Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Joanne Woodward
1.275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vivien Leigh - Mari actori
1.465 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceren Moray
1.960 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leslie Howard - Actor si regizor britanic
1.528 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Goldie Hawn - Actrita, regizoare, producatoare
694 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rodica Popescu Bitanescu
1.275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jessica Alba - O actrita Sex-Simbol
1.054 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bette Davis - Biografie
1.585 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari actori - Salma Hayek / interviu 2013
1.660 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
  Meryl Streep castiga premiul Bafta si isi pierde panoful
1.411 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Vivien Leigh - O actrita pe aripile vantului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.07.2013  Adauga la favorite 1.647 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vivien Leigh, Lady Olivier (n. 5 noiembrie 1913 - d. 7 sau 8 iulie 1967) a fost o actrita de origine engleza. A fost laureata a doua premii Oscar, unul pentru interpretarea personajului Scarlett O'Hara din Pe aripile vantului (1939), iar cel de-al doilea pentru rolul Blanche DuBois din productia Un tramvai numit dorinta (1951), pe care l-a interpretat si in teatru in West End din Londra.

Vivien Leigh a fost o actrita prolifica, ea colaborand adesea pe plan artistic cu sotul sau, Laurence Olivier, care a regizat multe dintre filmele ce au facut-o celebra. De-a lungul celor 30 de ani de cariera, actrita a interpretat roluri variate, incepand de la eroinele comediilor lui Noel Coward si ale lui George Bernard Shaw, pana la personaje din opere clasice ale lui William Shakespeare, precum Ofelia, Cleopatra, Julieta sau Lady Macbeth.

Leigh s-a simtit adesea limitata datorita frumusetii sale foarte apreciate, despre care credea ca o impiedica in a fi luata in serios in cariera sa ca actrita. Sanatatea ei subreda s-a dovedit a fi, insa, cel mai mare obstacol. Fiind afectata de tulburare bipolara de-a lungul perioadei adulte, Vivien Leigh a castigat reputatia unei persoane foarte dificile, acest lucru afectand serios o cariera care avea sa cunoasca si perioade de declin. Odata cu inaintarea in varsta, actrita a fost slabita de reveniri frecvente ale tuberculozei, boala diagnosticata pentru prima oara la mijlocul anilor '40. Leigh si Olivier divorteaza in 1960, iar actrita continua sa apara periodic in diferite filme si piese de teatru, pana la decesul sau din cauza bolii, in anul 1967.
Leigh nascuta sub numele de Vivian Mary Hartley in Darjeeling, Bengalul de Vest, India Britanica (acum India), este fica lui Ernest Hartley, un ofiter britanic inrolat in Cavaleria indiana, si a Gertrudei Robinson Yackje, a carei ascendenta familiala este disputata. Ea a pretins ca este de origine irlandeza, insa recent au fost produse dovezi care atesta apartenenta sa indiana.[2] Cei doi s-au casatorit in Kensington, Londra in anul 1912.In 1917, Ernest Hartley a fost detasat in Bengaluru, in timp ce Gertrude si Vivien au locuit in Ootacamund.

Vivien Hartley a avut prima aparitie pe o scena la varsta de trei ani, cand a recitat poezia Micuta Bo Peep, in cadrul trupei de teatru a mamei sale. Gertrude Hartley a incercat sa-i transmita fiicei sale iubirea pentru literatura si i-a captat interesul pentru lucrarile unor scriitori precum Hans Christian Andersen, Lewis Carroll si Rudyard Kipling, dar si pentru povestirile mitologiei grecesti. Fiind singurul copil al cuplului Vivian-Hartley, a beneficiat de o educatie inalta, studiind la „Convent of the Sacred Heart" (in romana „Manastirea Inimii Sacre") din Roehampton, Londra, in anul 1920. La manastire, cea mai buna prietena a sa a fost viitoarea actrita Maureen O'Sullivan, careia i-a marturisit dorinta de a deveni, la randu-i, o „mare actrita".

Vivian Hartley si-a desavarsit studiile in Europa, reintorcandu-se la parintii sai, in Anglia, in anul 1931. Afland ca unul dintre filmele in care juca prietena sa, Maureen O'Sullivan, rula la teatrul West End, Vivien le-a marturisit si parintilor sai ca dorinta ei este sa devina actrita. S-a bucurat de sprijinul amandurora, tatal sau a ajutand-o sa se inscrie in Academia Regala de Arta Dramatica (ARAD) din Londra.

