Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  97% Owned – documentar economic
599 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele mai mari dezastre naturale
299 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kowloon, oras in regiunea Hong Kong
563 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Viata in infernul de beton .Orasul Kowloon,
411 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cunoasterea uitata
508 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Israel Pamantul Sfant Al Celor Trei Mari Religii
1.109 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acvariul din Tulcea
1.279 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  General Sherman , California
1.358 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bun venit in India - Documentar (Episodul 2 din 3)
65 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Adelboden (1350 m)
431 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

De ce are calmarul colosal ochii atat de mari?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.03.2012  Adauga la favorite 1.221 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Calmarul colosal este animalul cu cei mai mari ochi, studiile cercetatorilor indicand ca acestia pot masura 27 de centimetri in diametru. Un studiu recent incearca sa identifice motivul pentru care calmarul colosal este dotat cu ochi atat de mari.

Studierea calmarului colosal (Mesonychoteuthis hamiltoni) si a calmarului gigant in habitatul lor natural este extrem de dificil, insa exemplarele capturate de oamenii de stiinta au surprins prin ochii imensi, ce pot atinge dimensiunile unei mingi de baschet. Acestia sunt de trei ori mai mari decat ochii unor animale de dimensiuni comparabile, precum pestele-spada.

„Pestele-spada si calmarul gigant au dimensiuni similare, insa ochii calmarilor sunt proportional mult mai mari, avand un diametru de 3 ori mai mare si un volum de 27 de ori mai mare. Aparent, acest lucru nu are nicio logica. De ce au calmarii ochii atat de mari?", afirma Sonke Johnsen, biolog la Universitatea Duke.

Pentru a afla raspunsul, cercetatoarea a obtinut mai intai confirmarea dimensiunii ochilor calmarilor gigant, examinand un calmar capturat in Noua Zeelanda. Studiul a confirmat ca ochii acestora pot atinge 27 de centimetri in diametru.

Folosind aceste masuratori, cercetatorii au putut concepe un model matematic ce le-a permis sa estimeze cat de bine pot sa vada calmarii in adancurile oceanelor, habitatul lor natural. Modelul matematic a indicat ca ochii mai mari decat o portocala consuma prea multa energie in raport cu beneficiile pe care le ofera. Totusi, unul dintre beneficii este acela ca acesti ochi pot captura mai multa lumina, permitand calmarului sa detecteze un nivel de contrast mai mare in mediul extrem de intunecat in care traieste.

Cercetatorii afirma ca acest beneficiu nu ar conta prea mult pentru un peste, dar calmarii gigant si calmarii colosal se afla intr-o situatie unica. Pradatorul lor principal este casalotul, un animal urias. In adancurile oceanelor, unde traiesc acesti calmari, singura metoda prin care pot observa apropierea unui casalot este datorita bioluminescentei emise de plancton, ce se disperseaza din calea casalotului pe masura ce acesta inainteaza prin apa. Aceasta bioluminescenta ar putea explica de ce calmarul are ochii atat de mari


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.