Porumbelul (Columba livia) este o pasare din familia Columbidae. Este pasarea cea mai larg raspandita in Europa. Porumbelul de casa (Columba livia f. domestica) este forma domesticita a acestei specii, forma intalnita in apropierea asezarilor umane, la sat si in oras. Exista 15 subspecii.
Corpul porumbelului are forma unei picaturi de apa, aerodinamica. Pe corp are pene, fulgi si puf produse de piele. Penele au radacina infipta in piele. Fulgii sunt mai scurti, au axa mai flexibila si acopera tot corpul.
Capul este mic, rotund, mobil si are in partea anterioara ciocul format din maxilare alungite, fara dinti si acoperite cu materie cornoasa.
Este o pasare buna zburatoare. Zborul este inlesnit de oasele porumbelului cat, subtiri si pline cu aer, (ele se numesc oase pneumatice) cat si de musculatura foarte dezvoltata pentru o pasare asa mica.
Se hraneste cu seminte, pe care le apuca cu ciocul si le inghite si uneori cu produse din panificatie (paine) in asezarile umane. In dieta lor poate sa apara si mici pietricele, nisip, carbune, viermisori si plante. Sunt vanati si constituie hrana pentru caini domestici, pisici, pasari de dimensiuni medii si mari (ciori, uliu), rozatoare, sobolani. Respira prin plamani, care sunt in legatura cu 9 saci aerieni de la care pornesc ramificatii care ajung la oase.
Traiesc in perechi. Ei construiesc cuibul cu materie fecala si crengute, cuib in care femelele depun oua. Acestea sunt clocite de amandoi, timp de 18 zile pe rand. Din oua ies puii golasi, neputinciosi, cu ochii inchisi, care nu pot zbura. Sunt hraniti cu un lichid alb, secretat de gusa porumbitei, pana cand se pot hrani singuri cu graunte.
Exista diferite rase de porumbei : Voiajor, Cavaler, Coada de Paun etc. Porumbeii domestici isi au originea in porumbeii salbatici.