Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Revolutia culturala chineza a lui Mao Zedong
1.468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Revolutie Culturala Proletara din China
672 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  4/6.Tibet - Istoria unei tragedii | Partea 4 |
1.651 vizite - 0 comentarii
adaugat de hanul
 
  Istoria viorii
657 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul din Coreea - 25 iunie 1950 - 27 iulie 1953
2.253 vizite - 0 comentarii
adaugat de pizza
 
  Moartea Iugoslaviei - Documentar
1.397 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tibet - Trenul spre Lhasa
1.558 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Japonia - Casta samurailor /
1.126 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Jimmy Hoffa - Sindicate,mafia si frauda / Documentar RO
1.426 vizite - 0 comentarii
adaugat de sarba
 
  Istoria Mafiei din New York
1.064 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Mafia chineza

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.04.2013  Adauga la favorite 638 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cu siguranta, foarte putini oameni au s-au gandit vreodata ca ilustrul si celebru templu Shaolin ar fi putut da nastere (in mod indirect, desigur) uneia dintre cele mai mari organizatii mafiote din lume.

Adevarul este ca primii fondatori ai Triadelor erau nimic altceva decat calugari luptatori exilati si vanati de autoritatile imperiale dupa momentul dramatic al incendierii faimosului Templu Shaolin. Fenomenul mafiei chinezesti poate fi inteles numai prin prisma examinarii bagajului cultural, al ezoterismului martial si chiar al unui patriotism exclusivist dus la extrem de adeptii numeroaselor organizatii criminale chinezesti care se reunesc sub titulatura generala de Mafie Chineza.


Termenul in sine, face referire la asa numitele Triade, organizatii cunoscute de chinezi prin termenul de San He Hui. Denumirea are rezonante in daoismul milenar avand o conotatie foarte eleganta. Tradusa mot a mot, semnifica "Cele Trei Societati Armonioase", concept ezoteric stravechi care face trimiterea la armonia si unitatea primordiala dintre Cer, Pamant si Om.

Numele de Triade, sub care sunt cunoscute astazi in toata lumea, le-a fost dat de autoritatile britanice din Hong Kong, pe baza simbolisticii chinezesti care continea imaginea unui triunghi inconjurat de palose sau de Guan Yu, zeul chinez al loialitatii.

Ceea ce a sfarsit astazi intr-o organizatie atotputernica, capabila de acte de o cruzime inimaginabila pentru un non -asiatic si stapana peste crima organizata din jumatate de Asie, a avut la inceput o misiune exclusiv patriotist-haiduceasca, prin care se angaja sa apere etnicii chinezi de atacurile si abuzurile dinastiei straine Qing, de sorginte manciuriana.

Din punct de vedere strict istoric, prima organizatie secreta care a organizat atacuri impotriva administratiei manciuriene se numea Tian Di Hui ( Societatea Cerului si Pamantului).

Sub acesta denumire elevata se ascundeau, de fap,t renumiti luptatori de Kung Fu care actionau aidoma unor haiduci locali, pedepsind mortal pe functionarii imperiali care abuzau taranii si comerciantii chinezi.

Scopul lor suprem nu se limita la acte de razbunare, prima triada din istorie tintea mult mai sus. Maestrii de Kung Fu complotau pentru daramarea dinastiei manciuriene Qing si restaurarea unei dinastii pur chinezesti condusa de etnicii Han. Societatea Cerului si Pamantului avea un scop eminamente politico-nationalist, nici un maestru luptator nu si-ar fi imaginat vreodata ca organizatia lor se va ocupa peste ani de asasinate la comanda, prostitutie, trafic de droguri sau jocuri de noroc…

Aceasta pentru ca Triada initiala a fost fondata de cinci maestri calugari scapati cu viata dupa incendierea Templului Shaolin de Sud de catre armata imperiala Qing. Templul ajunsese o adevarata scoala care forma luptatori periculosi pe banda rulanta. Calugarii de aici luasera in prealabil decizia de a invata tainele artelor martiale pe orice chinez dupa ce vazusera samavolniciile la care era supusa populatia Han.

Speriate de posibilitatea tot mai evidenta ca o adevarata armata populara antrenata la Shaolin sa treaca la fapte, autoritatile au trimis toate unitatile armatei imperiale care intr-un atac de noapte au ucis majoritatea calugarilor si au incendiat templul. Cei 18 care au scapat erau cei mai buni calugari luptatori Cinci dintre acestia au decis sa creeze cinci noi Temple si cinci societati secrete invincibile care sa actioneze de la adapostul anonimatului.


Afacerile terminate prost se sfarsesc deseori in asasinate si torturi. Razbunarile iau forma atentatelor cu bomba, atacurilor cu cutitele sau executia rituala a "celor 100 de taieturi adanci". Triadele de astazi din Hong Kong sunt mult mai puternice decat par la prima vedere. Retrocedarea Hong Kong-ului din anul 1997, cand orasul a trecut de la administratia britanica la cea numita de Republica Populara Chineza, nu a facut decat sa aduca triadelor un plus la capitolul de imagine si bani. In plus, foarte multi chinezi de pe continent au venit in noul oras cu unicul scop de a deveni soldati in imensa armata subterana organizata pe principii nationalist-infractionale. Triadele de aici au propriile armate echipate cu orice arma posibila. Aici nu exista figura unui "nas" omnipotent, cum gasim la mafiile italiene. Puterea este impartita intre mai multe triade, iar in cazul unei triade exista un oficial denumit onorific, Bastonul Rosu, in subordinea sa intrand de obicei 15 companii.

Triadele folosesc in mod traditional codurile numerice care desemneaza rangul si ocupatia membrilor din clasa respectiva. De exemplu, clasa 426 este alcatuita din "luptatori", 489 grupeaza "maestrii muntelui", 438 adaposteste "deputatii maestrilor muntelui", cei din clasa 415 reprezinta "evantaiul alb de hartie" si cei din grupa 432 au numele de cod "paiele de santal ". Odata cu boom-ul economic petrecut in Hong Kong, a crescut si influenta triadelor care au inceput sa se faca cunoscute in ultimii ani prin numeroase acte de caritate si ajutor financiar pentru defavorizatii sortii.



In America de Nord un Tong (chinezesc: 堂, cantoneza Yale: Tong, Pinyin: Tang, literal: Hall) este un tip de organizare a gasit printre vii chineza in Statele Unite si Canada. Aceste organizatii sunt descrise ca societati secrete sau fratiilor juramant si sunt adesea legate de activitatea infractionala. Astazi, in cele mai multe Chinatowns americane, in cazul in care se poate citi chineza, se poate gasi in mod clar marcate Tong sali, dintre care multe au avut afilieri cu bande criminale din China, in special in anii 1990


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.