Anul constructiei: 1466-1469
Construita de: Stefan cel Mare
Locatia: Putna, judetul Suceava
Sumar:Actuala biserica a fost practic reconstruita intre 1653 si 1662 de catre Vasile Lupu si urmasii sai.
Manastirea Putna
Privirea asupra bisericii din sud-est.
Stefan cel Mare a construit manastirea ca fiind locul sau de inmormantare, intre anii 1466 si 1469, iar biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului" a fost sfintita un an mai tarziu.
Manastirea Putna
Muzeul manastirii cuprinde o colectie importanta de obiecte de arta medievale, mai ales din timpul lui Stefan cel Mare si al succesorilor sai imediati.
Primul egumen a fost Arhimandritul Iosif de la Manastirea Neamt, primul centru monahal important din Moldova. Acesta a fost insotit de catre caligrafi, care au fost primii dascali ai noii scoli care a urmat exemplul celei din Neamt. A inceput ca scoala de retorica, logica si gramatica pentru viitorii cronicari sau personal cleric, dar curand Putna a devenit unul din cele mai importante centre culturale ale tinutului.
Doar la trei ani dupa ce manastirea a fost terminata, un incendiu a distrus-o, dar a fost imediat refacuta. A fost distrusa din nou, in 1653, de catre armata cazaca a lui Timus Hmelnitchi, ginerele lui Vasile Lupu. Actuala biserica a fost practic refacuta intre anii 1653 si 1662 de catre Vasile Lupu si succesorii sai. Planul bazei urmeaza planul edificiului original, cum s-a putut dovedi cand fundatia primei biserici a fost dezgropata, intre 1968 si 1970.