Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Jack Spintecatorul - Legenda care infioara /Subtitrat RO
1.192 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  America inainte de Columb / Documentar subtitrat RO
3.597 vizite - 1 comentarii
adaugat de gusa
 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
8.961 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Atena. Adevarul despre democratie
918 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  6. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
4.093 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  5. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.415 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  2. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.242 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  3. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.082 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  4. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
1.949 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  Cristofor Columb / Documentar
1.816 vizite - 0 comentarii
adaugat de fane
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Jack Spintecatorul / Documentar subtitrat RO

 
 
 
 
 
Adaugat de sarba 18.03.2013  Adauga la favorite 1.448 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Jack Spintecatorul -


Jack Spintecatorul" este un pseudonim acordat unui criminal in serie anonim (sau criminali anonimi)[1] activ in jurul regiunii Whitechapel si in districtele adiacente orasului Londra, Anglia, in toamna anului 1888. Numele este preluat dintr-o scrisoare trimisa Agentiei Centrale de Stiri din Londra de catre o persoana care pretindea ca este ucigasul.
Victimele erau alese din randul femeilor care munceau ca si prostituate. Crimele se petreceau fie in timpul noptii, fie dimineata devreme, in locuri publice sau semi-publice. Gatul victimei era taiat dupa ce i se mutila trupul. Teoriile sustin ca victimele erau mai intai strangulate pentru a fi reduse la tacere, lucru ce explica lipsa sangelui de la locul crimelor. Scoaterea organelor interne din trupurile a trei victime i-a determinat pe oficiali sa presupuna ca ucigasul avea cunostinte de chirurgie.[2]
Ziarele, ale caror vanzari au crescut mult in acea perioada,[3] au ajutat la promovarea notorietatii criminalului datorata brutalitatii omorurilor si a ineficientei politiei, care nu a reusit sa-l identifice si sa-l captureze, uneori ajungand la locul crimei mai tarziu cu cateva minute.


Din cauza faptului ca ucigasul nu a fost identificat, legendele ce privesc aceste omoruri au circulat ca o combinatie de cercetari istorice cu folclor si pseudoistorie.

De-a lungul anilor, multi autori, istorici si detectivi particulari au propus diverse teorii despre cine este ucigasul, numarul lor sau numele victimelor.


La mijlocul secolul XIX, Anglia se confrunta cu un flux rapid al imigrantilor, acestia provenind in special din Irlanda. Incepand cu anul 1882, refugiatii evrei ce au scapat de pogromurile din Rusia tarista si din Europa de Est s-au adaugat suprapopularii, inrautatind astfel si mai mult conditiile de munca si de locuire. Londra, in special zona East-End si parohia Whitechapel, au devenit foarte aglomerate, fapt ce a avut ca efect dezvoltarea unei numeroase clase neprivilegiate economic.[6] Aceasta saracie a populatiei a determinat pe multe femei sa recurga la prostitutie. In octombrie 1888, Politia Metropolitana Londoneza a estimat ca existau peste 1 200 de prostituate rezidente in Whitechapel si aproximativ 62 de bordeluri.[7] Problemele economice erau insotite de tensiunile sociale in continua crestere. Intre 1886 si 1889, demonstratiile oamenilor infometati si someri erau un lucru obisnuit pentru autoritatile locale.[4]
Majoritatea crimelor, dintre care multe au fost atribuite lui „Jack Spintecatorul", au avut loc in a doua jumatate a anului 1888, desi seria asasinatelor brutale din Whitechapel a persistat cel putin pana in 1891. Numeroase crime reprezentau acte abominabile, cum ar fi mutilarea sau eviscerarea victimelor, acestea aparand foarte des in presa. Zvonurile conform carora omuciderile aveau legatura intre ele s-au intensificat in septembrie si octombrie, cand o serie de scrisori prin care autorii acestora revendicau vinovatia in cazul tuturor sau doar unora din crime, au ajuns la debuseuri ale presei si la Scotland Yard. Una dintre epistole continea un rinichi uman conservat. In mare parte datorita caracterului brutal al crimelor si promovarea acestora in presa, locuitorii din Whitechapel erau convinsi ca exista un criminal care terorizeaza rezidentii regiunii, conferindu-i acestuia apelativul de „Jack Spintecatorul", preluat din una dintre scrisorile primite de Agentia Nationala de Stiri. Astfel legenda lui „Jack Spintecatorul" s-a solidificat.


