Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Laguna Truk
969 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Codul Voynich - Cel mai misterios manuscris din lume
463 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula Aitutaki, Pacificul de Sud
805 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scretele Antarcticei
340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Insula La Digue-insulele Seychelles
25 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Transilvania - Inima Romaniei |
126 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Chan Chan (Peru) - Cel mai mare oras din chirpici
410 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai rau loc pentru a fi pilot ep 2
633 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fluviul Don
2.333 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cel mai intortocheat sens giratoriu din lume
1.464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Laguna Truk, cel mai sinistru cimitir

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.04.2019  Adauga la favorite 640 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Laguna Truk este unul dintre cele mai mari si mai sinistre cimitire subacvatice din lume. Aici se afla, de-a valma, epave de vase, tancuri scufundate si ramasite umane.

Laguna Truk, o mica portiune din Micronezia, situata la aproximativ 1.770 de kilometri nord-vest de Noua Guinee, in Pacificul de Vest, unde exploratorii spanioli au observat inca din 1528, cand au vizitat pentru prima data aceste locuri, ca traiau mai multe triburi.


Se stiu putine lucruri despre Laguna Truk (cunoscuta si ca Chuuk) inainte de acea data, si chiar si dupa aceea. Colonistii spanioli au revendicat oficial zona (parte a Insulelor Caroline) abia la sfarsitul secolului XIX, inainte de a o vinde germanilor, in 1899.

Apoi, Japonia a luat in stapanire Laguna Truk de la germani, dupa ce acestia au pierdut-o in urma infrangerii suferite in Primul Razboi Mondial. Insa abia in Al Doilea Razboi Mondial s-a scris cel mai dramatic capitol din istoria lagunei, care a transformat zona in „cel mai mare cimitir de vase din lume".

Pentru scafandrii si exploratorii care i-au explorat adancurile, laguna Truk isi merita cu prisosinta acest titlu.



Atacul devastator din Al Doilea Razboi Mondial
In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Japonia a folosit Laguna Truk ca una dintre principalele ei baze navale, ancorand aici o mare parte din flota si comasand aproximativ 40.000 de oameni. Asta, pana cand a avut loc un atac al americanilor.

Japonezii banuiau ca se apropia un atac, dandu-si seama ca Laguna Truk era vulnerabila dupa ce americanii au capturat la 3 februarie 1944 Insulele Marshall, aflate in apropiere. La acea vreme, japonezii au vazut avioane americane de recunoastere pe cerul de deasupra lagunei Truk.

laguna truk
Un vas japonez bombardat se scufunda in Laguna Truk, februarie 1944. Foto: Wikimedia

Astfel, japonezii au luat masura de precautie de a muta din Laguna Truk cateva dintre vasele de razboi mai mari, insa multe altele au ramas in laguna. Pe 17 februarie 1944, Marina SUA a demarat Operatiunea Hailstone, un atac combinat terestru si aerian, care a devastat fortele japoneze din Laguna Truk.

De-a lungul a doua zile, avioanele americane au scufundat aproximativ 50 de vase inamice, au distrus cel putin 250 de avioane si au ucis circa 4.500 de japonezi. Se estimeaza ca pe un singur vas au murit 400 de soldati japonezi care ramasesera blocati in zona de transport a incarcaturii de pe vapor.



Laguna Truk a devenit obiectiv turistic si loc pentru scufundari
Misiunea trupelor SUA de a neutraliza forta flotei japoneze concentrate in laguna a fost un succes, iar zona a ramas o regiune fara semnificatie militara pentru tot restul razboiului. Si astfel, flota fantoma a Japoniei a ramas incremenita in acelasi loc in care a fost scufundata, mult timp dupa ce razboiul s-a sfarsit.

Abia in 1969, cand celebrul explorator francez Jacques-Yves Cousteau a filmat o expeditie in locul denumit „Laguna vaselor pierdute", interesul pentru Truk s-a trezit din nou. Filmul ii infatisa pe Cousteau si echipa sa gasind nu doar vase, ci si ramasite umane. Unele epave erau de-a dreptul pline de oase!


Astfel, s-a declansat o operatiune japoneza de recuperare, in cadrul careia multe cadavre (numarul exact nu este cunoscut) au fost recuperate din epave si au fost ingropate cum se cuvine. De atunci, Laguna Truk a devenit o destinatie populara pentru scafandri si cercetatori.

Exploratori din lumea intreaga sunt atrasi de faptul ca aici se afla atatea vase intacte, unul langa altul. Cei care exploreaza Laguna Truk azi potvedea consecintele Operatiunii Hailstone in detalii frapante.



In cazul unora dintre vase, este posibil sa vezi cu precizie felul in care au fost scufundate: unul a fost scufundat de o torpila, iar alt vas, identificat ca fiind Gosei Maru, are o gaura uriasa care indica locul unde a picat o bomba.

Unele vase, precum Gosei Maru, au fost identificate multumita explorarilor de-a lungul anilor, insa altele inca nu au fost identificate. Pentru unii scufundatori, identificarea vaselor este tocmai provocarea pentru care exploreaza aceasta zona.



Aceasta munca de detectiv, intreprinsa in pofida faptului ca epavele au peste 70 de ani, este posibila datorita apelor limpezi ale lagunei. De fapt, unele epave, aflate la 15 metri sub apa, pot fi vazute de la suprafata.

Insa aici nu se afla numai vase. Pe vapoarele scufundate mai pot fi gasite multe alte relicve: motociclete, aparate de radio, arme, piese de schimb, vagoane si chiar si ramasite umane.



Multumita epavelor, Laguna Truk a devenit o destinatie turistica populara si, in urma cererii, au aparut servicii de scufundari subacvatice. Primul dintre acestea s-a deschis in 1973 si ii apartine lui Kimiuo Aisek, un localnic.

Aisek a fost martor al Operatiunii Hailstone la varsta de 17 ani, cand era muncitor la docuri. El a facut eforturi pentru protejarea sitului, care a fost denumit „Monumentul National Laguna Truk" in 1972.



Desi unii incearca sa protejeze epavele, adevarul este ca si mediul de aici are nevoie sa fie protejat de epave. Uleiul vechi si combustibilul de pe vase inca se scurg in apa, ceea ce constituie un risc pentru exploratori, iar expertii spun ca situatia s-ar putea agrava in viitor.

Situl ramane o marturie care te bantuie despre moartea si distrugerea care au fost provocate aici cu trei sferturi de secol in urma.




„Laguna Truk este o planeta misterioasa a vietii si a mortii. Pe de o parte, natura absoarbe ramasitele obiectelor proiectate pentru razboi. Pe de alta parte, le-a conservat. Abia peste mai multe secole va disparea orice urma a nebuniei omenesti de pe fundul Lagunei Truk."


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.