Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Revolutia din Taiping
1.034 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Revolutia culturala chineza a lui Mao Zedong
1.588 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 2
948 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 1
870 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 8
847 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 3
836 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 7
797 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 4
796 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 5
769 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
  Romanovii - Istoria reala a dinastiei ruse (2013) Ep. 6
732 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Lev Davidovici Trotki si "revolutia permanenta"

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.01.2014  Adauga la favorite 1.473 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Lev Davidovici Trotki (rusa: Neb Aabnaobnu Tpouknn, n. 26 octombrie 1879 (S.N. 7 noiembrie) - d. 21 august 1940), nascut Leiba Dovidovici Bronstein (Nenba Aobnaobnu Bpohwtenh), a fost un revolutionar bolsevic si intelectual marxist rus nascut intr-o familie de evrei askenazi din Ucraina.

El a fost un politician influent la inceputurile existentei Uniunii Sovietice, mai intai Comisar al poporului pentru politica externa iar mai apoi ca fondator si prim comandant al Armatei Rosii si Comisar al poporului pentru aparare.

A fost de asemenea membru fondator al Politburo-ului. In urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Trotki a fost exclus din Partidul Comunist si deportat din Uniunea Sovietica. A fost in cele din urma asasinat in Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Trotki formeaza bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de trotkism.

Trotki a cunoscut cu marxismul in 1896, cand era la scoala din Nikolaev, unde studia matematica. A fost pentru prima oara arestat in 1898, cand era organizator al Sindicatului Muncitorilor din Sudul Rusiei si a fost condamnat la doi ani de inchisoare.

In aceasta perioada s-a casatorit cu prima lui sotie, Alexandra Sokolovskaia. In 1900 a fost condamnat la patru ani de exil in Siberia, unde i s-au si nascut primele doua fiice. A evadat din Siberia si si-a luat numele de Trotki de la un temnicer intalnit in Odessa. A plecat la Londra unde s-a alaturat lui Vladimir Ilici Lenin, editorul si directorul ziarului Iskra Scanteia al Partidului Social Democrat al Muncii din Rusia.
A participat la Congresul al doilea al PSDMR tinut la Londra in vara anului 1903 iar, in disputa interna care a divizat partidul, a luat partea mensevicilor impotriva lui Lenin. Desi atasamentul fata de ideile mensevice a fost de scurta durata, proastele relatii cu Lenin au durat urmatorii 14 ani.


In 1905 el s-a reintors in Rusia impreuna cu Parvus. El a fost ales presedinte al Sovietului deputatilor muncitorilor din Sankt Peterburg. Implicarea sa in greva generala din octombrie si sprijinul acordat rebeliunii armate au dus la condamnarea sa la exil pe viata.

In ianuarie 1907, el a evadat din exil si s-a refugiat la Londra, unde a participal la Congresul al cincilea al PSDMR. In octombrie, s-a mutat la Viena, unde a editat ziarul social-democrat Pravda (Adevarul), care era introdus prin contrabanda in Rusia. A fost unul dintre numeroasele ziare revolutionare ruse care au purtat acelasi nume si nu a avut nici o legatura cu ziarul oficial de mai tarziu al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Pravda.


Cum se apropia razboiul, Trotki s-a mutat in Elvetia neutra, iar mai apoi in Franta. A fost expulzat din Franta si traia in orasul nord-american New York, cand in februarie 1917 a izbucnit Revolutia rusa si tarul Nicolae al II-lea a fost detronat.

A parasit New Yorkul in martie la bordul vasului S.S. Christiania Fiord, dar a fost interceptat de oficialii marinei britanice in Halifax, Nova Scotia. Trotki si alti cinci compatrioti au fost arestati si mai multe milioane de dolari in aur au fost confiscate de pe vapor.

El a ajuns pana la urma in Rusia in luna mai a aceluiasi an. De la intoarcerea sa, a fost un sprijinitor al pozitiei bolsevice. Aderand la aceasta formatiune cateva luni mai tarziu, Trotki s-a implicat in mod activ in eforturile de rasturnare a guvernului provizoriu condus de Alexandr Kerenski si a devenit membru al Sovietului din Petrograd
Dupa venirea la putere a bolsevicilor, el a devenit Comisar al Poporului pentru Afacerile Externe, avand ca sarcina importanta negocierea tratatului de pace cu Germania si aliatii ei. Dar retragerea de la negocieri din 10 februarie 1918 a provocat invazia germana pe 18 februarie.

Succesele rapide germane a obligat regimul sovietic sa semneze un tratat foarte dezavantajos pe 3 martie la Brest-Litovsk. Ca urmare, Trotki a demisionat din postul sau diplomatic.

In luna martie a aceluiasi an a fost numit Comisar al Poporului pentru Afacerile Armatei si Flotei. ((1918-1925). In septembrie 1918 a fost numit presedinte al Consiliului Militar Revolutionar al Republicii (Pebboehcobet). Ca fondator si comandant al Armatei Rosii, ii apartin meritele succeselor sovietice in lupta cu Armata Alba si victoria in lungul si violentul razboi civil.


In martie 1921 a organizat si a condus represiunea rebeliunii din Kronstadt. Aceasta a fost ultima revolta importanta impotriva guvernarii bolsevice si un eveniment important in istoria luptei clasei muncitoare.
Datorita bolii si mai apoi mortii lui Lenin, Stalin a reusit capabil sa-si consolideze puterea in partid si in guvern. In acest moment, Trotki a fost incapabil sau nu a dorit sa se opuna lui Stalin.

Neactionand la Congresul al XII-lea al Partidului din 1923, in special in problema Testamentului politic al lui Lenin care cerea indepartarea lui Stalin, Trotki a pierdut orice sansa sa -l invinga pe Stalin care, sprijinit de Lev Kamenev si de Grigori Zinoviev, a fost in stare sa preia controlul Partidului Comunist.

Trotki si sustinatorii sai au format Opozitia de stanga, care a luptat in interiorul Partidului Comunist cativa ani impotriva conducerii lui Stalin si a platformei sale politice.
Fisier:Leon-trotsky.jpg
Lev Trotki, dupa deportarea sa din Uniunea Sovietica.

Trotki a emis teoria 'revolutiei permanente' intr-o perpectiva internationalista, ceea ce era intr-un contrast evident cu politica lui Stalin de construire a 'socialismului intr-o singura tara'. El a adus argumente pentru industrializarea rapida a economiei si abandonarea Noii Politici Economice (NEP), in vreme ce Stalin, aliat cu Buharin, aducea argumente pentru o industrializare graduala si pentru continuarea NEP. Aceasta lupta politica s-a incheiat infrangerea lui Trotki si cu excluderea lui din Partidul Comunist (12 noiembrie 1927). Astfel, Stalin a ramas conducatorul de necontestat al Uniunii Sovietice. Trotki a fost deportat in Kazahstan la Alma Ata pe 31 ianuarie 1928. A fost exilat din Uniunea Sovietica in 1929.
Dupa infrangerea lui Trotki, Stalin i-a folosit gandirea economica in lupta cu Buharin si a aplicat politica industrializarii fortate, desi a implementat-o intr-o maniera criticata pentru marea ei violenta si pentru autoritarism.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.