Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Vesnic salbatic
346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: documentar (2011):
378 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wilhelm Reich – Dreptul omului de a sti
537 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata lui Charlie Chaplin
791 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  David Bowie-biografie
1.420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Martisor special - Pe urmele scriitorului Ion Creanga!
148 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Janis Joplin -biografie
871 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wild Carpathia 1
392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum era o sarbatoare in ep.victoriana
316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria hamburgerul
100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Charlie Chaplin-biografie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 13.01.2014  Adauga la favorite 773 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Charles (Charlie) Spencer Chaplin (n. 16 aprilie 1889, Londra, Marea Britanie, d. 25 decembrie 1977, Vevey, Elvetia.) a fost un actor si regizor englez.

Este considerat a fi unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul XX. Cele mai renumite filme ale sale sunt City Lights (Luminile orasului), Modern Times (Timpuri noi) si The Great Dictator (Dictatorul).


Chaplin s-a nascut pe data de 16 aprilie 1889, in East Street, Walworth, Londra. Parintii lui erau animatori; tatal sau era vocalist si actor, iar mama lui era cantareata si actrita. Acestia au divortat inainte ca Charles sa implineasca trei ani.

Acesta a invatat sa cante de la parintii lui. Recensamantul din anul 1891 arata ca mama sa, actrita Hannah Hill, traia cu Charles si fratele sau vitreg, Sydney pe Barlow Street, Walworth. Ca si copil, Charlie a locuit cu mama sa in numeroase locuri si adrese, printre care si 3 Pownall Terrace, Chester Street si 39 Methley Street. Bunica sa din partea mamei era jumatate tiganca, lucru de care era extrem de mandra, dar a fost descrisa si ca „Scheletul din dulapul familiei noastre" Tatal lui Chaplin, Charles Chaplin Sr., era alcoolic si nu a prea avut contact cu fiul sau, cu toate ca acesta si fratele sau vitreg au locuit cu tatal lor si amanta lui la adresa 287 Kennington Road, unde in ziua de azi poate fi gasita o placa comemorativa. Cei doi frati vitregi au locuit acolo, in timp ce mama lor, care era bolnava mental, a fost dusa la azilul Cane Hill din Culdson. Amanta tatalui lui Chaplin l-a trimis pe acesta la scoala Kennington Road. Tatal sau a murit din cauza alcoolului cand Charlie avea 12 ani, in anul 1901. Conform recensamantului din acel an, Charlie locuia pe 94 Ferndale Road, Lambeth, impreuna cu o organizatie de artisti numita The Eight Lancashire Lads, condusa de John William Jackson (fiul unuia dintre fondatori).
Conditia laringelui a incheiat cariera muzicala a mamei lui Chaplin. Prima criza a lui Hannah a fost in anul 1894, in timpul unui spectacol de la teatrul The Canteen din Aldershot. Teatrul era frecventat de protestanti si soldati. Hannah a fost ranita de obiectele pe care publicul le-a aruncat spre ea. In spatele scenei, ea a plans si s-a certat cu managerul ei. Intre timp, Chaplin, care avea 5 ani, a urcat pe scena si a cantat celebrul cantec „Jack Jones".
Dupa ce mama lui Chaplin (care avea numele de scena Lilly Harley) a fost acceptata din nou la azilul Cane Hill, fiul ei a fost la casa de saraci din Lambeth, in sudul Londrei si a fost mutat dupa cateva saptamani la scoala pentru saraci Central London District, din Hanwell. Tinerii frati Chaplin au avut o relatie stransa pentru a supravietui. Acestia au urmat cariera muzicii inca din tinerete si au dovedit un talent natural pe scena. Primii ani de saracie disperata l-au influentat pe Chaplin cand a creat multe din personajele sale.
I

n anul 1916, Corporati Filmelor Mute i-a oferit lui Chaplin 670 de mii de dolari americani pentru a produce o duzina de filme de cate doua role de pelicula. I-a fost dat aproape tot controlul artistic si a produs 12 filme intr-o peroada de 18 luni si este considerat unul dintre cele mai influente filme de comedie din istoria cinematografiei. Practic, toate comediile mute sunt clasice: Easy Street, One AM, The Pawnshop, si The Adventurer sunt probabil cele mai cunoscute. Desi First National se astepta ca Chaplin sa vina cu niste comedii scurte, precum filmele sale mute, insa acesta a devenit mai ambitios si si-a extins proiectele in filme mai lungi, printre care si Shoulder Arms (1918), The Piligrim (1923) si filmul clasic The Kid (1921).
In anul 1919, Chaplin a fost co-fondator al companiei de distributie United Artists, impreuna cu Mary Pickford, Douglas Fairbanks si D.W.Griffith, care voiau sa scape de puterea in crestere a distribuitorilor din sistemul studiourilor din Hollywood. Aceasta miscare, impreuna cu controlul total al productiilor, datorata studioului sau, au asigurat independenta lui Chaplin ca producator de film.

A facut parte din United Artists pana in anii 1950.
Toate filmele sale din cadul acestei companii incepeau cu o drama, in care Chaplin avea doar un rol superficial. Niste exemple pot fi A Woman of Paris (1923), care a fost urmat de clasicele The Gold Rush (1925) (Goana dupa aur) si The Circus (1928) (Circul).
Dupa ce au aparut filmele cu sunet, Chaplin a facut filmul City Lights (1931), precum si Modern Times (1936) inainte sa treaca la sunet.

Acestea era filme mute, la care a adaugat propria muzica si efectele sonore. City Lights a fost filmul in care a combinat cel mai bine comedia cu sentimentalismul. Despre ultima scena, criticul James Agee a scris in revista Life in anul 1949 ca este „cea mai bine jucata scena care a fost vazuta intr-un film".
Filmele cu dialog ale lui Chaplin pe care le-a facut la Hollywood sunt: The Great Dictator (1940), Monsieur Verdouse (1947) si Limelight (1952)


Politica sa pare moderata conform standardelor moderne, dar la acea vreme (anii 1940), gandirea sa (in conjunctura cu influenta, faima si statutul sau din Statele Unite) era vazuta de multi oameni ca fiind comunista.

Filmele sale mute nu transmit scene sau mesaje politice, cu exceptia vagabondului si a conflictelor sale cu legea, dar filmele sale din anii 1930 au fost mai deschise din punct de vedere politic. succes major in Statele Unite si a fost rezident din 1914 pana in 1953, acesta a mentinut o atitudine nationalista neutra.

In timpul erei „McCarthismului", Chaplin a fost acuzat de activitati ne-americane si a fost suspectat ca ar fi comunist, iar EJ. Edgar Hoover, care i-a instruit pe cei de la FBI sa tina dosare secrete costisitoare, a incercat sa ii incheie rezidenta din SUA.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.