Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Domul Catolic din Timisoara
1.209 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arthur Schopenhauer
971 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Femeile cu craniile alungite
489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Calatorie arheologica in urma cu 20.000 de ani -ep 1
534 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Richard Burton
1.138 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La Rinconada, Peru
656 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Aliens exist ? | Exista Extraterestri ? |
504 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  IONUT DRAGOTESC in dialog cu DAN PURIC
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta petrol / Documentar BBC / Episod 2
1.466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ancheta asupra lumii invizibile
546 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Jons Jakob Berzelius

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 10.01.2014  Adauga la favorite 1.263 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jons Jakob Berzelius (n. 20 august, 1779 - d. 7 august, 1848) a fost un chimist suedez, inventator al notatiei chimice moderne, membru fondator al chimiei moderne, alaturi de John Dalton si Antoine Lavoisier.

Berzelius a descoperit elementel siliciu, seleniu, toriu si ceriu. A fost ales membru al Academiei Regale de Stiinte a Suediei in 1808 si a devenit membru al Academiei Suedeze in 1837.

Berzelius a absolvit medicina la Universitatea Uppsala in 1802, devenind profesor, din 1807, in medicina si chirurgie, la Scoala de Chirurgie din Stockholm. In 1810 scoala a devenit o parte a Institutului Medico-Kirurgiska, predecesor al Institutului Karolinska, si Berzelius a fost numit profesor de chimie si farmacie. La putin timp de la sosirea la Stockholm, el a scris un manual de chimie pentru studentii sai, acesta marcand inceputul unei lungi si fructuoase cariere in chimie. In timp ce efectua experimente pentru manualul sau, a descoperit legea proportiilor constante, care arata ca substantele anorganice sunt compuse din diferite elemente in proportie constanta cu greutatea lor. Pe baza acestei observatii, in 1828 a creat un tabel cu masele atomice relative (cu oxigenul avand valoarea 100) ale tuturor elementelor cunoscute atunci. Aceasta a reprezentat o confirmare puternica a ipotezei atomice: ca compusii chimici anorganici sunt compusi din atomi combinati in cantitati reprezentate prin numere intregi. Descoperind ca masele atomice nu sunt multipli intregi ai masei hidrogenului, Berzelius a invalidat astfel Ipoteza lui Prout, care sustinea ca elementele sunt formate din atomi de hidrogen. In 1838, Berzelius a descoperit proteinele. Studenti lucrand in laboratorul lui Berzelius au descoperit de asemenea litiul si vanadiul.

Pentru a intelege mai bine experimentele, el a creat un sistem de notatii chimice in care elementelor le erau date denumiri simple, literale -- precum O pentru oxigen, sau Fe pentru fier -- si proportiile erau desemnate prin numere. Acest sistem este baza sistemului utilizat astazi, cu mici modificari.
Berzelius s-a nascut la Vaversunda, in Ostergotland, din tara Suedia, la 20 august 1779. Acesta si-a pierdut ambii parinti inca de la o varsta frageda. In ciuda acestor fapte, el a fost ingrijit in continuare de catre rudele sale din Linkopig, unde a invatat pe bancile scolii cunoscute astazi sub denumirea de Katedralskolan. Ulterior, el s-a inscris la Universitatea Uppsala, invatand intre anii 1796 si 1801 pentru a deveni doctor. Berzelius a fost invatat chimie de catre Anders Gustaf Ekeberg, descoperitorul elementului chimic numit tantal. Mai tarziu, el a lucrat ca ucenic intr-o farmacie impreuna cu un fizician. In acest timp, el a realizat analize pentru apele de izvor. Datorita studiilor sale in domeniul medicinei, el a facut studii cu privire la curentul galvanic la cateva boli si le-a licentiat in 1802. Dupa aceea, el lucreaza cu un fizician langa Stockholm. Intre anii 1808 si 1836, Berzelius lucreaza cu Anna Sundstrom, care a lucrat ca asistenta sa. In 1807, Berzelius a fost numit profesor in chimie si farmacie la Institutul Karolinska. In 1808, este ales membru al Societatii Regale de Stiinte Suedeza. In acest timp, academia a ajut o perioada de sedentarism, datorita venirii romantismului, astfel, lumea nu prea era interesata de stiinta. In 1818, Berzelius a fost ales secretarul academiei/societatii, mentinandu-si postul pana in anul 1848.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.