Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Get Cash For Surveys - review
969 vizite - 0 comentarii
adaugat de stinco
 
  Rose Hall Great House - Jamaica
1.095 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: documentar (2011):
376 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wilhelm Reich – Dreptul omului de a sti
537 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dans murdar (SUA 1987) Drama,Romantic /
2.593 vizite - 0 comentarii
adaugat de luca
 
  David Bowie-biografie
1.417 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Martisor special - Pe urmele scriitorului Ion Creanga!
146 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Janis Joplin -biografie
867 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Patologie(SUA 2008) Crima
949 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Julian Barnes
1.458 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Johnny Cash-biografie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.07.2013  Adauga la favorite 1.041 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Johnny Cash (n. 26 februarie 1932 – d. 12 septembrie 2003) a fost un solist vocal, chitarist si compozitor american de muzica country, considerat a fi unul dintre cei mai influenti muzicieni americani ai secolului XX. Cash a fost cunoscut datorita vocii sale grave, joase de bariton, sunetul si senzatia unui “tren de marfa" pe care o crea trupa sa Tennessee Three, precum si pentru atitudinea si stilul sau de imbracaminte intunecat, ce i-a castigat renumele de “Man in Black" (“Omul in negru"). El isi incepea concertele cu traditionala introducere: “Hello, I'm Johnny Cash!" (“Buna, sunt Johnny Cash!").

Majoritatea muzicii lui Cash, in special cea de la sfarsitul carierei sale, evoca teme triste, de suferinta morala si de salvare. Printre piesele sale de referinta se numara: “I Walk the Line", “Folsom Prison Blues", “Ring of Fire", “Get Rhythm", “That Old Wheel" (un duet cu Hank Williams Jr.), “Cocaine Blues" si “Man in Black". El a inregistrat de asemenea si cateva piese cu continut comic precum: “One Piece at a Time", “The One on the Right Is on the Left", “Dirty Old Egg-Sucking Dog", “A Boy Named Sue", un duet cu June Carter intitulat “Jackson", precum si diferite piese “de tren" cum ar fi “Rock Island Line" si “Orange Blossom Special".

De-a lungul carierei sale de aproape 50 de ani, Cash a vandut peste 90 de milioane de albume si a ajuns sa ocupe “o pozitie de varf in istoria muzicii".

Cariera sa a inceput sa se dezvolte la inceputul anului 1960, iar odata cu asta, Cash a inceput sa bea si a devenit dependent de amfetamine si barbiturice. Pentru o scurta perioada de timp, a impartit in Nashville un apartament impreuna cu Waylon Jennings, care la randul lui era si el dependent de amfetamine. Cash folosea droguri de tip stimulente ca sa se mentina treaz in timpul turneelor. Prietenii glumeau pe tema “nervozitatii" si a comportamentului sau instabil, multi dintre ei ignorand semnele ce avertizau inrautatirea dependetei sale fata de droguri. Inainte sa intre pe scena de la “The Johnny Cash Tv Show", Cash ar fi declarat ca “ar fi incercat orice drog ar fi fost de incercat".

Cu toate ca de multe ori nu mai putea avea control asupra propriilor dependente, creativitatea frenetica a lui Cash inca producea hit-uri. Interpretarea piesei “Ring of Fire" a fost un hit care a atins mai multe stiluri muzicale, ajungand pe locul 1 in topurile country intrand in top 20 in topurile pop. Cantecul a fost scris de June Carter si Merle Kilgore. Initial piesa a fost interpretata de sora lui June Carter, insa Cash a venit cu un stil pur mariachi, afirmand ca i-a aparut totul intr-un vis.

Cash a cultivat in ochii publicului o imagine romantica de haiduc, si in ciuda tuturor faptelor care le-a savarsit, nu a fost niciodata condamnat la inchisoare. Cu toate ca a stat in inchisoare de sapte ori pentru comportament indecent, nu a ramas niciodata acolo mai mult de o noapte. Cea mai faimoasa incalcare a legii a fost in timpul turneului din 1965, cand a fost arestat de echipa de la narcotice in El Paso, Texas. Ofiterii l-au suspectat ca facea contrabanda cu heroina din Mexic, dar Cash detinea o reteta pentru aceste narcotice si amfetamnie pe care artistul le-a ascuns inauntrul cutiei de chitara. Pentru ca au fost droguri prescrise si nu narcotice ilegale, a primit o sentinta cu suspendare.

De semenea, Cash a fost arestat in data de 11 mai 1965, in Starkville, Mississippi, pentru ca a incalcat o proprietate privata sa culeaga niste flori. Incidentul a fost sursa de inspiratie pentru piesa “Starkville City Jail", de pe albumul sau live “At San Quentin" (San Quentin fiind numele inchisorii in care Cash a cantat).