La finele anului 1931, Vivien il intalneste pe Herbert Leigh Holman, cunoscut sub numele de Leigh, un avocat cu treisprezece ani mai in varsta decat ea. In ciuda rezervelor acestuia in privinta meseriei de actrita, cei doi se casatoresc pe data de 20 decembrie 1932, iar in perioada urmatoare ea isi incheie studiile la ARAD. Pe 12 octombrie 1933 da nastere unei fetite, careia i-a dat numele Suzanne. Vivien s-a simtit insa sufocata de acest mariaj. Dupa divort, prietenii au recomandat-o unui regizor pentru un rol in filmul Things Are Looking Up, care a marcat debutul sau in cariera. S-a logodit cu un agent, John Gildon, care ii sugereaza sa isi schimbe numele profesional din Vivian Holman in Vivian Leigh. Gildon a recomandat-o lui Alexander Korda drept o posibila achizitie artistica, insa Korda a refuzat-o din pricina „lipsei de potential".

Dupa aparitia in filmul The Mask of Virtue in anul 1935, Leigh primeste recenzii excelente din partea criticilor, urmate de interviuri si articole in ziare. Intr-unul din ele, publicat in tabloidul britanic Daily Express, reporterul remarca „o schimbare rapida pe chipul acesteia": acesta este primul articol in care e mentionata capacitatea lui Leigh de a-si schimba cu usurinta expresiiile feteiJohn Betjeman, viitorul poet laureat, a scris despre ea numind-o esenta adolescentei engleze.Alexander Korda, care asista la una dintre reprezentatiile nocturne ale lui Vivien Leigh, isi recunoaste greseala si ii propune acesteia un contract pentru a interpreta diverse roluri in trupa sa de teatru. Ea semneaza contractul, respectandu-l intru totul, insa atunci cand Korda muta sediul teatrului intr-o sala mai mare, Leigh nu mai reuseste sa-si dozeze glasul si sa atraga atentia unui public cu mult mai numeros, spectacolul respectiv fiind oprit in scurta vreme.


Primul sau sot, Leigh Holman, a petrecut o perioada considerabila alaturi de ea in acea perioada. Merivale a insotit-o intr-un turneu de promovare in Australia, Noua Zeelanda si America Latina, care a inceput in luna iulie a anului 1961 si s-a sfarsit in mai 1962. A primit cronici bune de-a lungul acestei calatorii. Desi a avut cateva depresii, a continuat sa lucreze in teatru, iar in anul 1963 a castigat un premiu Tony pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal dintr-un musical, pentru interpretarea din Tovarich. A mai aparut si in filmele O noua primavara (1961) si Corabia nebunilor (1965).

In luna mai a anului 1967 ea urma sa joace alaturi de Michael Redgrave in productia lui Edward Albee, numita A Delicate Balance, cand s-a imbolnavit din nou de tuberculoza, de care suferea de peste douazeci de ani, insa dupa cateva saptamani de odihna parea sa se insanatoseasca din nou. In seara de 7 iulie, Merivale a plecat, ca de obicei, pentru a-si juca rolul la teatru si s-a intors noaptea, gasind-o pe Leigh dormind. Aproximativ treizeci de minute mai tarziu (acum 8 iulie), el s-a intors in dormitor, unde a gasit-o pe Leigh intinsa pe podea Incercase sa mearga la baie, dar din moment ce plamanii ei se umplusera cu lichid s-a prabusit fara putere. Merivale l-a contactat pe Olivier, care era tratat pentru cancer de prostata intr-un spital din apropiere. In autobiografia sa, Olivier descria „teama sa amarnica" cand a plecat imediat spre locuinta lui Leigh, pentru a o gasi pe Leigh intinsa pe pat. Olivier „a stat si s-a rugat pentru iertarea tuturor rautatilor care intervenisera inte ei", inainte de a-l ajuta pe Merivale sa pregateasca funerariile.

Trupul ei a fost incinerat la Blackboys, East Sussex, Anglia. O ceremonie in memoria sa a fost tinuta la biserica St Martin-in-the-Fields, cu un tribut final adus de catre John Gielgud. In Statele Unite, Leigh a devenit prima actrita care a fost omagiata de „Prietenii Bibliotecilor din Universitatea Californiei de Sud". Ceremonia a fost condusa sub modelul unei ceremonii, cu selectii din filmele in care ea a jucat si tributuri aduse de diferiti oameni cu care ea a lucrat, precum George Cukor


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.