Pitonul regal sau bila (Python regius) este un sarpe bun pentru o persoana care e la prima experienta de acest fel. Ajungand la o lungime cuprinsa intre 0,9 - 1,5 metri, pitonul regal nu este la fel de mare precum alti serpi constrictori care sunt crescuti ca animale de companie. In plus este docil si usor de manuit.
Denumirea de "piton bila" vine de la faptul ca atunci cand se simte amenintat se incolaceste sub forma unei bile compacte, introducand capul in interior. Acest sarpe creste cam 30 de centimetri pe an, timp de trei ani. Poate trai pentru o perioada lunga de timp daca este ingrijit adecvat - pana la 50 de ani, desi in cele mai multe cazuri acesti serpi au trait intre 20 si 30 de ani. Speciile din captivitate sunt cele mai bune.
Pitonul regal (bila) este cunoscut pentru faptul ca refuza sa fie hranit, insa multi cred ca aceasta problema apare atunci cand sarpele este adus din salbaticie. In plus, un astfel de specimen tinde sa fie stresat in urma capturarii, transportului si de obicei este plin de paraziti. Fiind crescut in captivitate este mult mai scump si uneori mai greu de gasit, insa isi merita costurile suplimentare.
Daca mai ai e un altb sarpe constrictor in acasa, orice piton nou (sau boa) ar trebui pus in carantina datorita riscului de aparitie a unor boli. Parerea expertilor variaza privind perioada de carantina, insa o perioada cuprinsa intre 3 si 6 luni nu este extrema. In plus, vizitele la veterinar sunt necesare, in special pentru deparazitare interna si externa.
Acest piton nu este un sarpe activ, asa ca un spatiu mic este suficient (un acvariu de 40-70 de litri pentru un sarpe tanar si unul de 110 litri pentru un sarpe adult). Totusi, acest sarpe este un artist cand vine vorba de evadari, de aceea e bine ca acvariul sa fie acoperit.
Substratul: poate fi din scoarta de copac maruntita, hartie de ziar, gazon artificial - probabil aceasta e cea mai buna alegere, taie cateva bucati sa se potriveasca in cusca, si inlocuieste-le cand se murdaresc (bucatile murdare pot fi introduse intr-o solutie de curatat, realizata din trei litri de apa si doua linguri de innalbitor, bucatile trebuie clatite bine, uscate si apoi refolosite)
Decoratiunile: Pune in cusca cateva ramuri robuste si o ascunzatoare (acestui sarpe ii palce sa se simta sigur atunci cand se ascunde, de aceea ascunzatoare trebuie sa fie destul de mare astfel incat reptila sa se simta confortabil).
Temperatura: Trebuie sa aiba valori cuprinse intre 27 - 29 grade Celsius pe timp de zi si sa fie un loc in care temperatura sa ajunga la 32 de grade Celsius. Pe timp de noapte sunt accceptate valorile cuprinse intre 23 - 24 grade Celsius atata timp cat se pastreaza o zona in care temperatura ajunge la 26 grade Celsius. Sub acvariu se poate pune un incalzitor creat special pentru reptile care pastreaza o anumita temperatura in locul ales; acest incalzitor poate folosi elemente incandescente sau ceramice. Nu folosi niciodata pietre fierbinti, iar elementele care creaza caldura trebuie plasate cu grija pentru a evita contactul lor cu reptila, e bine sa acorzi atentie acestui lucru pentru a evita aparitia arsurilor. Foloseste mai multe termometre pentru a monitoriza temperatura din cusca (un termometru trebuie situat la baza custii si unul in zona in care actioneaza incalzitorul).
Iluminarea: Pitonul bila este nocturn, de aceea, nu are nevoie de o iluminare speciala. Totusi, fiind o reptila nocturna, nu e voie sa folosesti becuri incandescente pe timp de noapte (pentru a mentine ciclul de zi/noapte de care sarpele are nevoie) - in schimb, foloseste becuri rosii, albastre sau negre.
Apa si Umiditatea: ofera pitonului un vas cu o cantitate rezonabila de apa astfel incat sa se poata cufunda. Acest lucru este important mai ales in perioada in care naparleste. Anumitor proprietari le place sa ofere vase acoperite cu apa (de exemplu, cutii de plastic) in care sa faca o gaura, astfel ofera siguranta sarpelui iar acesta va sta mai mult. O alta alternativa ar fi sa-i oferi un refugiu umed, poti face acest lucru cu ajutorul unei cutii de plastic, care trebuie gaurita in partea superioara si umpluta cu muschi sphagnum care creeaza un anumit nivel de umiditate (vasul cu apa trebuie amplasat in afara refugiului).
Ce mananca un piton regal?
Pitonul regal se poate hrani exclusiv cu soareci sau cu sobolani mici ori medii (nu trebuie sa fie insa mai lati decat corpul sarpelui), trebuie hraniti o data pe saptamana sau o data la doua saptamani. Un exemplar tanar trebuie hranit cu soareci o data la 5-7 zile, un exemplar batran trebuie hranit cu prazi mai mari o data la 10-14 zile. Foloseste prada moarta deoarece soarecii vii pot rani sarpele - daca vei misca prada in fata sarpelui cu ajutorul unui forceps ii vei trezi interesul.
Poti lua sarpele din cusca si-l poti duce intr-o alta incapere atunci cand il hranesti, acest lucru va ajuta la imblanzirea lui. Reptila isi va forma un obicei, si nu va confunda mana ta cu prada atunci cand ti-o vei introduce in cusca. Astfel iti va fi mai usor sa scoti sarpele din cusca atunci cand vei dori acest lucru.
Chiar si un piton aflat in captivitate poate refuza sa manance uneori, acest lucru poate dura cam doua luni. Atata timp greutatea si bunastarea sunt mentinute, nu este nici o problema. Daca sarpele tau nu mai mananca, poate fi vorba de dorinta de imperechere, asa ca observa cum se comporta cand il iei in mana, examineaza-i starea de sanatate si mediul in care sta pentru a te asigura ca nu e de vina stresul.
Consulta un veterinar care are cunostiinte in domeniul reptilelor sau un proprietar experimentat daca perioada in care sarpele nu mananca este mai mare de doua luni si daca apar pierderi in greutate. Daca este necesar, incearca diferite trucuri: inmoaie prada in supa de pui, achizitioneaza soareci in diverse culori, expune creierul prazii, hraneste-l pe timp de noapte si acopera cusca cu prosoape dupa ce ii oferi un soarece. Ai putea incerca sa-l hranesti cu hamsteri ori cu gerbili, desi facand acest lucru, sarpele se poate obisnui cu aceste animale si poate refuza soarecii.