Ingrediente pentru aluat:
-200 ml apa usor calduta (sau 250 ml, daca aveti tava mare)
-400 gr faina alba (sau 500 gr, daca ati pus mai multa apa)
-o lingurita rasa de sare
-o jumatate de lingurita de zahar
-2 linguri de ulei de masline extravirgin
-un pliculet de drojdie uscata
Ingrediente sos:
-rosii pasate (suc gros de rosii)
-o lingurita de ulei de masline
-oregano uscat
Topping:
-sunca feliata
-ardei gras
-ciuperci
-cascaval
-mozzarella proaspata
Puneti apa in lighean, adaugati sarea, zaharul si drojdia. Amestecati cu o lingura pana se dizolva toate. Adaugati uleiul. Turnati apoi faina treptat, amestecand cu mana, pana cand obtineti un aluat moale, elastic si nelipicios de mana sau de peretii ligheanului.
Aluatul se aduna in forma de bila si se unge cu foarte putin ulei, apoi se acopera ligheanul cu un prosop curat si se lasa la crecut la loc caldut, timp de o ora, sau pana cand vedeti ca s-a dublat sau chiar triplat in volum. Daca este iarna si e frig in casa, acoperiti si cu o patura ligheanul. Va creste foarte bine aluatul.
Cand e gata crescut, este plin de bule. Se imparte in mai multe bucati, in functie de cat de mari aveti taville. In cazul meu, a fost impartit in 2 bucati.
Fiecare bucata se aluat se mai framanta putin pe blat cu faina si se da iar forma de bila.
Acum incepe modelarea aluatului. Puteti opta pentru intinderea clasica cu facaletul, dar trebuie sa stiti ca o pizza adevarata nu se intinde cu facaletul, ci doar cu mainile, asa cum fac si pizzaioli. Un aluat bine lucrat se va intinde perfect doar cu mainile.
Deci, daca va doriti o experienta mai autentica de realizare a pizzei, va invit sa va jucati de-a pizzaiolo. Pare foarte greu, dar cu putin exercitiu nu e ceva chiar de nerealizat.
Incepeti prin a aplatiza bila de aluat, dandu-i forma rotunda, apoi presati continuu pe margini, invartind alautul pe blatul infainat. In felul acesta, largiti aria.
Apoi luati aluatul si il aruncati dintr-o palma in cealalta. Iar se va mai largi putin si va pierde excesul de faina.
Urmeaza definitivarea formei. Aluatul se ridica pe pumnii stransi si incepeti sa-l rotiti destul de rapid, in felul acesta trang de margini si largind suprafata.
Cand lucrati luatul aveti grija sa va miscati destul de repede, pentru ca el se intinde foarte usor si riscati sa aveti zone mai groase si zone mai subtiri, daca insistati prea mult timp intr-un loc. Mereu pumnii vor fi in zona periferica a aluatului, doar la final, il intindeti putin si in centru pentru uniformizare.
Aruncati aluatul in forma. Daca ati intins un aluat subtire, pizza va fi crocanta, daca ati pus mai mult aluat si a iesit mai gros, atunci va fi pufoasa. In functie de ce doriti, faceti bilele de aluat mai mici sau mai mari.
Daca faza cu modelarea manuala vi se pare grea, repet, puteti intinde bilele de aluat cu facaletul, este ok.
Sosul de pizza trebuie sa fie consistent si aromat. Am folosit rosii pasate, amestecate cu sare, o lingurita de ulei de masline si oregano uscat. Puteti sa puneti si fulgi de ardei iute, piper, daca doriti picant.
Sosul se intinde dinspre centru spre marginile pizzei, cu miscari circulare. Nu incarcati pizza cu prea mult sos. Marginile se mentin fara sos.
Peste sucul de rosii se pune branza razuita. Se foloseste mozzarella grasa, care se topeste precum cascavalul, sau cascaval. Nu puneti mozzarella fresca pentru ca va lasa foarte mult lichid si va inmuia blatul. Daca doriti sa folositi mozzarella fresca , o veti pune la sfarsit, cand blatul si ingredientele celelalte sunt deja coapte si mai lasati pizza in cuptor doar 1-2 minute, cat sa se topeasca si mozzarella.
Peste sucul de rosii am pus cascaval razuit.
Apoi sunca, ardei gras si ciuperci proaspete feliate.
Pizza am copt-o intr-o forma speciala de pizza, cu gaurele, care ajuta la patrunderea mai rapida a aerului cald si formarea rapida a crustei. Daca nu aveti astfel de forma, folositi o tava metalica subtire, pentru ca va conduce mai rapid caldura la aluat.
Am introdus tava la cuptorul incins la 220 grade Celsius, pe nivelul din mijloc, pe fundul tavii clasice de cuptor (care era si ea deja incinsa). Daca aveti piatra refractara de cuptor, estesi mai bine, puneti piatra pe gratarul cuptorului, incingeti cuptorul si asezati pizza direct pe piatra incinsa. Se va coace si mai bine si mai repede. In lipsa pietrei, alegeti varianta cu tava incinsa.
Se lasa la copt pana cand marginile pizzei sunt deja rumenite. Daca doriti sa mai puneti mozzarella proaspata (cum am vrut si eu), scoateti pizza, asezati deasupra cateva felii de mozzarella si dati iar la cuptor inca 1-2 minute. Timpul total de coacere variaza intre 15-20 de minute, functie de cuptor. Va orientati mereu dupa aspectul aluatului si al ingredientelor.
Scoateti pizza din cuptor, o transferati pe o farfurie sau tocator de lemn.