William Cuceritorul sau William I al Angliei sau William de Normandia (in franceza Guillaume le Conquerant si Guillaume II de Normandie, iar in engleza William the Conqueror; 1027 – 9 septembrie 1087) a fost Duce al Normandiei din 1035 pana in 1087 si rege al Angliei din 1066 pana in 1087.
William s-a nascut la Falaise, Normandia ca fiu nelegitim al lui Robert I, duce de Normandia si al metresei sale Arlette, fiica unui tabacar din orasul Falaise. Mai tarziu, mama lui s-a casatorit cu Herluin de Conteville cu care a avut doi copii. In afara de cei doi frati vitregi, Odo de Bayeux si Robert, Conte de Mortain, William mai avea o sora, Adelaide de Normandia, un alt copil al lui Robert.
Ducele l-a desemnat mostenitor pe William, iar la moartea sa care a survenit in 1035, William a devenit duce de Normandia la varsta de sapte ani.
In primii ani ai domniei sale aveau loc in mod frecvent revolte, iar in cateva ocazii ducele abia a scapat din fata mortii. La varsta de 20 de ani, William devenise un conducator abil si era sustinut de regele Henric I al Frantei.
Ulterior, Henric i-a devenit dusman, insa William a supravietuit in urma acestui conflict si in 1063 a extins granitele ducatului si asupra regiunii Maine.
Casatoria:
In anul 1050, William s-a casatorit cu Mathilde de Flandra, fiica lui Baudouin al V-lea, conte de Flandra. Papa Leon al IX-lea a avut unele reticente privitoare la aceasta casatorie, intrucat intre William si Mathilde exista o inrudire de sange destul de apropiata. Mathildei i se atribuie celebra tapiserie pastrata la Bayeux (Franta), in care este povestita, in imagini, expeditia lui William in Anglia (1066).
Ascensiune ratata:
In anul 1051, William a vizitat Anglia si l-a intalnit pe varul sau Eduard Confesorul, rege al Angliei, care nu avea mostenitori directi. Potrivit istoricilor normanzi, Eduard i-a promis lui William sa-l lase mostenitor. Totusi, pe patul de moarte, Eduard a incredintat regatul lui Harold Godwinson, capul celei mai importante familii nobiliare din Anglia, mai puternica decat insusi regele. In ianuarie 1066, regele Eduard a murit, iar Harold Godwinson a fost proclamat Regele Harold al II-lea. In septembrie, Tostig, fratele lui Harold al II, s-a aliat cu regele Harald al III-lea al Norvegiei si au invadat Anglia prin Scotia. Pe 25 septembrie, regele Harold i-a infruntat pe amandoi la Stamford Bridge, unde i-a infrant si ucis.
Cucerirea Angliei:
Ridicand pretentii la tronul englez, William, duce de Normandia, invadeaza Anglia la Pevensey, pe coasta de sud-est a peninsulei britanice, la data de 28 septembrie 1066. Victoria ce a urmat asupra regelui Harold al II-lea in batalia de la Hastings a marcat inceputul unei noi ere in istoria britanica. William a avansat spre Londra care i s-a supus.
In ziua de Craciun a anului 1066, William Cuceritorul a fost incoronat ca intaiul rege normand al Angliei, la Catedrala Westminster, iar perioada anglo-saxona a istoriei britanice s-a sfarsit.
Limba franceza a devenit limba oficiala a curtii regale si treptat s-a contopit cu limba anglo-saxona, dand nastere limbii engleze moderne.
Decesul
La moartea lui William I, in 1087, fiul sau, William Rufus, a devenit William al II-lea, cel de-al doilea rege normand al Angliei.