1. Sa incepem cu modul in care este conceput un porc spinos. Raspandite pe toate continentele, cu exceptia Antarcticii, aceste rozatoare se imperecheaza intr-un fel foarte ciudat. Partida de amor incepe cu frecarea boturilor.
curiozitati despre porcii spinosi
Foto: San Diego Zoo Animals
Daca femela accepta frecarea boturilor si, dupa aceea, inca este interesata de mascul, acesta se ridica pe picioarele din spate si femela ii permite sa urineze pe ea. Bizar, nu?
Insa urinatul nu apare pentru simpla satisfacere a unei nevoi fiziologice. In acest caz, urina este evacuata la presiune mare, fara ca animalul sa se bazeze pe presiunea interna a vezicii (cu alte cuvinte, masculul forteaza un jet puternic de urina ca parte a ritualului de imperechere).
Daca „dusul" acesta nu se ridica la standardele femelei (adica nu ii plac feromonii), ea se va curata rapid de urina si va gasi un alt partener. In schimb, daca urina masculului este acceptabila, femela isi expune abdomenul, care nu este acoperit de tepi, si ii va permite masculului sa copuleze vreme de 2-5 minute.
Daca procesul este incununat de succes, peste 112-210 zile (in functie de specie) se va naste un pui de porc spinos. Acest ritual de imperechere este nu numai ciudat, ci si rar intalnit.
curiozitati despre porcii spinosi
O femela si puiul sau, un mic porc spinos. Foto: Marie Hale / Flickr
Femelele de porc spinos sunt receptive la avansuri sexuale timp de numai 8-12 ore pe an, deci nici macar o zi intreaga! Imperecherea are loc de obicei la sfarsitul verii sau inceputul toamnei.
Femelele profita la maximum de aceasta perioada. Se imperecheaza de mai multe ori cu masculul ales, pana cand acesta devine extenuat din punct de vedere sexual.
Interesant este ca, spre deosebire de femelele altor specii, care sunt adeseori violate (cum sunt ratele, in cazul carora unul din trei acte de imperechere este un viol), femela de porc spinos nu poate fi violata.
Tot ce trebuie sa faca pentru a alunga un potential violator este sa loveasca cu coada plina de tepi zona genitala expusa a masculului. Asa ca masculii de porc spinos sunt la mila femelelor cand vine vorba de imperechere.
Pentru mascul este greu sa ajunga in ipostaza de imperechere si trebuie de obicei sa goneasca alti masculi ca sa-si castige dreptul de a se imperechea cu femela. Adeseori, masculul se alege cu tepi infipti in corp in urma acestor lupte.
Iata si alte curiozitati despre porcii spinosi:
2. Luand in calcul marimea, porcul spinos a treia rozatoare de pe Pamant. Are o lungime cuprinsa intre 63 si 91 de centimetri si cantareste intre 5.5 si 16 kilograme. Dintre rozatoare, doar castorul si capibara sunt mai mari.
3. Porcii spinosi au mereu nevoie de sare si vor face orice ca sa ajunga la ea (asa cum fac si aceste capre ce sfideaza moartea escaladand zidurile barajelor). Sunt considerati daunatori in primul rand din acest motiv. Aceste animale rod si distrug tot ce contine sare.
Porcii spinosi fac acest lucru chiar si atunci cand e vorba de cantitati mici de sare, cum ar fi cele de pe obiectele atinse de mana omului, manerele uneltelor, gunoiul sau ambalajele pentru mancare.
curiozitati despre porcii spinosi
Un caine de canatoare care a aflat pe propria sa piele ce sistem defensiv au porcii spinosi. Foto: Adobe
Cel mai adesea, aceste rozatoare distrug placile de furnir. Un compus folosit pentru producerea acestora este nitratul de sodiu. Porcul spinos identifica acest compus cu ajutorul mirosului si apoi roade orice perete, podea, acoperis sau structura alcatuita din acest material.
