Denumirea zirconului provine din cuvantul persan Zargun, care inseamna "culoarea aurului". Zirconul este utilizat pentru infrumusetarea bijuteriilor de sute de ani si este renumit pentru dispersia puternica, fiind utilizat de foarte mult timp pentru a imita diamantele.
Istoric, legenda
Se spune ca zirconul aduce pace, intelepciune, onoare si bogatii purtatorului sau. In Evul Mediu era considerata piatra intelepciunii. De asemenea, se credea ca zirconul fereste oamenii de cosmaruri si spirite rele.
Calitate, valoare
Dioxidul de zirconiu, cunoscut ca si zircon nu are o structura stabila in natura, spre deosebire de cristalele obtinute in laborator. Zirconul cubic are o structura cubica de cristalizare si un indice de refractie mare. Este destul de dificil a se diferentia un zirconiu cubic de calitate de un diamant, dar majoritatea bijutierilor utilizeaza un test al conductivitatii termice pentru a identifica piatra (diamantula are o conductivitate termica foarte buna).
Zirconul este cunoscut ca o piatra incolora ce imita diamantul, dar se gaseste si in alte culori: albastru, galben, oranj, rosu, maro si verde.
Zirconul se intalneste in trei varietati: hiacint (rosu, oranj si galben), starlit (albastru) si Ceylon sau diamant Matura (incolor).
Ingrijire
Cu toate ca are o duritatea 7 pe scala Mohs, zirconul se poate sparge destul de usor. Asemeni tuturor pietrelor, protejati zirconul de scarieturi si lovituri puternice. Evitati apa fierbinte, temperaturile bruste de temperatura si produsele chimice. Depozitati bijuteriile cu zircon in cutii separate.