Victime:

Dosarele de la Politia Metropolitana arata ca investigatiile au inceput in 1888, pana la urma luandu-se in considerare unsprezece omoruri desfasurate pe parcursul perioadei 3 aprilie 1888 - 13 februarie 1891. Acestea sunt cunoscute si sub denumirea de „Crimele din Whitechapel" in rapoartele autoritatilor. Cel putin alte sapte crime sau atacuri violente au fost atribuite lui „Jack Spintecatorul" de catre numerosi scriitori sau istorici. Dintre cele unsprezece omoruri investigate de politie, cinci dintre ele au fost desemnate ca fiind opera unui singur infractor. Cele cinci victime canonice sunt:
Mary Ann Nichols (pseudonimul sau fiind „Polly"), nascuta pe 26 august 1845 si omorata vinerea, pe 31 august 1888. Avea 43 de ani cand a fost ucisa. Cadavrul sau a fost descoperit dimineata in jurul orei 3:40 in fata unui grajd ingradit la intrarea in Busk's Row (acum poarta denumirea de Durward Street), o strada laturalnica din Whitechapel situata la o departare de 200 yarzi de London Hospital.
Annie Chapman (pseudonimul sau fiind „Dark Annie") nascuta in septembrie 1841 si omorata sambata, pe 8 septembrie 1888. Cadavrul sau a fost descoperit dimineata in jurul orei 6:00 langa o usa in curtea din spatele unei case situate pe Hanbury Street, in orasul Spitalfields. Avea 47 de ani, o sanatate precara si era saraca.
Elizabeth Stride (pseudonimul sau fiind „Long Liz"), nascuta pe 27 noiembrie 1843 in Suedia si omorata duminica, pe 30 septembrie 1888. Cadavrul sau a fost descoperit in apropierea orei 1:00 pe pamant in Dutfield's Yard de pe Berner Street (redenumita ulterior Henriques Street) in Whitechapel. Avea 44 de ani cand a murit.
Catherine Eddowes (utiliza pseudonimele „Kate Conway" si „Mary Ann Kelly"), nascuta pe 14 aprilie 1842 si omorata in aceeasi zi ca victima anterioara, Elizabeth Stride. Avea 46 de ani cand a murit. Specialistii in ripologie se refera la aceste circumstante ca la „dublul eveniment". Cadavrul a fost gasit in Mitre Square, in the City of London. Corpul sau a fost mutilat si criminalul i-a scos rinichiul stang.
Mary Jane Kelly (s-a autointitulat „Marie Jeanette Kelly" dupa o excursie in Paris, era cunoscuta sub pseudonimul „Ginger"), nascuta in 1863, avand origini irlandeze. A fost omorata vinerea, pe 9 noiembrie 1888. Avea aproximativ 25 de ani cand a fost ucisa. Cadavrul mutilat a fost gasit dimineata, dupa ora 10:45 in patul din singura camera a locuintei sale de pe Dorset Street, Spitalfields.[8]


Wanted - politia in timpul „toamnei terorii", 1888
Din punct de vedere istoric, faptele ucigasului sunt prezentate in memorandumul aparut in 1959 al lui Sir Melville Macnaghten, seful Departamentului de Investigare a Crimelor din cadrul Politiei Metropolitane.[4] Macnaghten nu s-a alaturat acestei institutii decat la un an de la comiterea crimelor, iar inscrierile sale au fost contestate de alti investigatori. Inspectorul Frederick Abberline avea o opinie contrara lui Macnaghten in legatura cu victimele ucise de aceeasi persoana.[9]
Cu exceptia lui Stride (al carei atac se presupune ca a fost intrerupt), mutilarea celor cinci victime canonice devenea din ce in ce mai dura pe masura ce seria crimelor continua. Din cadavrele lui Nichols si Stride nu a fost luat niciun organ, insa uterul lui Chapman lipsea, lui Eddowes i-au fost indepartate uterul si unul dintre rinichi, iar fata i-a fost mutilata. In afara de inima care nu se afla la locul crimei, celelalte organe ale lui Kelly au fost gasite in camera sa.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.