Tucidide (greaca Θουκυδίδης, Thoukudides, cca 460-398 i.Hr., fiul lui Oloros) a fost un om politic si istoric atenian, autor al unei vaste monografii asupra Razboiului peloponesiac, desfasurat intre Atena (ajutata de Liga de la Delos) si Sparta (impreuna cu aliatele ei) in cea de-a doua jumatate a secolului V i.Hr.
Tucidide este implicat direct in evenimentele pe care le relateaza, fiind strateg al Atenei. "Istoria Razboiului Peloponesiac" prezinta informatii importante pe care autorul ni le ofera, dand in acelasi timp dovada de o superioara patrundere si de impartialitate, ceea ce il ridica in randul celor mai de seama reprezentanti ai istoriografiei din toate timpurile.
Tucidide este cunoscut pentru importantul sau text istoric despre razboiul peloponesiac, care spre deosebire de stilul povestirilor istorice de inainte, era structurat in ordine cronologica, subiectul fiind abordat direct. Ca fiu al lui Olorus, un aristocrat atenian, este posibil ca Tucidide sa fi crescut in Tracia, unde familia sa avea o mina de aur. Cand a inceput razboiul dintre Atena si Sparta, a realizat importanta acestuia si si-a planificat sa mentioneze progresul acestuia si deznodamantul. A fost numit unul dintre comandantii flotei, dar nu a fost stralucit ca strateg, nereusind cucerirea orasului Amfipolis. Pentru aceasta infrangere a fost exilat 20 de ani.
Timpul insa a fost folosit cu intelepciune. In timpul acestui exil, Tucidide a facut cercetari si a scris una dintre cele mai mari opere istorice ale antichitatii. Textul sau cuprinde neintelegerile dintre Atena si Sparta dintre anii 431-421, pana in 404.
Una dintre caracteristicile textului lui Tucidide este acuratetea. Atunci cand datele pe care le detinea erau nesigure, a incercat sa ocoleasca aceste portiuni si sa redea adevarul. Textul sau insa a fost ignorat pana in secolul al XIX-lea. Se banuieste ca Tucidide a fost asasinat.