Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lucruri nestiute despre ,,,,
1.800 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Amuzante
2.100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Balaurul dobrogean,
2.397 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisici - Rasa: Albastra de Rusia
1.394 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  De ce isi inclina cainii capul cand le vorbim?
1.198 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carstel de balta ( Rallus aquaticus )
379 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mastino Napoletano"
1.349 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Totul despre...elefanti
717 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
03:19
  Pur Sange Englez.- Rasa de cai
6.051 vizite - 0 comentarii
adaugat de lavinia
 
  Cel mai mic cal din lume!
270 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Morsa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 04.11.2013  Adauga la favorite 1.603 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Morsele sunt membre ale ordinului Pinnipedia. Sunt, de asemenea, singurele membre ale familiei Odobenidae. Cuvantul compus Odobenus provine din odous (din limba greaca - "dinte") si baino (limba greaca - "mers"), bazat pe observatiile efectuate asupra acestor animale atunci cand ele se folosesc de colti pentru a iesi din apa. Rosmarus isi are originea in cuvantul suedez pentru morsa. Divergens inseamna in limba latina "care se despart", referindu-se la colti.

Morsele se imperecheaza in apa si nasc pui pe uscat sau pe sloiuri de gheata. Se hranesc in apa, scufundandu-se pana la o adancime de 90 m, uneori ramanand submerse pana la jumatate de ora. Midiile si molustele reprezinta o mare parte din dieta lor. Masculii se lupta pentru teritorii; castigatorii acestor dueluri au dreptul de a se imperechea cu un numar mare de femele. Masculii mai in varsta au deseori cicatrici mari ca urmare a acestor lupte sangeroase, dar care de obicei nu sunt fatale.

Morsele de Pacific isi petrec vara in norsul stramtorii Bering in Marea Chukchi, pe malul nordic al Siberiei de est, in jurul Insulei Wrangel, in Marea Beaufort pe coasta nordica a Alaskai si in apele dintre aceste doua locatii.

Un numar mai mic de masculi isi petrece vara in Golful Anadyr pe coasta sudica a Peninsulei Chukchi din Siberia si in Golful Bristol pe tarmul sudic al Alaskai.

Primavara si toamna, morsele se aduna in stramtoarea Bering, pe tarmurile vestice ale Alaskai si in Golful Anadyr. Ierneaza in sudul marii Bering, de-a lungul tarmului estic al Siberiei pana in parte nordica a peninsulei Kamchatka si de-a lungul tarmului sudic al Alaskai.

Sezonul de imperechere a morselor este in mijlocul iernii, cand ele se afla in sudul Marii Bering. Imprerechearea propriu-zisa are loc probabil in apa. Dupa fertilizare, ovulul ramane in hibernare pentru cateva luni, apoi urmeaza o perioada de gestatie de 11 luni. Cand se naste un pui, el are circa 1 m si este capabil sa inoate. Nasterile au loc pe sloiuri de gheata; puiul este alaptat timp de 2 ani, si petrece cu mama sa 3-5 ani. Femelele devin mature la aproximativ 6 ani, iar masculii la 9--10 ani. O morsa traieste aproximativ 50 de ani.

Morsele isi petrec aproape jumatate din timp in apa si jumatate pe plaje sau pe sloiuri de gheata, unde se aduna in turme mari. Isi petrec cateva zile in continuu pe mare sau pe uscat. In apa prind uneori pesti, dar de obicei cauta midii, carora le sug continutul din cochilii. Urmele de abraziune de pe colti arata faptul ca acestia sunt tarati prin nisip, dar nu folositi la sapat. Pot, de asemenea, sa produca jeturi de apa pentru a gasi scoici. Morsele au fost vazute atacand narvali si foci daca nu gasesc alte surse de hrana. A nu se confunda morsele (cum gresit e scris in introducere) cu elefantii de mare, foci din genul Mirounga, reprezentand cele mai mari pinipede, la care masculul e de 3 ori mai mare decat o morsa mare.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.