Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Juan Carlos I al Spaniei
1.117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regii Frantei: Ludovic al XIV-lea, Regele Soare
240 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata privata a lui Henric al VIII-lea
319 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Letizia a Spaniei
579 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cautare si salvare maritima -
202 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cautare si salvare maritima - Documentar
266 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Ana, Principesa de Bourbon-Parma
1.304 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele Arthur - Legenda medievala
278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iubirea interzisa dintre Regele FERDINAND I si ELENA
354 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Decebal,-regele erou
1.156 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Regele Juan Carlos I de Bourbon

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.03.2013  Adauga la favorite 1.053 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Juan Carlos I de Bourbon (n. 5 ianuarie 1938, Roma) este actualul rege al Spaniei din 22 noiembrie 1975 conform constitutiei Spaniei, care il recunoaste ca rege si simbol de unitate nationala, legitim mostenitor al dinastiei istorice.

Juan Carlos I are ca titlu monarhic (Juan Carlos Alfonso Victor Maria de Borbon y Borbon-Dos Sicilias) este nepotul lui Alfonso XIII si fiul lui Juan de Borbon conte de Barcelona si al Mariei de las Mercedes de Borbon si Orleans, printesa a celor doua Sicilii.







Juan Carlos al Spaniei este fiul Infantelui Juan, Conte de Barcelona si al Printesei Maria Mercedes de Bourbon-Doua-Sicilii si s-a nascut la Roma, Italia, unde bunicul sau, regele Alfonso al XIII-lea al Spaniei si alti membri ai familiei regale spaniole s-au stabilit dupa proclamarea celei de-a Doua Republici Spaniole in 1931. S-a mutat in Spania in 1948 pentru a fi educat acolo dupa ce tatal sau l-a convins pe Franco sa permita acest lucru. Si-a inceput studiile la San Sebastian si le-a terminat in 1954 la institutul San Isidro din Madrid. A intrat in armata, pregatindu-se sa devina ofiter in perioada 1955-1957 la Academia Militara din Zaragoza.

Juan Carlos are doua surori si un frate: Infanta Pilar, Ducesa de Badajoz (n. 1936), Infanta Margarita, Ducesa de Soria (n. 1939) si Infantele Alfonso. In martie 1956, Infantele Alfonso a murit impuscat intr-un accident la casa familiei Villa Giralda din Estoril, Portugalia, la varsta de 14 ani.

[modificare] Print al Spaniei, 1969-1975

Regimul dictatorial al lui Francisco Franco a venit la putere in timpul Razboiului Civil Spaniol care a generat tensiuni intre democrati, anarhisti, socialisti si comunistii sustinuti in parte de liderul sovietic Iosif Stalin si de catre voluntari internationali, impotriva conservatorilor, monarhistilor, nationalistilor si fascistilor.

Mostenitor al tronului Spaniei era Juan de Borbon (Conte de Barcelona), fiul regelui Alfonso al XIII-lea. Cu toate acestea, generalul Franco l-a privit pe mostenitor cu suspiciune extrema, crezand ca este un liberal care se opune regimului sau. Franco a luat in considerare sa ofere tronul Spaniei varului lui Juan Carlos, Alfonso, Duce de Anjou and Cadiz. Alfonso era cunoscut a fi un sustinator al lui Franco si dorea sa se casatoreasca cu nepoata lui Franco, Dona Maria del Carmen Martinez-Bordiu y Franco in 1972. Ca raspuns, Juan Carlos a inceput sa foloseasca al doilea nume al sau Carlos pentru a-si afirma pretentia la mostenirea ramurii carliste a familiei sale.

In cele din urma, Franco a decis sa sara peste o generatie si l-a numit pe Juan Carlos succesorul sau personal. Franco a sperat ca tanarul print putea fi crescut pentru a prelua natiunea pastrand in acelasi timp natura ultraconservatoare a regimului sau. In 1969, Juan Carlos a fost desemnat oficial mostenitor si a primit noul titlu de Print al Spaniei (in locul traditionalului Print de Asturia). Ca o conditie de a fi numit mostenitor-aparent, Juan Carlos a trebuit sa jure loialitate Miscarii Nationale a lui Franco, lucru pe care printul l-a facut.