La mijlocul anilor ‘60, Cash lanseaza o serie de albume conceptuale, printre care “Ballads of the True West" (1965) ce era scos pe piata ca un disc dublu experiemental, ce mixa stilul cantecelor autentice de “frontiera" cu stilul narativ specific lui Cash, cat si albumul “Bitter Tears" (1964) ce continea piese care scoteau in evidenta conditia americanilor nativi. Dependenta sa de droguri a atins apogeul in aceasta perioada, iar comportamentul sau destructiv a dus la divortul de prima sa sotie Vivian, iar spectacole incepeau sa fie anulate.

In 1967, duetul lui Johnny Cash cu June Carter al piesei “Jackson" a castigat premiul Grammy.

Cash a renuntat la droguri in 1968, dupa o experienta spirituala in pestera Nickajack, unde a incercat sa se sinucida dupa niste experiente foarte periculoase cu drogurile. El inainta cat mai mult in pestera, incercand sa se piarda si sa moara pur si simplu, insa cand a simtit prezenta lui Dumnezeu in inima lui, sentimentul de moarte a fost inlocuit cu cel de supravietuire, incercand sa lupte sa gaseasca o fanta de lumina sau o adiere de vant. Aceasta experienta a reprezentat pentru Cash o renastere.

June, Maybelle si Ezra Carter s-au mutat la conacul lui Cash timp de o luna, pentru a-l ajuta sa-ti infranga dependenta fata de droguri. Pe 22 Februarie 1968, Cash a cerut-o de sotie pe June Carter pe scena unui concert la London Gardens, London, Ontario. Cuplul s-a casatorit o luna mai tarziu (pe 1 Martie) in Franklin, Kentucky. June a fost de acord sa se casatoreasca cu Cash dupa ce acesta a renuntat definitv la droguri.

Cash a simtit mereu o mare compasiune pentru cei din inchisori. A inceput astfel sa sustina concerte la sfarsitul anilor ’50, la diferite inchisori de pe teritoriul Statelor Unite. Aceste spectacole au condus la cateva albume de succes, precum “Johnny Cash at Folsom Prison" (1968) si “Johnny Cash at San Quentin" (1969).

Ca un plus la concertele sale din inchisorile din Statele Unite, Cash si-a facut aparitia in 1972 si la inchisoarea Osteraker din Suedia. Albumul live “Pa Osteraker" (“La Osteraker") a fost lansat in 1973. Intre piese, Cash poate fi auzit vorbind in suedeza, un gest ce a fost foarte apreciat de catre cei din inchisoare.

De la inceputurile sale ca pionier al stilului rockabilly si rock and roll din anii ’50, pana in timpurile in care era reprezentant international al muzicii country, si pana la revenirea la faima din anii ’90 ca legenda vie si icoana muzicii alternative country, Cash a influentat nenumarati artisti si a lasat in urma o mare mostenire spirituala. Dupa moartea sa, Cash a fost venerat de cei mai mari muzicieni ai timpului sau.

Cash a educat si aparat artisti aflati pe marginea a ceea ce era acceptabil in muzica country. La un concert TNT cu mai multe vedete, din 1999, un grup variat de artisti i-au adus tribut, printre care Bob Dylan, Chris Isaak, Wyclef Jean, Norah Jones, Kris Kristofferson, Willie Nelson si U2. Cash insusi a aparut la sfarsit si a interpretat dupa o pauza de mai mult de un an. Doua albume tribut au fost lansate la putin timp inainte de moartea sa: Kindred Spirits ce contine lucrari ai unor artisti recunoscuti, in timp ce Dressed in Black contine piese ai unor artisti mai putin cunoscuti.

In total, Cash a scris peste 1000 de piese si a lansat o multime de albume.

In 2004, revista Rolling Stone l-a situat pe Cash pe locul 31 in lista de 100 “cei mai buni artisti ai tuturor timpurilor". Diversitatea muzicii lui Cash a fost evidentiata de prezenta sa in trei importante genuri de Hall of Fame: The Nashville Songwriters Hall of Fame (1977), The Country Music Hall of Fame (1980), si The Rock and Roll Hall of Fame (1992).

In amintirea lui Johnny Cash a fost produs filmul biografic “Walk the Line", premiat de catre Academia Americana de Film si prezinta viata lui Johnny Cash sub interpretarea actorului Joaquin Phoenix si a actritei Reese Witherspoon in rolul lui June Carter (rol pentru care actrita a primit premiul Oscar la categoria “Cea mai buna actrita"). Filmul a fost lansat in Statele Unite ale Americii pe 18 noiembrie 2005 si a avut inca de atunci un considerabil succes, primind chiar aprecierea criticilor. Joaquin Phoenix si Reese Witherspoon au castigat in urma rolurilor interpretate nenumarate premii, printre care Globul de Aur la categoria “Cel mai bun actor intr-un film muzical sau o comedie" si respectiv la categoria “Cea mai buna actrita intr-un film muzical sau o comedie". Ambii actori au interpretat melodiile lui Cash cu propriile lor voci, iar Phoenix a invatat in acest film chiar sa cante la chitara. Phoenix a primit premiul Grammy pentru contributia adusa soundtrack-ului. John Carter Cash, singurul fiu a lui Johnny si June, a fost producatorul executiv al filmului.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.