Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Centrul Suediei - O excursie in tara si oamenii ei
150 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Getii si genealogia popoarelor nordice.
132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  August Strindberg
857 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce Finlanda si Danemarca sunt mai fericite decat SUA
286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Codex Argenteus sau Biblia lui Wulfilla
789 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Monarhia constitutionala
918 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Niascharian – Sa renastem
961 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Egipt: Salvarea templelor antice de pe Nil
159 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua indragostitilor si povestea ei
1.014 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Danemarca
1.284 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Suedia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.02.2013  Adauga la favorite 1.072 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Suedia este un taram al contrastelor, de la influentele daneze din sud-vest pana la laponii nomazi de la Cercul Arctic. In vreme ce zonele urbane sunt stilate, moderne si sofisticate, zonele rurale ofera placeri simple celor care cauta linistea. Peisajul Suediei este mai "linistit" decat cel al Norvegiei. Mare parte din teritoriu este impadurit si sute de lacuri si intinderi de apa se intind in special intre Goteborg si capitala Stockholm. Statiunea Ostersund din centrul Suediei este populara printre scandinavi, insa multi vizitatori aleg insulele Baltice - principala atractie este insula cea mai mare, Gotland, pe care se afla biserici medievale in ruine.

Suedia este locul in care puteti explora teritoriul pe snow scooter sau intr-o sanie trasa de caini, puteti vedea relicve din epoca vikingilor si Epoca de Bronz. Avand o suprafata de 450.000 km2, Suedia este cea mai mare tara scandinava, iar peisajul sau s-a format din activitati glaciare. Printre suedezii faimosi in lumea intreaga se numara dramatistul Strindberg si scriitoarea Astrid Lindgren, autoarea lui Pippi Ciorapilungi. Alt suedez faimos este inginerul si chimistul Alfred Nobel, primul patron al institutului Nobel.

Capitala Suediei, Stockholm, este un oras maret, situat pe 24.000 de insule si detine primul parc national din interiorul unui oras. Este un oras cu traditii si o istorie cu radacini adanci, pasaje inguste, strazi pietruite, muzee, locuri splendide, o viata de noapte animata si multe restaurante selecte. Centrele de schi se afla in Vastmanland si Stockholm, alte sporturi populare fiind drumetiile, scufundarile si caiac/canoe. Aurora boreala este un fenomen natural caracterizat de aparitia firisoarelor de lumina colorata pe cer, datorata interactiunii dintre particulele incarcate de la soare si atomii din atmosfera superioara. Pentru o experienta completa, incercati bautura aquavit si hering marinat.

Principalele atractii turistice

• Explorati centrul istoric al orasului Stockholm, ce contine o colectie de cladiri istorice si stradute pietruite. Strazile principale, Osterlanggatan and Vasterlanggatan, sunt zone pietonale cu o multime de magazine si ateliere.

• Mergeti cu feribotul spre insula Djurgarden, pentru a vizita Muzeul Nordic, Casa Waldemarsudde, in care a locuit artistul Prince Eugen pana in 1947 si Liljevalchs Konsthall.

• Explorati Muzeul de Istorie, ce contine colectii preistorice si arta medievala. Muzeul National adaposteste colectiile nationale de arta frumoasa.

• Muzeul Vasa contine un vas de razboi vechi de 360 de ani, recuperat din portul Stockholm in 1961.

• Vizitati al doilea oras al Suediei, Goteborg, patria masinilor Volvo. Descoperiti traditia marinareasca a orasului la Muzeul Maritim (Sjofartsmuseet) si in zona Nordstaden Kronhuset, unde se afla Muzeul Orasului.

• Nu ratati Malmo. Atractiile includ Castelul Malmohus si biserica St Petri. Mai vizitati muzeele Konsthallen si Rooseum, care adapostesc colectii de arta, si cladirea zgarie-nori Turning Torso.

• In largul Suediei, Gotland si Oland sunt cele mai mari insule ale tarii. Pe Gotland se afla pesterile Lummelunda si un oras medieval, Kattlundsgard.

• Aflati mai multe despre mestesugul sticlarilor - imigrantii germani au pus bazele industriei de sticla si cristal a Suedie, in provincia sudica Smaland. 16 ateliere sunt deschise pentru vizite, cel mai vechi fiind Kosta.

• Mergeti in Skane, unde veti gasi orasul medieval Lund, cu catedrala din secolul XII si ceasul astronomic din secolul XIV. Aproape de Malmo, intre Danemarca si Suedia, se afla cel mai lung pod din lume cu o singura travee - podul Orsund.

• Regiunea lacurilor consta in mai multe lacuri intinse, campii spatii mari abundand de viata salbatica.

• Serviti o bautura la Barul de Gheata Absolut si dormiti in paturile de gheata din Hotelul de Gheata din satul Jukkasjarvi, Laponia. Acest hotel se reconstruieste in fiecare iarna.

• In Jokkmokk ii puteti intalni pe localnicii laponi, puteti admira colectiile de arta si cultura ale acestui popor. Si in Arjeplog se afla un muzeu lapon interesant.

• Faceti o excursie cu barca din Stockholm spre Palatul Drottningholm, unde Teatrul a fost pastrat in forma sa originala din secolul XVIII. Spectacolele care au loc aici folosesc costume si instrumente vechi, autentice.

• Pe timpul verii profitati de sutele de kilometri de plaja ale Suediei, in special pe coasta de vest. Aici si in zona lacurilor, exista numeroase centre de schi nautic si windsurfing.

• Suedia are peste 400 de terenuri de golf. Unul dintre acestea, situat la nord de Cercul Arctic, beneficiaza de lumina solara non-stop pe timpul lunilor de vara.

• Duceti-va copiii in Mora, inima regiunii lacurilor suedeze. Aici il pot intalni pe Mos Craciun si se pot distra in parcul tematic Lumea lui Mos Craciun.

• Explorati istoria Suediei - provincia Bohuslan este unul dintre cele mai importante centre ale civilizatiei antice suedeze si contine multe relicve arheologice datand din Epoca de Bronz sau de pe vremea vikingilor.

Gastronomie

Bucataria suedeza are feluri consistente, din carne, peste sau cartofi, lucru care se trage de la zilele in care barbatii munceau din greu, taind lemne toata ziua. Pe langa cartofi, bucataria moderna se bazeaza foarte mult pe paine. Felurile traditionale se numesc husmanskost si includ: chiftele servite cu cartofi, sos brun sau dulceata, rasol (pytt i panna) din carne, ceapa si cartofi tocati si prajiti, supa de mazare (artsoppa), hering marinat (sill), gravlax, un aperitiv rece din somon sarat, zahar si marar. Suedia are mai multe sortimente de paine decat orice alta tara - tunnbrod, knackerbrod (o paine mai tare), chifle cu diverse arome. Restaurantele "gourmet" servesc friptura asezonata cu ierburi aromate si legume.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.