Juan Carlos l-a intalnit si s-a consultat cu Franco de mai multe ori in timp ce a fost mostenitor aparent si, adesea, a luat parte la ceremoniile oficiale alaturi de dictator spre furia republicanilor si a liberalilor moderati care sperau ca moartea lui Franco va aduce o noua era in reforma. Pe parcursul acestor ani, Juan Carlos a sprijinit public regimului lui Franco. Cu toate acestea, Juan Carlos a inceput intalnirea cu liderii exilati ai opozitiei politice care luptau sa aduca reforme liberale in tara. El a avut, de asemenea, discutii secrete cu tatal sau la telefon. Franco, la randul sau, a ramas in mare parte orb la actiunile printului si a negat acuzatiile ca Juan Carlos ar fi fost lipsit de loialitate regimului.

In perioadele de incapacitate temporara de munca ale lui Franco din 1974 si 1975, Juan Carlos a fost sef al statului. In apropierea mortii, la 30 octombrie 1975, Franco i-a dat control deplin lui Juan Carlos. La 22 noiembrie, dupa moartea lui Franco, Cortes Generales l-a proclamat regele Juan Carlos al Spaniei si la 27 noiembrie, Juan Carlos a fost uns rege intr-o ceremonie numita Liturghia Sfantului Duh, care a fost echivalentul unei incoronari. El a optat sa nu se numeasca Juan al III-lea sau Carol al V-lea ci Juan Carlos I.

[modificare] Restaurarea monarhiei





Regele Juan Carlos in aprilie 1977.
Dupa moartea dictatorului Franco, regele Juan Carlos I a instituit rapid reforme, spre marea nemultumire a Falange si a elementelor conservatoare in special din armata care se astepatu ca el sa mentina statul autoritar. Regele l-a numit prim ministru al Spaniei pe Adolfo Suarez, un fost lider al Miscarii Nationale.





Juan Carlos si Nicolae Ceausescu, presedintele Romaniei, in timpul vizitei din Spania din 1979.
La 20 mai 1977, liderul recent legalizatului Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) Felipe Gonzalez, acompaniat de Javier Solana, l-a vizitat pe Juan Carlos la Palatul Zarzuela. Evenimentul a reprezentat o aprobare a monarhiei de catre politica de stanga din Spania, care a fost istoric republicana. Suportul stangii pentru monarhie a crescut atunci cand Partidul Comunist din Spania a fost legalizat la scurta vreme, o miscare pe care Juan Carlos a fost presat s-o faca in ciuda opozitiie militare enorme de dreapta in timpul Razboiului Rece.

La 15 iunie 1977, in Spania au avut loc primele alegeri democratice post-Franco. In 1978, o noua Constitutie a fost promulgata prin care Juan Carlos era recunoscut drept mostenitor al dinastiei spaniole si rege.

La 23 februarie 1981 s-a incercat o lovitura de stat militara, cunoscuta sub numele de "23-F". In aceasta lovitura Cortes Generales au fost confiscate de catre membri ai garzii civile ai camerei parlamentare. Conform versiunii larg acceptate, lovitura de stat s-a dovedit a fi zadarnicita de catre o emisiune publica tv a regelui care a solicitat un sprijin fara echivoc pentru guvernul democratic legitim. In orele de dinaintea discursului sau, el a chemat personal mai multe figuri militare de rang inalt pentru a le spune ca s-a opus loviturii de stat si ca a trebuit sa apere guvernul democratic.

Atunci cand a devenit rege, liderul comunist Santiago Carrillo l-a numit Juan Carlos cel Scurt prezicand ca monarhia nu va dura. Totusi, dupa incercarea de lovitura de stat, Carrillo a spus telespectatorilor intr-o declaratie emotionala "Dumnezeu l-a salvat pe rege". De asemenea, liderul comunist a mai remarcat: "Astazi, toti suntem monarhisti". Daca sprijinul publicului pentru monarhie era limitat inainte de 1981, dupa aceasta data a devenit semnificativ mai mare. Potrivit unui sondaj al ziarului El Mundo din noiembrie 2005, 77,5% dintre spanioli cred ca regele Juan Carlos este "bun sau foarte bun", 15,4% "nu asa bun" si numai 7,1% "rau sau foarte rau".



Alegerea liderului socialist Felipe Gonzalez ca prim ministru in 1982 a marcat incheierea efectiva a implicarii active a regelui in politica spaniola. Gonzalez a guvernat peste un deceniu si administratia sa a contribuit la consolidarea cuceririlor democratice si a mentinut, astfel, stabilitatea natiunii. In timp ce regele este, in general, socotit ca avand un rol pur ceremonial in politica, el detine o mare autoritate morala ca un simbol esential al unitatii tarii.

