Originea: In prima decada si a doua a sec. XX apar primele exemplare de Gaditanos in provincia spaniola Cadiz. Este rezultatul incrucisarilor dintre Marcheneros, Rafenos si se zice ca ar mai fi un Gusat francez, dar nu se stie sigur.
Corpul: este un porumbel cu forme armonioase, exuberant, si minunat mai ales daca are si culori frumoase. Este un porumbel inaltat de picioare, are piept lat, iar gusa acopera partile laterale. Corpul are forma triunghiulara. Este o rasa temperamentala, mosteneste caracteristicile vechilor gusati spanioli: urmarire, seductie etc. Se analizeaza fara sa se ia in mana porumbelul, sa fie cat mai zvelt, ridicat pe picioare, forma gusii, a aripilor, cozii, starea penajului, linia eliptica a capului, capul ridicat, privire vie, etc.
Capul: alungit sub forma de migdala formand o linie eliptica de la varful ciocului pana la ceafa. Distanta de la cioc la ochi cu cat este mai mare cu atat este mai bine punctat.
Ochii: trebuie sa fie amplii, puri, culoarea nu este specificata, cu gene fine de culoare gri spre alb.
Ciocul: este de marime mijlocie, fin, partea superioara urmeaza linia eliptica a capului, culoarea este in functie de colorit de la alb-fildes la negru. Caranculii narilor sunt mijlocii, dezlipite de cap.
Gat: nu trebuie sa existe spatiu intre cioc si gusa.
Gusa: este ampla, rotunda sub forma de calota, adica o jumatate de sfera. In repaus este de preferat ca porumbelul sa aiba o linie centrala verticala ce sa-l imparta in doua. Gusa trebuie sa acopere umerii aripilor cu 1 cm sau 2 cm in partea inferioara. Privit din fata, porumbelului trebuie sa i se vada capul si picioarele intregi.
Pieptul: lat − latimea lui ar fi cam o treime din lungimea corpului, trebuie sa formeze un triunghi isoscel.
Aripile: mijlocii, unindu-se la nivelul cozii. Se penalizeaza cei ce isi incruciseaza varfurile mai mult de 1 cm, iar penele de zbor sunt in numar de 11.
Coada: este in forma de unghie, scurta, de 3-4 cm, inchisa. In zbor o mentine inchisa, dar cand intra sau iese din porumbar, o deschide in jos sub forma de scoica, cand se apropie de un sex opus accentueaza si mai tare forma de scoica cu partile laterale lasate in jos. Cand seduce coada nu trebuie sa si-o deschida mai mult decat are soldurile si nu trebuie sa o traga excesiv in fata.
Picioarele: ridicate zvelte de culoare rosiatica.
Statura: lungimea ideala cap coada este intre 22-26 cm cu 350-450 grame.
Penajul: matasos si bogat. Unele exemplare prezinta niste varfuri ca un fel de par, acestea sunt foarte pure.
Culoare si desen: are o larga diversitate de culori, baza fiind albastru, negru si rosu; se admit amestecuri de culori, dar se valoreaza uniformitatea.
Defecte: corp prea scurt sau lung; greutate minima maxima; cap prea fin sau voluminos fara linie; aripi de culori diferite, incrucisate mai mult de 1 cm, cazute sub coada; picioare incaltate; amestec de doua sau mai multe culori fara uniformitate; pene rupte; etc.