Mircea Eliade (n. 13 martie S.V. 28 februarie 1907, Bucuresti - d. 22 aprilie 1986, Chicago), a fost un ginditor si scriitor roman. Filozof si istoric al religiilor, Eliade a fost profesor la Universitatea din Chicago din 1957, titular al catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery din 1962, naturalizat cetatean american in 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor.
Autor a 30 de volume stiintifice, opere literare si eseuri filozofice traduse in 18 limbi si a circa 1200 de articole si recenzii cu o tematica extrem de variata, foarte bine documentate. Opera completa a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fara a lua in calcul jurnalele sale intime si manuscrisele inedite.
Nascut in Bucuresti, a fost fiul lui Gheorghe Eliade si al Jeanei nascuta Vasilescu. A avut o sora, Corina, mama semioticianului Sorin Alexandrescu. Familia s-a mutat intre Tecuci si Bucuresti, in ultima instanta, stabilindu-se in capitala in 1914, si si-a achizitionat o casa pe strada Melodiei, in apropiere de Piata Rosetti, unde Mircea Eliade a locuit pina tirziu in adolescenta.
Dupa terminarea invatamintului primar la scoala de pe strada Mintuleasa, Eliade devine elev al Colegiului Spiru Haret fiind coleg cu Arsavir Acterian, Haig Acterian, Petre Viforeanu, Constantin Noica si Barbu Brezianu.
Devine interesat de stiintele naturii si de chimie, ca si de occultism, si a scris piese scurte pe subiecte entomologice. In ciuda tatalui sau care era ingrijorat de faptul ca-si pune in pericol vederea si asa slaba, Eliade citeste cu pasiune. Unul dintre autorii preferati este Honore de Balzac.
Interesul fata de cei doi scriitori l-a dus la invatarea limbilor italiana si engleza, in particular incepe sa studieze persana si ebraica. Este interesat de filosofie si studiaza lucrarile lui Vasile Conta, Marcus Aurelius si Epictet, citeste lucrari de istorie si in special pe Nicolae Iorga si B.P.Hasdeu. Prima sa opera a fost publicata in 1921 Inamicul viermelui de matase urmata de Cum am gasit piatra filosofala. Patru ani mai tirziu, Eliade incheie munca la volumul sau de debut, volum autobiografic, Romanul Adolescentului Miop.
La 20 noiembrie1928 pleaca in India, traieste in Calcutta unde o intilneste pe Maitreyi.
De la mijlocul anilor '30, Eliade, apartinind de grupa din jurul lui Nae Ionescu a imbratisat ideologia Miscarii Legionare, in cadrul careia devine un activist cunoscut. Eliade s-a distantat ulterior de aceasta atitudine, insa a evitat mereu sa se refere la aceasta perioada critica din tineretea sa. Anumiti exegeti ai operei sale au comentat faptul ca Eliade, de fapt, nu s-a dezis niciodata de ideologia legionara, preferind sa nege ulterior ca ar fi autorul unora dintre articolele care i-au purtat semnatura si ca unele idei de factura mistic-totalitara sau antisemite ar fi regasibile in operele sale stiintifice. In ceea ce priveste opera literara, drama Iphigenia a fost interpretata de unii comentatori, in frunte cu Mihail Sebastian, a fi o alegorie a mortii lui Corneliu Zelea Codreanu.
Incepind din 1957, Mircea Eliade se stabileste la Chicago, ca profesor de istorie comparata a religiilor la Universitatea "Loyola". Reputatia sa creste cu fiecare an si cu fiecare noua lucrare aparuta, devine membru in institutii ilustre, primeste mai multe doctorate honoris causa.
La 11 mai 1966 devine membru al Academiei Americane de arte si stiinte. Citiva ani mai tirziu viziteaza Suedia si Norvegia si participa la Congresul de istorie a religiilor.
In anul 1977 Mircea Eliade primeste premiul Bordin al Academiei Franceze. Iar in anul 1985 devine Doctor Honoris Causa al Universitatii din Washington.
In ultimii ani de viata, in ciuda serioaselor probleme de sanatate, Eliade a continuat sa lucreze editind cele 18 volume de enciclopedia religiilor, adunind contributii pentru ultimul volum de istoria credintelor si proiectind un compendiu al lucrarilor sale de istoria religiilor care sa apara sub forma unui mic dictionar.
Mircea Eliade a murit la virsta de 79 de ani, la 22 aprilie 1986, la Chicago, a fost incinerat la Capela Rockfeller din Hyde Park.
Articol ingrijit de: Vlada Afteni