Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Manastirea Humor
27 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 Biserici si Manastiri In care Il vei Intalni pe Dumne
233 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Putna 1466 - 1470
1.158 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Govora
36 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  4.Insula Patmos,Grecia
1.043 vizite - 0 comentarii
adaugat de tita
 
  MANASTIREA BATALHA , Portugalia
328 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Hurezi
1.058 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Vovidenia
579 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Xuan Kong, China
1.136 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Ialomitei
152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Manastirea Sf. Ioan cel Nou

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2012  Adauga la favorite 755 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
An
Construita de printii Bogdan III si Stefanita
in Suceava, judetul Suceava intre anii 1514-1522
Din punct de vedere arhitectural, biserica „Sf. Gheorghe" a manastirii Sf. Ioan cel Nou este importanta. Este singura biserica ce prezinta un plan triconc construita in perioada dintre domnia lui Stefan cel Mare si cea a lui Petru Rares. Este asemanatoare cu Biserica Inaltarea la cer de la Manastirea Neamt, care este o sinteza a arhitecturii religioase din Moldova in secolul al XV-lea, din multe puncte de vedere.




La sfarsitul secolului al XV-lea, biserica anterioara Metropolitanatului trebuie sa fi fost deja prea mica pentru nevoile sale. De aceea, in 1514, Bogdan III a inceput construirea unui nou locas, actuala biserica „Sf. Gheorghe". Inscriptia comemorativa de deasupra usii bisericii „Sf. Gheorghe" relateaza urmatoarele: “With the Father’s will, the Son’s help and the Holy Spirit’s completion, the well-honouring and worshipper of Christ, Bogdan, by God’s mercy Prince of Moldavia, wanted to build this church of the Metropolitanate of Suceava that celebrates the great St. Martyr George, who helps win the wars. And he started building it in the year 7022 (1514) but never managed to complete it; but his son, Stephen, by God’s mercy Prince of Moldavia, with the help of God finished building up from the window level and completed it in the year 7030 (1522), on November, 6, during the 6th year of his reign; and it was consecrated by the hand of His Holiness the Metropolitan Bishop Teoctist“. Printul Stefanita a terminat constructia cum a urcat la tron. El a dorit sa arate ca a continuat interesul bunicului in a construi biserici, dar in acelasi timp si-a intarit autoritatea care se diminuase semnificativ in timpul copilariei sale.




Ferestrele bisericii, 15 la numar, sunt construite in stil gotic. Toate au arcuri ascutite si chenar din piatra cioplita, care va disparea, cu exceptia ferestrelor de la absida, unde sunt cu arcuri circulare. Nici ferestrele exonartexului nu sunt foarte mari, iar diferenta dintre acestea si impresionantele ferestre inalte de la Probota si de la „Sf. Dumitru" este remarcabila. Fatadele au fost pictate in timpul domniei lui Petru Rares, in 1534, in acelasi timp in care Printul construia in apropiere biserica „Sf. Dumitru". In exterior, doua randuri de firide mici, sub stresini, inconjoara biserica, cu exceptia fatadei vestice, unde exista doar un singur sir. In dreptul fatadei sudica, unele firide inca pastreaza figurile pictate ale Arhanghelilor.
Capatul vestic al fatadei, spatiul din primii doi stalpi, este acoperit cu Acatistul, dedicat Fecioarei Maria. Fatada vestica prezinta Judecata de Apoi. Numai bisericile Patrauti si Voronet au reprezentarea Judecatii de Apoi pe fatadele vestice, ambele pictate la aproape 15 ani mai tarziu decat biserica „Sf. Gheorghe". Doar aici si la Voronet intrarea in biserica nu se face pe la aceasta scena.
Intrarea in biserica se face printr-un mic portal din fatada nordica. Exonartexul este acoperit de o cupola mica in mijlocul incaperii, sprijinita de arcuri oblice din sistemul moldovenesc de boltire. Structura incaperii este aceeasi cu structura exonartexului a bisericii din Manastirea Neamt. Inainte, se presupunea ca exonartexul a fost o adaugare ulterioara, deoarece pe peretele sudic al asezamantului monahal este o inscriptie din 1579, care spune ca locul a fost adaugat in onoarea moastelor lui Sf. Ioan cel Nou. Inscriptia a fost infipta in perete in timpul lucrarilor de restaurare din 1896, dar, cum in 1579 vestigiile se aflau in Biserica din Mirauti, adaugarea unui exonartex trebuie sa se fi referit la acea biserica.
Cel mai probabil, picturile murale ale interiorului au fost facute in 1534, asa cum o demonstreaza un fragment dintr-o inscriptie din naos, parte a picturii dedicatorii: „Anul 7062 (1534) luna…". Unii cercetatori sunt de parere ca biserica a fost pictata imediat dupa construirea ei, in 1522. Picturile murale au o inalta calitate artistica, dar sunt acoperite cu un invelis negru de funingine, praf si mucegai. Biserica se afla in proces de restaurare, ceea ce a adus la lumina scene de mare frumusete. Peretii exonartexului sunt pictati cu primele sase luni al calendarului liturgic ortodox al Sfintilor.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.