Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mario Batali
729 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papa Francisc-biografie
541 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Papa Francisc - Primul papa iezuit
1.237 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nicolae Herlea
1.461 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thomas Mann -Viata si opera
697 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele Colosseumului din Roma
345 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dan Iordachescu
1.036 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Luigi Pirandello
1.478 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ludovic Spiess
1.327 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Biografia: Robert DeNiro
675 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mario Vargas Llosa

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.07.2013  Adauga la favorite 956 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
S-a nascut in 1936 la Arequipa (Peru) si a copilarit in Bolivia impreuna cu mama si bunicii materni, inchipuindu-si ca tatal lui murise ca un erou. In realitate, la cinci luni dupa casatorie, acesta isi parasise sotia insarcinata si avea sa-si revada fiul abia zece ani mai tarziu, cand Mario se va intoarce in Peru.

Intre 1950 si 1952 urmeaza cursurile unei scoli militare private din Lima, Colegio Militar Leoncio Prado – experienta descrisa in primul roman, Orasul si cainii (1963). In 1953, intra la "Universitatea Nationala San Marcos" din Lima pentru a studia literatura iar peste cinci ani isi ia licenta in literatura cu teza Baze pentru o interpretare a lui Ruben Dario.

A obtinut apoi un doctorat in filozofie si litere la "Universitatea Complutense" din Madrid in 1959. Intre timp, se stabileste pentru o perioada in Franta unde lucreaza ca profesor de spaniola si ziarist. Calatoreste, preda la universitati din America si Europa, devine un scriitor celebru prin forta epica, luciditatea si ironia sa.

Dupa o tinerete in care se apropie de comunism, la maturitate ia distanta fata de Fidel Castro, ba chiar il acuza pe Gabriel Garcia Marquez, odinioara prieten, de servilism fata de regimul castrist.

In 1955 se casatoreste cu cumnata unchiului matern, (subiectul romanului Matusa Julia si condeierul) provocand mare scandal in familie, si divorteaza de ea in 1964, pentru ca, un an mai tarziu, sa se casatoreasca cu verisoara lui, Patricia, cu care a avut trei copii: Alvaro Vargas Llosa, scriitor; Gonzalo, si Morgana, fotografa. Vargas Llosa a devenit membru al "Real Academia Espanola" in 1996.



a obtinut Premiul Nobel pentru Literatura in anul 2010. Unii critici sustin ca Vargas Llosa a avut un impact international mai mare decat orice alt scriitor din America Latina. Si-a cladit faima cu ajutorul unor opere precum Orasul si cainii, Casa verde, Conversatia la Catedrala, Panteleone si vizitatoarele, Sarbatoarea tapului, Paradisul de dupa colt, Razboiul sfarsitului lumii, Istoria lui Mayta si multe altele. A primit foarte multe premii pentru activitatea sa precum Premiul Miguel de Cervantes, Premiul Pacii, Premiul Criticii si Premiul International de Literaturi Romulo Gallegos, Premiul Planeta etc.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.