Culibiaca, iubiti comeseni, este un fel de placinta ruseasca (kulebyaka). Daca initial era facuta dintr-un aluat de cozonac sarac (gen poale-n brau) modernitatea l-a adus in prim plan (si in cuptor) si pe cel frantuzesc. Cat despre umpluturi, o varietate mai mare este destul de greu de imaginat. Peste, legume, orez, carne tocata, ciuperci, oua fierte tari… In fine, ce sa mai vorbim, cam toate ingredientele posibile pot contribui cu succes la realizarea acestei delicioase specialitati. Asa ca va rog sa priviti reteta de mai jos mai mult ca pe un punct de plecare. Fiindca pe baza ei puteti improviza cam cat de intens poftiti.
Culibiaca isi datoreaza cariera internationala lui Auguste Escoffier ,care a descoperit-o la inceputul secolului XX, a adus reteta in Franta si a inclus-o in lucrarea sa „Le guide culinaire". Iar de aici a urmat, firesc, celebritatea internationala.
Ingrediente
1 pachet de aluat frantuzesc (500 g),
250 g peste fiert (somon sau peste cu carnea alba),
1 ceapa mica, tocata,
50 g unt,
100 g ciuperci, curatate si taiate (jumatati, sferturi sau cubulete, depinde cat sunt de mari)
5 linguri de vin (sau lapte),
2 oua fierte, taiate cubulete,
120 g orez cu bobul lung, fiert si racit,
o legatura mica de marar si patrunjel,
sare si piper,
plus inca 1 ou, batut, pentru uns culibiaca pe deasupra.
Intindeti cam 1/3 din aluat intr-o foaie de 25×15 cm (presupunem ca asta-i dimensiunea tavii). Tapetati tava cu pergament (hartie de copt), intepati aluatul din loc in loc cu o furculita. Puneti totul la frigider, sa se odihneasca acolo macar 10 minute.
Incalziti cuptorul la 200ºC. Faceti o pre-coacere (5-10 minute), scoateti cu grija foaia de aluat. Puneti-o la racit, pe un grilaj metalic, de preferinta.
Incalziti untul intr-o craticiora si caliti un pic ceapa. Adaugati ciupercile, sotati-le si pe ele vreo doua-trei minute. Stingeti cu vinul (laptele) si continuati fierberea pana cand ciupercile sunt gata. Lasati-le sa se raceasca.
Amestecati pestele, ouale fierte, orezul si verdeata. Sarati, piperati, adaugati si ciupercile, mai amestecati o data. Puneti compozitia asta peste foaia pre-coapta.
Acoperiti cu restul de aluat, avand grija sa bagati marginile sub foaia initiala, sa nu iasa umplutura. Decorati cu eventualele bucatele de aluat ramase. Ungeti cu ou, faceti deasupra o gaura mica (sa aiba aburii pe unde iesi, sa nu crape culibiaca). Puneti totul la frigider, sa stea acolo un sfert de ora.
Incalziti din nou cuptorul la 200ºC si coaceti culibiaca 25-30 de minute (sau pana se rumeneste frumos deasupra).