Jack London este pseudonimul literar al lui John Griffith Chaney (n. 12 ianuarie 1876, San Francisco - d. 22 noiembrie 1916, Glen Ellen, California), scriitor si jurnalist american.
Opera sa (care consta in special din romane) are ca subiect existenta cruda, salbatica si spiritul de revolta si aventura, in care eroii, de o forta fizica si morala supraumana, sunt antrenati intr-o lupta brutala pentru supravietuire. In plan literar, a fost influentat de Robert Louis Stevenson, Rudyard Kipling, Joseph Conrad, iar in cel ideologic de Charles Darwin, Herbert Spencer, Karl Marx si Friedrich Nietzsche.
Jack Griffith Chaney s-a nascut in San Francisco, fiind copil din flori, mama lui era Ann Wellman si tatal natural astrologul William Mike Chaney, refuza recunoasterea paternitatii. Tatal lui vitreg tamplarul John London, il adopta pe Jack, acesta insa va pastra mai departe numele de Chaney. Familia scriitorului traieste in „San Francisco Bay Area" in conditii sarace, toate incercarile familiei de a se imbogati in Oakland California se soldeaza cu un esec. Tatal sau vitreg devine invalid, astfel Jack trebuie deja, copil fiind, sa lucreze ca vanzator de ziare, mana de ajutor in birturi, sau intr-o fabrica de conserve. Conditiile grele traite in copilarie vor determina mai tarziu vederile socialiste a scriitorului devenit intre timp renumit.
Scriitorul este cunoscut pentru romanele sale mai importante, (unele fiind ecranizate).
Chemarea strabunilor, (The Call of the Wild, 1903)
Lupul de mare (1904)
Razboiul claselor (War of the Classes, 1905)
Colt alb (White Fang, 1906)
Calcaiul de fier (The Iron Heel, 1907)
Martin Eden (1909)
Croaziera cu Snark (The Cruise of the Snark, 1911)
Timpul nu asteapta (1910)
Pui de lup (1900)
Pana la Adam (1907)
Dragoste de viata (1907)
Revolutie si alte eseuri (Revolution and Other Essays, 1910)
John Barleycorn (1913).