09.2023  Adauga la favorite 135 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
William Bouguereau (1825-1905) pictor academic francez. In picturile sale realiste de gen a folosit teme mitologice, facand interpretari moderne ale subiectelor clasice, cu accent pe corpul uman feminin.

In timpul vietii sale, s-a bucurat de o popularitate semnificativa in Franta si Statele Unite, a primit numeroase onoruri oficiale si a primit preturi de top pentru munca sa.

Ca pictor de salon prin excelenta al generatiei sale, el a fost insultat de avangarda impresionista. La inceputul secolului al XX-lea, Bouguereau si arta sa au cazut din favoarea publicului, in parte din cauza schimbarii gusturilor. In anii 1980, o renastere a interesului pentru pictura de figuri a condus la o redescoperire a lui Bouguereau si a operei sale.

De-a lungul vietii sale, Bouguereau a executat 822 de picturi finite cunoscute, desi locul multora este inca necunoscut.

In vremea lui, Bouguereau a fost considerat unul dintre cei mai mari pictori din lume de catre comunitatea artistica academica si, in acelasi timp, a fost insultat de avangarda. De asemenea, a castigat faima larga in Belgia, Tarile de Jos, Spania si in Statele Unite si a comandat preturi mari.

Lucrarile sale s-au vandut adesea in cateva zile de la finalizare. Unele au fost vizualizate de colectionari internationali si cumparate chiar inainte ca lucrarile sa se termine.

Lucrarile lui Bouguereau au fost cumparate cu nerabdare de milionari americani care l-au considerat cel mai important artist francez al acelei vremuri. Dar chiar si in timpul vietii sale a existat o disidenta critica in evaluarea muncii sale; istoricul de arta Richard Muther a scris in 1894 ca Bouguereau era un om „lipsit de simturi artistice, dar care poseda un gust cultivat dezvaluie... in slaba lui mawkishness, declinul fatal al vechilor scoli de conventie". In 1926, istoricul de arta american Frank Jewett Mather a criticat intentia comerciala a operei lui Bouguereau, scriind ca artistul „a inmultit efigii vagi, roz de nimfe, le-a drapat ocazional, cand au devenit sfinti si madone, pictate la scara mare care domina o expozitie. , si a primit recompensa lui. Sunt convins ca nudul lui Bouguereau a fost aranjat dinainte pentru a indeplini idealurile unui agent de bursa din New York din generatia de nuci negri." Bouguereau marturisea in 1891 ca directia operei sale mature a fost in mare masura un raspuns la piata: „La ce va asteptati, trebuie sa urmati gustul publicului, iar publicul cumpara doar ceea ce ii place. De aceea, cu timpul, mi-am schimbat mod de a picta".



Comparand opera sa cu cea a contemporanilor sai realisti si impresionisti, Kenneth Clark a criticat pictura lui Bouguereau pentru „lubricitate" si a caracterizat astfel de arta de salon ca fiind superficiala, utilizand „conventia formei netezite si a suprafetei de ceara".

In 1974, Centrul Cultural din New York a organizat o expozitie a operei lui Bouguereau, partial ca o curiozitate, desi curatorul Robert Isaacson a avut ochii pe reabilitarea pe termen lung a mostenirii si reputatiei lui Bouguereau.

In 1984, Galeria Borghi a gazduit o expozitie comerciala cu 23 de picturi in ulei si un desen. In acelasi an a fost organizata o expozitie importanta de catre Muzeul de Arte Frumoase din Montreal din Canada. Expozitia a fost deschisa la Musee du Petit-Palais din Paris, a calatorit la The Wadsworth Atheneum din Hartford si s-a incheiat la Montreal. Mai recent, renasterea popularitatii artistului a fost promovata de colectionarul american Fred Ross, care detine o serie de picturi de Bouguereau si il prezinta pe site-ul sau de la Art Renewal Center.

Din 1975, preturile pentru lucrarile lui Bouguereau au crescut constant, picturile majore vandundu-se la preturi mari: 1.500.000 USD in 1998 pentru Trezirea inimii, 2.600.000 USD in 1999 pentru Patria si Caritatea la licitatie in mai 2000 pentru 300.500 USD. Lucrarile lui Bouguereau se afla in multe colectii publice.

Notre Dame des Anges („Doamna Noastra a Ingerilor") a fost prezentata ultima data public in Statele Unite la Expozitia Mondiala Columbian din Chicago in 1893. In 2002, a fost donata Fiicele Mariei, Maica Mantuitorului nostru, un ordin de calugarite. afiliat la Societatea Catolica Traditionalista a lui Clarence Kelly din Sf. Pius V. In 2009, calugaritele l-au vandut unui comerciant de arta pentru 450.000 de dolari, care a reusit sa-l vanda cu peste 2 milioane de dolari. Kelly a fost ulterior gasit vinovat de un juriu din Albany, New York, pentru defaimarea dealer-ului in observatiile facute intr-un interviu de televiziune.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.