Cu toate ca roz si rosu-oranj sunt cele mai valoroase culori ale topazului, topazul este acum cunoscut pe piata si in varianta albastra multumita unui nou proces de intensificare prin iradiere pentru topazul incolor.
Istoric, legenda
Egiptenii antici spuneau ca topazul a fost colorat de catre stralucirea aurie a zeului Soare Ra, oferindu-i puterea de a-i proteja de rele pe cei credinciosi. Legenda spune ca topazul inaltura vrajile si imbunatateste vederea.
Grecii antici credeau ca topazul are puterea de a spori puterea si de a-l face invizibil pe cel care il purta. Se spune ca topazul isi schimba culoarea in prezenta mancarii sau a bauturii otravite.
Despre cel mai faimos topaz din lume, marele Braganza setat in coroana portugheza, se credea la inceput ca este diamant.
Calitate, valoare
Topazul poate avea nuante de la maro si pana la oranj. Cel mai valoros topaz este mai mult rosu decat galben. Topazul imperial (rosu-portocaliu) este de asemenea valoros. Topazul galben si maro este mai accesibil ca si pret. Culoarea albastru-gheata al topazului albastru este obtinuta expunand topazul transparent la iradiatii si caldura. Nuantele mai deschise sunt create de electroni, iar cele mai inchis, de neutroni.
Topazul este taiat in forma ovala, pernita.
Ingrijire
Topazul are o duritate de 8 pe scala Mohs, dar nu este foarte dur. Trebuie protejat de lovituri, deoarece este nevoie doar de o lovitura puternica pentru a-l sparge in doua jumatati.
Culoarea tratata a turcoazului albastru este stabila si permananta si nu necesita atentie speciala.
Curatarea topazului se face cu apa calduta si sapun neutru: folositi o periuta de dinti pentru a curata in locurile unde se poate aduna praful.