Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
04:39
  Codul bunelor maniere la masa :Desertul si cafeaua
5.265 vizite - 0 comentarii
adaugat de gusa
 
  Bunele maniere la masa - Cum se mananca Supa
3.852 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
03:53
  Eticheta de baza la mesa Cum se manca Salata
5.549 vizite - 3 comentarii
adaugat de gusa
 
  Bunele maniere la masa
2.901 vizite - 0 comentarii
adaugat de cartea
 
  La restaurant - ne asezam sa nu la o masa ocupata -
1.982 vizite - 0 comentarii
adaugat de bunele
 
  Cum sa saruti obraznic | Sfaturi de sarutat
2.467 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
01:00
  Bunele maniere la masa | Reguli de eticheta
7.635 vizite - 0 comentarii
adaugat de gusa
 
  Reguli de eticheta: "Cum sa dai bani ca un cadou"
2.488 vizite - 0 comentarii
adaugat de mita
 
  O doamna poate merge singura la restaurant ?
2.096 vizite - 0 comentarii
adaugat de ford
 
  Cum sa asortezi manichiura cu tinuta de zi |
2.256 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Life Style
 

 

Cum sa aranjeaza o masa cand ai invitati

 
 
 
 
 
Adaugat de mita 01.01.2012  Adauga la favorite 3.357 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Aranjarea unei mase depinde daca aceasta este o masa pentru o intalnire formala sau informala, care este determinata de importanta evenimentului sau a invitatilor.

Urmati amplasarea corecta a argintarie, farfuriilor, paharelor si servetelelor pentru a aranjao masa cu sfaturi de la un specialist in eticheta,

Expert: Lopez Hazely




Mesele cu prietenii sau familia sunt unele dintre cele mai frumoase momente pe care le petreci in timpul tau liber. Daca vrei sa-i inviti la masa pe cei dragi, este bine sa tii cont de cateva aspecte astfel incat sa faci fata onorabil.



1 Intereseaza-te care sunt particularitatile invitatilor, in materie de mancare si bautura



Nu trebuie sa mergi niciodata pe ideea ca “oricum nu se poate sa multumesti pe toata lumea". Gandeste-te ca un strop de atentie pentru fiecare invitat iti va intoarce inzecit recunostinta acestuia. Iata cateva exemple prin care poti sa oferi un plus de atentie:

•Se poate ca cineva sa fie la regim si deci sa nu poata manca sarat sau un anumit tip de aliment etc. Unei astfel de persoane ii poti pregati acelasi tip de mancare, dar mai simplu (renunti la acele ingrediente pe care nu le consuma).

•Se poate sa existe copii care au nevoie de putin mai multa atentie la preparatele realizate. Aici sunt doua posibilitati: fie parintii iti spun ca vor aduce ei laptele sau hrana pentru bebelus, fie cel mic mananca deja alaturi de adulti. In acest ultim caz, un strop de fantezie nu ar strica, pentru un aspect atractiv si distractiv al farfuriei lui.

•Un invitat care tine o dieta foarte stricta poate totusi sa fie servit cu o salata simpla, din legume si zarzavat, asezonate cu un otet sau ulei special. Astfel, va avea si el ce sa manance si se va simti bine alaturi de ceilalti.

Un alt aspect, legat si el de diferente, este cel al gusturilor. Daca stii ca cineva este mare amator de inghetata, daca un invitat se da in vant dupa gogosile tale etc, ii poti face o surpriza deosebit de frumoasa.

Un alt mod prin care poti sa oferi un plus de atentie il reprezinta acele ingrediente sau preparate care pot fi servite atat separat, cat si direct, in farfurie. De exemplu smantana, salata, cascavalul ras/parmezanul etc este mai bine sa fie puse in recipiente separate. Astfel, cine doreste sa le combine cu mancarea, o poate face, iar cine nu doreste, nu va fi obligat sa le inlatura pe marginea farfuriei.


