Calmarul colosal este animalul cu cei mai mari ochi, studiile cercetatorilor indicand ca acestia pot masura 27 de centimetri in diametru. Un studiu recent incearca sa identifice motivul pentru care calmarul colosal este dotat cu ochi atat de mari.
Studierea calmarului colosal (Mesonychoteuthis hamiltoni) si a calmarului gigant in habitatul lor natural este extrem de dificil, insa exemplarele capturate de oamenii de stiinta au surprins prin ochii imensi, ce pot atinge dimensiunile unei mingi de baschet. Acestia sunt de trei ori mai mari decat ochii unor animale de dimensiuni comparabile, precum pestele-spada.
„Pestele-spada si calmarul gigant au dimensiuni similare, insa ochii calmarilor sunt proportional mult mai mari, avand un diametru de 3 ori mai mare si un volum de 27 de ori mai mare. Aparent, acest lucru nu are nicio logica. De ce au calmarii ochii atat de mari?", afirma Sonke Johnsen, biolog la Universitatea Duke.
Pentru a afla raspunsul, cercetatoarea a obtinut mai intai confirmarea dimensiunii ochilor calmarilor gigant, examinand un calmar capturat in Noua Zeelanda. Studiul a confirmat ca ochii acestora pot atinge 27 de centimetri in diametru.
Folosind aceste masuratori, cercetatorii au putut concepe un model matematic ce le-a permis sa estimeze cat de bine pot sa vada calmarii in adancurile oceanelor, habitatul lor natural. Modelul matematic a indicat ca ochii mai mari decat o portocala consuma prea multa energie in raport cu beneficiile pe care le ofera. Totusi, unul dintre beneficii este acela ca acesti ochi pot captura mai multa lumina, permitand calmarului sa detecteze un nivel de contrast mai mare in mediul extrem de intunecat in care traieste.
Cercetatorii afirma ca acest beneficiu nu ar conta prea mult pentru un peste, dar calmarii gigant si calmarii colosal se afla intr-o situatie unica. Pradatorul lor principal este casalotul, un animal urias. In adancurile oceanelor, unde traiesc acesti calmari, singura metoda prin care pot observa apropierea unui casalot este datorita bioluminescentei emise de plancton, ce se disperseaza din calea casalotului pe masura ce acesta inainteaza prin apa. Aceasta bioluminescenta ar putea explica de ce calmarul are ochii atat de mari