Regele tine un discurs anual natiunii in ajunul Craciunului. El este comandantul sef al fortelor armate spaniole. Juan Carlos este membru al "World Scout Foundation".

Juan Carlos a participat de mai multe ori la vanatoare de elefanti in Botswana. Costul unei licente pentru a impusca un elefant este de aproximativ 15 mii dolari la licitatie.[2] In 2012 a provocat un scandal in Spania pentru ca si-a permis luxul sa mearga la vanatoare de elefanti in Africa, intr-un moment in care tara sa se confrunta cu grave probleme financiare (in aprilie 2012, rata somajului in Spania a fost de 23% si aproape de 50% in randul tinerilor[3]) Suveranul a suferit un accident la safari si a fost nevoit sa se intoarca de urgenta la Madrid, unde operat de urgenta la soldul drept.[4][5][6] El Pais a estimat costul total al excursiei de vanatoare la 44.000 euro, de doua ori salariul mediu anual in Spania.[3]. O petitie a cerut regelui sa demisioneze din functia sa de presedinte de onoare al filialei spaniole a Fondului Mondial pentru Natura.[7] WWF insasi a solicitat un interviu cu regele pentru a rezolva situatia







De la stanga la dreapta: Regina Sofia, Printesa Letizia, Printul Felipe care o tine in brate pe Infanta Sofia, regele Juan Carlos impreuna cu nepotul sau, Juan Valentin Urdangarin y de Borbon, 2009.
Juan Carlos s-a casatorit la Atena, la 14 mai 1962, cu Printesa Sofia a Greciei si Danemarcei, fiica regelui Paul al Greciei. Ea era ortodoxa insa s-a convertit la roman-catolicism pentru a deveni regina a Spaniei. Impreuna au doua fiice si un fiu.
Infanta Elena Maria Isabel Dominica
Infanta Cristina Federica Victoria Antonia
Felipe Juan Pablo Alfonso, Print de Asturia

De la copiii sai, regele are opt nepoti: Felipe Juan Froilan si Victoria Federica de la Infanta Elena; Juan Valentin, Pablo Nicolas, Miguel si Irene de la Infanta Cristina; Leonor si Sofia de la Infantele Felipe.

Juan Carlos si Sofia vorbesc fluent cateva limbi. Ambii vorbesc spaniola, engleza si franceza. Regele vorbeste fluent italiana si portugheza. Spe deosebire de regina nu vorbeste germana si greaca, lucru pe care il regreta. Juan Carlos este operator radio amator iar codul de identificare este EA0JC.

In 1972, Juan Carlos, marinar pasionat, a concurat la proba Dragon la Jocurile Olimpice de vara din 1972 desi nu a castigat nici o medalie. In vacantele de vara, familia regala merge la palatul Marivent (Palma de Mallorca) si pe yachtul Fortuna cu care partcipa la competitii de navigatie. Iarna, de obicei merg la schi la Baqueira-Beret si Candanchu (Pirinei).

Lui Juan Carlos ii place, de asemenea, sa vaneze ursi. In octombrie 2004, el a infuriat activistii ecologisti ucigand noua ursi (dintre care unul era o femela gestanta) in centrul Romaniei (in Spania nu pot fi vanati anual decat 27 de exemplare).[9] In august 2006 s-a afirmat ca Juan Carlos a impuscat un urs beat imblanzi (Mitrofan), in timpul unei partide de vanatoare private din Rusia. Purtatorul de cuvant al monarhiei spaniole a negat aceasta afirmatie, care a fost facuta de catre autoritatile ruse regionale.[10] De asemenea a fost dur criticat in 2003 cand in Polonia, alaturi de seful diplomatiei de la Varsovia, a impuscat un bizon. Bizonul este unul dintre animalele pe cale de disparitie, in lume existand doar 1.600 de exemplare.



La 8 mai 2010 regele a fost operat cu succes de un nodul la plamanul drept, la un spital din Barcelona.[11] In aprilie 2012 Juan Carlos a trebuit sa fie supus unei interventii chirurgicale la Spitalul San Jose din Madrid, dupa o cadere la o vanatoare privata in Botswana. El a suferit o fractura tripla de sold.[


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.