In ultima duminica inainte de Sfanta Sarbatoare a Pastelui, romanii celebreaza sarbatoarea Floriilor. Duminica Floriilor reprezinta atat sfarsitul postului, cat si renasterea naturii, fiind sarbatorita in miez de primavara. Totodata, crestinii sarbatoresc in aceasta zi, intrarea lui Iisus in Ierusalim, calare pe un asin, intampinat de oameni cu flori in mana si crengute de maslin.
In Duminica Floriilor, romanii merg la biserica ca sa sfinteasca crengute de salcie pe care le pun acasa la porti sau geamuri.
Intrarea lui Iisus in Ierusalim
In cele mai multe zone, oamenii primesc chiar de la biserica o crenguta de salcam sfintita. Salcia este un copac binecuvantat, conform traditiei, chiar de Maica Domnului. Tot in aceasta duminica, cei care merg la biserica, dupa slujba vor merge in cimitir si vor curata mormintele celor decedati, iar crucile vor fi decorate cu crengutele de salcie sfintite.
La sate, unii locuitori isi leaga ramurile de salcie peste mijloc, intelegandu-se astfel ca sunt protejati de boli. Tot in unele zone rurale, fetele pun si in noaptea de Florii busuioc sub perna, de data asta pentru a fi mai frumoase si a avea succes in dragoste.
Vitele sunt hranite cu ramuri de salcie pentru a fi sanatoase, iar pomii din livada vor fi si ei impodobiti cu astfel de crengute, prezenta salciilor fiind foarte importanta in aceasta zi. Acest simbol al Duminicii de Florii nu trebuie sa lipseasca din nicio casa.
Ramuri de salcie
Sarbatoarea are origine ierusalimica si inainte sa aiba semnificatiile de azi, reprezenta inceputul saptamanii numite pe atunci Saptamana Pastelui. Totodata, i se mai spunea Duminica aspirantilor ori a candidatilor la botez, pentru ca in aceasta zi mergeau toti la episcop in ideea de a fi admisi la botez. In acelasi timp, Duminica Floriilor se mai numea si Duminica gratierilor, caci se acodrau gratieri din partea imparatilor in numele acestei zile.
Obiceiul cu crengutele de salcii dateaza inca din secolul al IV-lea, atunci erau binecuvantate si date credinciosilor in memoria reamurilor de finic si de maslin cu care a fost intampinat Domnul. Astfel, noi le purtam astazi precum un simbol al victoriei importiva mortii pe care Iisus a castigat-o cu o zi inainte de Florii prin invierea lui Lazar, iar apoi chiar prin Invierea Sa.
Cu multa credinta era sarbatorita aceasta zi si in Tarile Romanesti, iar imparatilor li se dadeau faclii aprinse, iar seara incepeau slujbele deniilor.
Obiceiuri si superstitii din Duminica Floriilor
•in aceasta zi se fac pomeni pentru odihna celor morti;
•in zona vestica, in ajunul Duminicii Floriilor, fetele care erau fecioare isi puneau o oglinda si o camasa curata sub un par altoit , iar a doua zi, la rasarit erau tot acolo si oglinda urma sa fie folosita pentru farmecele din dragoste si sanatate;
•femeile gatesc la cuptor si impart bunatatile de pomana saracilor;
•se spune ca in aceasta zi se umple un ciubaras cu florile care vor fi folosite pentru decorarea oualor de Paste;
Primirea lui Iisus in Ierusalim
•
de asemenea, cei care se impartasesc in aceasta Duminica a Floriilor, isi puneau o dorinta cand treceau pe langa preot, dorinta despre care se zice ca s-ar indeplini;
•cei care se spalau pe cap in aceasta zi, daca foloseau apa care nu era descantata, urmau sa albeasca precum pomii;
•in unele zone se considera ca vremea care va fi in ziua de Florii va fi la fel si in prima zi de Paste;
•este perioada cand se aerisesc hainele;
•crengutele de salcie duse acasa nu sunt agatate doar la usi si geamuri, multi crestini isi impodobesc si icoanele cu aceste ramuri verzi;
•cand va fi furtuna, se vor pune pe foc mugurii de salcie de la Florii, pentru a se imprastia norii;
•apicultorii isi impodobesc stupii cu crengile de salcie, iar satenii vor ingropa mugurii sub brazde;
•numele acestei sarbatori vine de la Zeita romana a florilor, Flora;
•crestinii care tin Postul Pastelui au in aceasta zi dezlegare la peste.
•in Muntenia si Oltenia se strang grupuri de fete si merg cu Salcioara si Lazarea, un colind dedicat atat dramei lui Lazar, cat si zeitei vegetatiei;
Duminica Floriilor in lume
crengute de salcie
Arabii, spre exemplu, aprind in aceasta zi candele impodobite cu flori si le pun apoi printre frunze de palmier. Grecii vor impleti cruci din tulpini in Duminica Floriilor. Popoarele slave au printre traditii daruirea ramurilor de salcie apropiatilor. In functie de popor, desi obiceiurile difera, semnificatia crestina este foarte puternica in aceasta zi, insa si cea legata de vegetatie are un loc important.
Considerata o zi sfanta, una in care omul isi aminteste de natura, dar si de patimile lui Iisus, Duminica Floriilor vine sa introduca crestinii in atmosfera sarbatorilor Pascale ce vor urma.