4. Puii porcilor spinosi se nasc cu ochii deschisi si foarte bine dezvoltati. Tepii lor sunt moi imediat dupa nastere, dar se intaresc dupa aproximativ o ora.
Depind de laptele mamei timp de aproximativ opt saptamani si apoi incep sa manance normal. Porcii spinosi au o durata de viata de aproximativ 20 de ani.
5. Metoda de avertizare si aparare a acestui animal se desfasoara in trei etape. La inceput, isi agita tepii intr-un mod vizibil si apoi emite un miros neplacut, cum face si sconcsul.
Daca nu te indepartezi, incepe sa loveasca pamantul cu picioarele si maraie si emite un zgomot produs de frecarea dintilor.
Daca tot nu ai plecat, porcul spinos se intoarce cu spatele la tine si te ataca astfel. Daca nu esti atent, vei fi strapuns de tepi.
6. O idee gresita raspandita este aceea ca porcii spinosi pot sa-si „arunce" tepii. De fapt, nu au aceasta abilitate (din fericire).
7. Natura a dezvoltat o metoda ingenioasa pentru desprinderea tepilor. Fiecare tep are o bucata groasa de tesut care inconjoara foliculul si il ataseaza de piele.
Cand porcul spinos este relaxat, acest tesut este moale si tine tepii in loc intr-o maniera relaxata. Cand este atacat de un pradator, porcul spinos devine stresat si muschii din jurul tesutului conjunctiv se intaresc si tepii se ridica.
Apoi, tepii pot penetra adanc pielea, iar muschii intariti fac ca desprinderea tepilor sa fie mai usoara. Cercetarile au aratat ca muschii intariti fac cu 40% mai usoara desprinderea tepilor.
8. Tepii porcului spinos sunt doar niste fire de par specializate, cu o lungime cuprinsa intre 1.2 si zece centimetri. Aceste fire de par sunt acoperite cu un strat gros de keratina (la fel ca unghiile), iar in varful lor se afla mai multe straturi mici de afte.
In filmul de mai jos poti vedea cum se apara un porc spinos. Este de inteles de ce, de cele mai multe ori, pradatorii renunta…
Aceste afte penetreaza adanc dupa ce au fost infipte in inamic. Fiecare porc spinos are circa 30.000 de afte. Acestea sunt distribuite pe tot corpul in afara de fata, partile interioare ale membrelor si abdomen. Cei mai lungi tepi se afla pe fund, iar cei mai scurti sunt pe obraji.
9. Tepii porcului spinos sunt considerati ca purtand noroc in multe parti din Africa si portiunile goale din tepi au fost folosite drept instrumente muzicale sau receptacule pentru praful de aur.
Insa nu toate regiunile Africii sunt „indragostite" de acest rozator. In 2005, a avut loc o infestatie cu porci spinosi atat de mare, incat kenyenii au cerut ajutorul guvernului.
Fermierii au spus ca recoltele erau distruse pe mai multi ani, iar reprezentantii cimitirelor s-au plans ca animalele isi facusera vizuini in morminte. In mod inovator, kenyenii au folosit ocazia pentru a crea o noua delicatesa preparata din acest animal.
Un porc spinos de la o gradina zoologica de bucura de bucata sa de pepene. Foto: ABC4 Utah
10. Iata si ultima mentiune de pe lista noastra de curiozitati despre porcii spinosi. Cea mai buna metoda de a indeparta tepii de porc spinos este sa iei niste clesti si sa tragi tepii afara.
Trebuie tratati cu atentie, sa nu ii rupi, insa daca totusi ii rupi, nu-ti face griji: varfurile tepilor sunt acoperite cu acizi grasi antibiotici, care ajuta la vindecare.
Si nu trebuie sa-ti faci griji ca animalul a ramas fara aparare: tepii ii vor creste inapoi intr-o luna sau doua.