Romania ascunde un loc mai putin stiut, despre care se spune ca ar fi o poarta catre lumea de dincolo. Aflata nu departe de batranul Callatis, intr-un loc unde s-au intalnit de mii de ani drumurile pescarilor cu ale corabierilor, contrabandistilor si negutatorilor, Pestera Limanu este unul dintre cele mai misterioase locuri din tara noastra.
limanu1 Locul secret din Romania catre lumea de dincoloSituata la numai cativa kilometri de Mangalia, despre pestera misterioasa se spune ca cei care s-au incumetat sa-i descopere tainele, nu s-au mai intors. Ascunsa sub dealul ce margineste comuna Limanu, acest loc nu a putut fi niciodata explorat in intregime, din cauza labirintului intortocheat de pesteri. Localnicii povestesc ca pestera aceasta ciudata este o poarta catre lumea de dincolo de moarte.
limanu2 Locul secret din Romania catre lumea de dincoloPestera Limanu a fost refugiu in timpul unor atacuri, ascunzatoare pentru hoti, casa pentru pribegi, loc secret de practicare a unor ritualuri religioase, inca din neolitic, trecand prin antichitatea dacica, greceasca, daco-romana, epoca medievala, potrivit mangalia.ro.
Pestera are o lungime de aproape 4 kilometri si sute de galerii care serpuiesc pe sub sat. Se spune ca in aceasta pestera s-au adapostit dacii impreuna cu toate bunurile lor mai de pret, pentru ca erau prigoniti de catre romani. Tot aici s-au adapostit mai apoi primii crestini, in cautarea insingurarii si a unui loc de rugaciune departe de zgomotul lumii de afara.
limanu Locul secret din Romania catre lumea de dincoloLa aproape 200 de metri de cum pasesti in Pestera de la Limanu, se mai pot vedea si astazi altare ale preotilor daci si un cap de om sculptat in calcar, potrivit Financiarul. Inaintand in pestera, drumurile se intretaie de mai multe ori. Uneori, chiar pamantul se surpa, astupand intrarea deja folosita si deschide o alta de a carei existenta nu se stia.
In jurul acestui loc misterios s-au nascut, asa cum era de asteptat, cateva legende care fascineaza si azi. Astfel, se spune ca pestera este strajuita de insusi Zamolxis, care pazeste intrarea in taramul sacru pana cand stramosii daci se vor intoarce. Potrivit localnicilor, batranii satului spuneau ca inlantuirea de pesteri s-ar intinde prin beciuri si fantani din Limanu pana in Bulgaria sau chiar Turcia.
pestera limanu1 Locul secret din Romania catre lumea de dincoloO alta legenda spune ca aici se aud cateodata niste vaiete stranii si inspaimantatoare care vin din strafundurile pamantului, iar cei care le aud sunt de-a dreptul hipnotizati de ele si pornesc in cautarea glasului. Se spune ca acest glas ar fi al paznicului portii metalice de la intrare, care vrea sa ii ademeneasca pe cei neinitiati si care, din curiozitate, pasesc cu blasfemie pe pamantul sacru al lui Zamolxis.
Explicatia stiintifica a acestor sunete ciudate, data de speologi, este ca vaietele sinistre sunt facute de vantul care strabate numeroasele galerii de pesteri subterane de la Limanu, zgomot care, se pare, influenteaza psihicul omului.
pestera limanu2 Locul secret din Romania catre lumea de dincoloAici, in pestera de sub deal, s-a dezvoltat o fauna bogata, datorita lipsei curentilor de aer, care au facut ca galeriile din sectorul doi al pesterii sa fie populate de lilieci. Exista o fauna de nevertebrate bogata a carei principala sursa de hrana o constituie acumularile de guano de la coloniile de lilieci care se adapostesc in pestera mai ales iarna. In afara de lilieci, in pestera pot fi intalnite intamplator si alte vertebrate: serpi, broaste testoase, vulpi, dihori.
Atat cat a fost exploatata de speologi, pestera da impresia unui oras imens, organizat pe trei cartiere, in care galeriile seamana cu niste stradute care comunica intre ele sau, din contra, se infunda brusc.
Pestera de la Limanu se aseamana cu Pestera Mamut din SUA, care este cea mai lunga pestera din lume. Unele reprezentatii ce se gasesc la Limanu sunt unice si tipice, fiind de fapt cel mai mare labirint subteran din Romania.
Datorita unicitatii ei, Pestera de la Limanu a fost declarata in anul 1959 rezervatie speologica.
Sursa: mondonews.ro