Efectul asupra corpului:
- ametist-ul ajuta la durerile de cap, migrene, dureri cauzate de nervi, tensiune; se foloseste in combinatie cu cuartul roz (pe chakra Anahata - vezi mai jos link catre descrierea chakre-lor).
- ametist-ul protejeaza impotriva insomniei, nelinistii, cosmarurilor, stresului, isteriei, frici, reactiilor irationale.
Efectul asupra psihicului:
- ametist-ul aduce consolare, putere, bucurie, curaj, putere de concentrare.
- este o piatra foarte buna pentru aceia care plang disparitia persoanei iubite, subconstientul ne comunica faptul ca nu exista moarte ci doar o tranzitie, o schimbare a formelor.
- este o piatra ideala pentru a fi daruita acelora care sufera de boli incurabile sau pentru a fi folosita in pregatirile necesare pentru constientizarea experientei mortii.
- ajuta purtatorul sa evolueze din punct de vedere spiritual pe o treapta superioara, confera o gandire mai limpede, protejeaza impotriva oamenilor invidiosi si cu ganduri malefice.
Descriere:
- Varietate de cuart.
- Culoare: violet. (vezi Bijuterii Violet)
- Duritate: 7
- Formula chimica: SiO2
- Provenienta: Brazilia, Uruguay, Romania.
Legende:
AMETIST-ele sunt pietre cu un splendid colorit violet. Sunt folosite adesea in spiritism, deoarece energia lor linistitoare exalta intuitia. Romanii credeau ca ametistele au aparut datorita lui Bacchus, zeul vinului, fara voia acestuia. Potrivit legendei, un muritor l-a jignit pe zeu, iar acesta a creat o haita de tigri pentru a-l distruge pe urmatorul nefericit care s-ar fi nimerit sa-i iasa in cale. Din pacate, a fost vorba despre o frumoasa fecioara, pe nume Ametist. Diana, zeita Lunii, care statea de veghe, a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a o proteja pe Ametist: a transformat-o intr-o statuie din cristal pur de cuart, pe care ghearele tigrilor nu-l puteau zgaria. Cand Bacchus a vazut cat de frumoasa fusese Ametist, si-a regretat izbucnirea nechibzuita de manie. A varsat lacrimi amare de vin rosu intunecat, care au cazut pe cristal, iar aceasta a devenit violet. De atunci, ametistul a fost asociat cu abstinenta. In vechime, cei care beau vin din cupe de ametist credeau ca nu se vor imbata, datorita cristalului. Chiar si in prezent, unii considera ca ametistul poate fi util in combaterea alcoolismului si a oricarui tip de dependenta .
Incepand cu faraonii egipteni si pana la familia regala britanica, monarhii au indragit intotdeauna ametistele purtand bijuterii cu ametist, datorita faptului ca violetul a fost considerat intotdeauna o culoare regeasca. Leonardo da Vinci considera ca ametistul alunga gandurile rele si sporeste inteligenta oamenilor. In Evul Mediu, conducatorii Bisericii Catolice credeau ca ametistul nu numai ca ii apara de vicii, dar ii si ajuta pe preoti sa respecte juramantul de castitate. In cele din urma, ametistul a ajuns sa fie considerat piatra episcopala; in prezent, multi episcopi poarta inele cu ametist. In Tibet, budistii il socotesc o piatra sacra, poarta medalioane din ametist si isi fac adesea matanii din cristale de ametist.