Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Bette Davis - Mistere si scandal
1.610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bette Midler
878 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vedetele Hollywood-ului si automobilele lor / anii 1930
1.462 vizite - 0 comentarii
adaugat de jolie
 
  Billie Holiday - Biografie
1.121 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Peter Falk - Biografie
1.993 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leslie Howard - Actor si regizor britanic
1.439 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marlene Dietrich - Mistere & Scandaluri / Biografie
1.343 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Erkan Petekkaya
6.524 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Irene Papas - biografie
1.292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Charles Boyer - Actorul gentleman
851 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Bette Davis - Biografie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.02.2014  Adauga la favorite 1.476 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Ruth Elizabeth Davis, cunoscuta ca Bette Davis a fost o actrita americana de teatru, film si televiziune,castigatoare a 2 Premii Oscar.S-a nascut la 5 aprilie 1908 la Lowell,Massachusetts.

Dupa ce parintii ei au divortat,s-a mutat impreuna cu mama si cu sora ei la New York.Betty a fost atrasa de profesiunea de actrita dupa ce l-a vazut pe Rudolph Valentino in filmul din 1921 The Four Horsemen of the Apocalypse i si-a schimbat ortografia numelui dupa personajul "Bette" din opera lui Honore de Balzac, La Cousine Bette.A studiat la Academia Cushing in Ashburnham, Massachusetts, unde l-a intalnit pe viitorul ei sot, Harmon O. Nelson, poreclit „Ham".

In 1926 a vazut piesa de teatru Rata salbatica cu Blanche Yurka si Peg Entwistle. Davis a povestit mai tarziu cum aceasta experienta i-a inspirat devotamentul total in alegerea carierei: „Inainte de acea reprezentare voiam sa fiu actrita. Dupa ce s-a terminat, trebuia sa fiu actrita... exact ca Peg Entwistle".Si-a facut debutul pe Broadway in 1929 in Broken Dishes, urmat de Solid South. Un producator de la Universal Studios a observat-o si a invitat-o la Hollywood pentru a da auditii.

Si-a facut debutul in filmul The Bad Sister (1931),care insa nu a avut un mare succes.Studiourile Universal i-au reinnoit contractul pentru inca trei luni, avand un mic rol in Podul Waterloo (1931) inainte de a fi imprumutata companiilor Columbia Pictures pentru The Menace si Capital Films pentru Hell's House (ambele in 1932).George Arliss a ales-o pe Davis in rolul principal din filmul The Man Who Played God (1932), iar pentru tot restul vietii, Davis l-a numit pe acesta ca fiind cel care a ajutat-o sa patrunda in lumea de la Hollywood.

Dupa mai mult de 20 de roluri in filme, rolul vicioasei si neingrijitei Mildred Rogers in Of Human Bondage (1934), o adaptare dupa romanul omonim de W. Somerset Maugham, i-a adus primele recenzii pozitive importante. Multe actrite se temeau sa joace astfel de personaje, refuzand astfel rolul, dar Davis a vazut-o ca pe o ocazie sa-si demonstreze talentele actoricesti.Filmul a fost un succes, iar jocul actoricesc al acesteia a fost apreciat de catre critici, un editor de la Life Magazine spunand ca „probabil a avut cea mai buna interpretare inregistrata vreodata de o actrita americanca".

Davis a aparut in rolul unei actrite cu probleme in filmul Dangerous (1935) pentru care a castigat Premiul Oscar.

Davis a inceput lucrul la Marked Woman (1937) in rolul unei prostituate, intr-o drama contemporana cu gangsteri, inspirata de cazul lui Lucky Luciano. Filmul si interpretarea lui Davis au primit recenzi excelente, iar statutul ei de actrita in rol principal s-a marit.

Filmul Jezebel a fost de asemenea un succes, iar interpretarea lui Davis in rolul unei frumoase din Sud i-a adus un al doilea premiu Oscar, ducand la speculatii ca aceasta va juca un rolul asemanator, cel al lui Scarlett O'Hara din Pe aripile vantului. Jezebel a marcat inceputul celei mai de succes perioade din cariera lui Davis, fiind timp de cativa ani inclusa pe lista „Cele mai valoroase 10 vedete".

In 1983, dupa filmarea episodului-pilot din serialul TV Hotel, s-a descoperit ca Davis suferea de cancer mamar, facandu-i-se o masectomie. La doua saptamani de la operatie a suferit patru atacuri de cord care au cauzat paralizia partii drepte a fatei si a mainii stangi, provocandu-i un defect de vorbire. A inceput o lunga perioada de fizioterapie, iar cu ajutorul asistentei personale, Kathryn Sermak, si-a revenit partial din paralizie.

A lesinat in timpul premiilor American Cinema Awards din 1989, descoperind astfel ca boala recidivase. Si-a revenit destul pentru a pleca in Spania unde a fost onorata la Festivalul International de Film Donostia-San Sebastian, dar in timpul vizitei sanatatea ei s-a deteriorat rapid. Prea slabita pentru a parcurge lungul drum spre Statele Unite, a plecat in Franta unde a murit pe 6 octombrie 1989 la 11:20 pm la spitalul american din Neuilly-sur-Seine, la varsta de 81 de ani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.