Aproape fiecare persoana a auzit despre celebra dieta care reuseste de 40 de ani sa schimbe viata a milioane de oameni, si anume Dieta Atkins. Scrisa in anii 1970 si lansata doi ani mai tarziu cartea care descrie aceasta dieta a avut un succes impresionant in intreaga lume, estimandu-se ca pana in prezent 5% din populatia Americii si Europei a urmat acest popular regim alimentar.
Fiind revolutionara la vremea respectiva, deoarece contrazicea toate regimurile alimentare care se bazau pe o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati, Dieta Atkins a reusit sa devina cel mai popular regim alimentar din intreaga lume.
Pe scurt, “filosofia" acestei diete presupune un consum ridicat de grasimi si scazut de carbohidrati. Pentru a functiona corespunzator organismul uman trebuie sa produca energie, iar aceasta energie rezulta din arderea grasimilor si a carbohidratilor.
La inceput organismul va transforma carbohidratii (sub forma de glucoza) in energie, dar daca acestia lipsesc va trece la transformarea grasimilor in energie. In acest fel prin procesul de lipoliza si prin rezultatul secundar al acestuia, cetoza (eliminarea cetonelor prin respiratie si urina), organismul va arde grasimile si va ajuta persoana care urmeaza aceasta dieta sa piarda kilogramele in plus.
Procesul de cetoza influenteaza si productia de insulina, in acest fel nu se vor mai forma cantitati ridicate de grasime in organism, grasimea existenta va fi folosita pentru a produce energie, iar poftele pentru glucide vor disparea.
Pe langa pierderea rapida a kilogramelor nedorite, persoanele care urmeaza aceasta dieta vor observa o scadere a colesterolului, o crestere a energiei si vor putea preveni diabetul, hipertensiunea sau sindromul ovarului polichistic. Astfel, pe langa faptul ca lupta impotriva obezitatii, Dieta Atkins ajuta si pentru: boli cardiovasculare, dezechilibre ale nivelului de zahar din sange, alergii, cefalee, intoleranta alimentara, diabet.
Cel mai important avantaj al Dietei Atkins este faptul ca veti reusi sa va mentineti greutatea corporala pentru o perioada indelungata de timp, poate chiar pentru tot restul vietii. Toate acestea vor putea fi obtinute datorita faptului ca, in cadrul acestei diete, nu exista diferente mari de calorii intre etape.
Persoanele avantajate de aceasta dieta sunt cele care: sunt dependente de zahar, simt nevoia sa consume des dulce, nu mai doresc sa isi calculeze caloriile consumate, doresc sa manance pana cand simt senzatia de saturatie.
Persoanele dezavantajate de aceasta dieta sunt cele care: sunt vegetariene, nu agreeaza alimentele bogate in proteine, au anumite restrictii medicale sau medicamentoase (cum ar fi diureticele).
Din cauza faptului ca se consuma o cantitate importanta de grasimi, fapt ce nu este recomandat de catre cele mai multe institutii din domeniul sanatatii (acestea recomanda consumul a maxim 30% grasimi), Dieta Atkins este controversata. Chiar si procesul de cetoza este pus sub semnul intrebarii deoarece pe termen lung acesta, potrivit anumitor specialisti, ar putea solicita anumite organe.
In timpul primei etape a acestei diete pot aparea anumite simptome: oboseala, ameteala, slabiciune, insomnie. De asemenea poate aparea constipatia, din cauza eliminarii fibrelor, in acest fel creste riscul de a deveni dependenti de laxative. Din cauza consumului ridicat de grasimi pot aparea anumite boli de inima, iar femeile sunt predispuse la aparitia osteoporozei. Nu este sanatoasa nici slabirea brusca din timpul primei etape, pentru organismul uman ideal este sa slabeasca 0,5 kilograme pe saptamana (maxim 1 kilogram).
Daca va hotarati sa urmati aceasta dieta trebuie sa respectati patru etape individuale care va vor ajuta sa slabiti si sa va mentineti greutatea corporala, chiar si dupa incetarea dietei. Trebuie stiut faptul ca toti cei care vor opta pentru aceasta dieta isi vor schimba stilul de viata, asadar trebuie sa fiti hotarati atunci cand veti incepe acest regim alimentar.