Pastravul este o specie de peste care traieste in special in apele de munte, ape cu temperatura relativ scazuta si in timpul verii, dar poate fi gasit si in zonele mai joase, submontane si de deal, cu conditia ca apele sa fie puternic oxigenate.
Poate fi gasit si la altitudini de 250-300 m, insa principalul sau habitat il reprezinta apele de la altitudini de peste 1000 m.
Atinge 25-30 cm lungime si 0,8-1,6 kg greutate, ajungand exceptional la 50-90 cm lungime si 15 kg greutate. In Romania cele mai mari exemplare, pescuite in lacul Bicaz, cantaresc in jur de 6 kg. Are spatele cenusiu-albastrui sau verzui intunecat cu flancurile argintii si abdomenul albicios. Se remarca numeroase pete negre pe corp, dorsala si caudala, lipsa petelor rosii si existenta unei dungi multicolore in lungul liniei laterale, care luceste in culorile curcubeului de unde si denumirea.
Boistea are loc in lunile octombrie-decembrie, cand se depun circa 1000 icre/kg, corp din care vor iesi in primavara alevinii. Rata de supravietuire este extrem de mica, din cele 1000 icre ajungand maturi si la randul lor reproducatori doar 1-3 pastravi, motiv pentru care nu se poate vorbi de o populare excesiva a vreunui rau cu aceasta specie de pesti.
Pescuitul este permis cu undita, intre 1 iunie si 31 decembrie. Dimensiunea mimina admisa la pescuit este 20 cm. Se pescuieste usor deoarece este foarte lacom. Pescuitul se practica de pe mal, iar numarul exemplarelor prinse este limitat la 10.