Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Partea II – Lacrimile Spaniei
590 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Olteanca
536 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Apa de 45.000
1.499 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fernando Pessoa - Eseist si scriitor portughez modern
379 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Palatul National Pena
1.168 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  La sud de granita – Politica din America de Sud
723 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea incredibila a circumnavigatiei Magellan-Elcano
77 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bani & aventura in Evul Mediu
262 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Theresa a Austriei
1.346 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Recife-statul Pernambuco-Brazilia
1.125 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Fernando Botero

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 01.04.2013  Adauga la favorite 891 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Salt la: Navigare, cautare


Fernando Botero (n. 19 aprilie 1932, Medellin/Columbia) este un pictor si sculptor columbian. Asemenea lui Astor Piazzolla in muzica sau lui Gabriel Garcia Marquez in literatura, Botero reprezinta in cel mai inalt grad cultura latinoamericana moderna. El insusi se defineste drept "cel mai columbian dintre pictorii columbieni". Figurile sale naive, supradimensionate in mod grotesc sunt intelese ca simboluri ale burgheziei coloniale degenerate. Este imposibil sa nu recunosti, de la prima aruncatura de privire, un tablou al lui Botero cu personajele sale floride si opulente, reprezentand in mod metaforic anumite caracteristice ale societatii contemporane hipertrofice.

Pentru a umple campuri vaste de culoare, artistul dilata formele: oamenii si peisajele capata dimensiuni insolite, aparent ireale, unde detaliul devine expresia maxima a volumelor. Personajele lui Botero nu reflecta nici bucurie, nici durere, au privirea pierduta in gol si sunt imobile, parca ar fi reprezentari sculpturale. Cand pastiseaza artisti clasici, ca Velasquez sau Caravaggio, tablourile lui sunt executate in spirit de fronda, pana la caricatura, ca "Mona Lisa" dupa Leonardo da Vinci.







Fernando Botero s-a nascut la 19 aprilie 1932 in Medellin, oras din Columbia (America de Sud). La varsta de 12 ani, un unchi al lui il inscrie la o scoala de toreadori, unde ramane timp de doi ani. Incepand din anul 1948, publica ilustratii pentru ziarul "El Colombiano" din Medellin.

Frecventeaza cafeneaua "Automatica", unde ia contact cu avangarda artistica columbiana, printre care scriitorul Jorge Zalamea. Se muta mai tarziu la Bogota, apoi, in 1951, pleaca in Europa, la Paris si se dedica studiului vechilor maestri.

Intre 1953 si 1954 calatoreste in Spania si Italia, copiind operele unor pictori ca Giotto sau Andrea del Castagno, un exercitiu de expresie figurativa care va ramane totdeauna prezenta in creatiile sale ulterioare. In 1966 se stabileste in New York (Long Island) si se angajeaza intr-o munca acerba, incercand mai ales sa dezvolte influenta tot mai puternica, exercitata asupra sa de pictura lui Rubens. Tot in acest timp initiaza primele lucrari de sculptura.





Fernando Botero - In sala de baie, 1989
In 1977, la "Muzeul Zea" din Medellin se inaugureaza o sala "Pedro Botero" cu saisprezece opere, in memoria fiului sau mort intr-un accident. Temele sale devin tot mai variate, stilul ramane insa neschimbat. Expozitiile din Germania (1986) si Statele Unite inregistreaza mult succes, saptamanalul american "Time" ii consacra o cronica elogioasa.

Calatoreste neintrerupt intre New York, Columbia si Europa, organizand expozitii personale de pictura si sculptura in New York, Bogota, Elvetia si Orientul Mijlociu. Stilul lui Botero se afirma si se definitiveaza, realizand o sinteza dorita, incepand cu lucrarile de debut. Operele sale sunt achizitionate de cele mai importante muzee de arta moderna din lume sau de colectionari particulari.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.