Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Marea Revolutie Culturala Proletara din China
758 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zece din Cei mai Nebuni Dictatori
1.461 vizite - 0 comentarii
adaugat de tita
 
  Revolutia din Taiping
1.052 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Craciunului
1.133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Avram Iancu
1.337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vara lui 1967 - Miscarea Hippi - Documentar BBC / 59 min
1.981 vizite - 0 comentarii
adaugat de grisa
 
  . Revolutia iraniana
811 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria revolutiei franceze - 1793
1.984 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Revolutia cubaneza
753 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marchizul de Lafayette - Generalul lui George Washington
941 vizite - 0 comentarii
adaugat de marco
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Revolutia culturala chineza a lui Mao Zedong

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.10.2014  Adauga la favorite 1.605 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Marea Revolutie Culturala Proletara deseori numita doar Revolutia Culturala (文革, wenge), a fost o lupta pentru putere in Partidul Comunist din Republica Populara Chineza, care a inclus o parte semnificativa a societatii chinezesti si a dus Republica Populara Chineza pe panta spre razboi civil.

Revolutia Culturala a fost lansata de Mao Zedong pe 16 mai 1966 pentru a-si recapata controlul asupra Partidului Comunist dupa dezastrele Marelui Salt Inainte, care a dus la o pierdere semnificativa a puterii lui Mao spre rivali precum Liu Shaoqi si Deng Xiaoping. Desi Mao a declarat sfarsitul oficial al Revolutiei Culturale in 1969, termenul este astazi folosit pentru a se referi si la perioada intre 1969 si arestul Bandei celor Patru in 1976.

Intre 1968 si 1969, principalii locotenenti al lui Mao, vicepresedintele Lin Biao si nevasta lui Mao, Jiang Qing, au organizat o militie de tineri numita Garzile Rosii pentru a rasturna inamicii lui Mao si pentru a recapata control asupra aparatelor statului. In haosul si violentele care a urmat, milioane au murit sau au fost bagati la inchisoare. In timpul revolutiei culturale, imnul neoficial al Republicii Populare Chineze era Estul este rosu.

Punctul de vedere oficial al Partidului Comunist Chinez post-Maoist, formalizat in 1981, este ca Revolutia Culturala a fost o "eroare comprehensiva in magnitudine" si ca responsabilitatea primara pentru acest eveniment apartine lui Mao Zedong, "care a fost folosit de contrarevolutionari precum Lin Biao si Jiang Qing si care a adus grave daune la Partid si la poporul chinez." Acest punct de vedere este astazi dominant in istoriografia chineza, care separa actiunile personale lui Mao din Revolutia Culturala cu contributia sa la formarea Republicii Populare Chineze, si care desparte greselile sale personale practice de "corectitudinea" teoriei sale.

Revolutia Culturala ramane un subiect sensibil in Republica Populara Chineza. Desi este putina cenzura asupra evenimentelor revolutiei, puncte de vedere care merg impotriva doctrinei oficiale din 1981 sunt deseori cenzurate. De asemenea, punctul de vedere ca Revolutia Culturala ar fi fost un lucru bun nu este acceptat oficial in China moderna.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.