Pe varfurile Anzilor, isi traieste viata in conditii extreme, una din cele mai rare specii de vulturi.Are dimensiuni impresionate, anvergura aripilor ajungand pana la 3 metri. Pot trai pana la varsta de 70 de ani, depasind ca longevitate orice alta pasare. La baza fulgilor este emisa o enzima protectoare, ce ii protejeaza impotriva a tot ce inseamna urgia naturii de pe inaltele culmi.
Dar...exista un dar. Pentru a ajunge la 70 de ani de viata, acest vultur trebuie sa aleaga. Iar decizia nu este tocmai usoara.
In jurul varstei de 40 de ani, ghearele ii devin flexibile, nemaifiind capabil sa apuce prada din zbor; aripile ii sunt grele si imbatranite, ii obosesc muschii pieptului si ii infraneaza zborul; ciocul i-a devenit de nefolosit, fiind prea lung si incovoiat, lasandu-l fara posibilitatea de a mai sfasia prada. Si cel mai grav pentru el, corpul nu mai produce enzima ce il protejeaza.
Are doar doua variante: sa moara sau sa traiasca. De murit, este usor. De trait, va trebui sa suporte durerea timp de 150 de zile. Sa isi gaseasca un adapost, undeva intr-o crapatura si sa inceapa sa-si imbratiseze durerea. Isi loveste ciocul fara de folos de stanci, pana cand acesta se rupe, apoi asteapta sa ii creasca altul. Isi smulge ghearele, asteptand sa ii creasca altele. Usor usor, apar si penele tinere, pline de enzima protectoare. Dupa cinci luni pline de durere si incrancenare, Renaste. Pentru inca 30 de ani, ne va privi cu cea mai frumoasa forma de aroganta, de la inaltimea zborului sau.