2 Alege un meniu din feluri care se asorteaza

Tine cont de faptul ca meniul pe care-l pregatesti trebuie sa cuprinda mancaruri care se asorteaza intre ele. Evita, de exemplu, combinatiile de tipuri de carne incompatibile, gen aperitive cu icre si friptura de porc. Asorteaza vinul la felul principal si, daca vrei, chiar si la aperitiv si desert. Nu trebuie sa fii un specialist, poti pur si simplu sa combini un vin alb cu preparatul de peste sau tortul cu un vin rose etc.

Pentru a fi sigur ca faci o combinatie reusita, alege meniurile cu tematica nationala: meniu traditional romanesc, mancare italiana, mancare exotica, meniu din peste si fructe de mare, meniu de post, meniu vegetarian etc.


3 Rezerva-ti suficient timp pentru cumparaturi, gatit si pregatirea mesei si a casei

Daca te decizi sa inviti pe cineva la masa, trebuie sa-ti asumi faptul ca acest rol inseamna munca multa. Nimanui nu-i este usor sa fie gazda, daca vorbim despre indeplinirea acestui rol in cel mai bun mod cu putinta. Planifica bine programul de cumparaturi, orele de care ai nevoie pentru prepararea mancarii si cele pentru aranjarea casei si a spatiului de primire.


4 Gateste igienic si organizat

Inainte sa te apuci de treaba in bucatarie, asigura-te ca te-ai spalat pe maini, ca ai parul prins (daca este cazul) si ca esti imbracat corespunzator pentru acest spatiu. Nu este obligatoriu sa ai sort, dar nici nu este firesc sa gasesti in hainele de strada.

Nu lasa niciodata desertul la final, incepe sa-l pregatesti pe el primul sau, cel putin, sa fie al doilea la rand. Astfel, invitatii nu te vor astepta in living, in timp ce tu te grabesti sa pui prajitura la cuptor.

Invers, la polul opus, se afla preparatele care trebuie sa fie facute chiar inainte de venirea musafirilor. In aceasta situatie sunt: aperitivele (de exemplu, cele cu andive, pate etc, bruschetele), mamaliga etc, adica toate acele preparate care se innegresc, se oxideaza, se racesc, se inmoaie sau isi pierd din proprietati sau din aspect sau, altfel spus, acele preparate care se servesc imediat dupa preparare.


5 Aranjeaza masa cu atentie

Nu trebuie sa fii precum un majordom englez, obsedat de diferentele milimetrice dintre distantele care sunt intre tacamuri. Dar este frumos sa aranjezi totusi masa tinand cont de un minim de detalii.

Fiecare fel de mancare necesita o farfurie noua. Cutitul sta in dreapta farfuriei, cu lama spre farfurie, nu in exterior, iar furculita se aseaza in stanga. Fiecare persoana are cel putin doua pahare. Servetelele nu trebuie sa lipseasca niciodata. Din punct de vedere al bunelor maniere, acestea ar trebui sa fie din bumbac, nu din hartie. Dar depinde si de tine, o cina intima intre prieteni nu este cazul sa fie scortoasa decat daca nu vrei sa te abati de la litera cartii.

Aperitivele se aseaza pe masa inainte de venirea invitatilor si exista deja pe masa farfurii pentru ele. Inclusiv desertul necesita farfurie proprie. Este gresit ca prajiturile de tipul checului si alte astfel de preparate sa fie servite doar pe un platou, urmand ca fiecare sa-si ia cate o felie pe un servetel.


6 Fii atent si serviabil

Gazda este cea care trebuie sa serveasca invitatii, sa le ridice farfuriile cand au terminat de mancat, sa le reumple paharele, sa intrebe daca mai este nevoie de ceva, sa aduca acele lucruri de care poate mai este nevoie pe parcurs.
Atata timp cat nu vorbim de un bufet suedez, ci de o invitatie la masa, tu esti cel care trebuie sa faca toate aceste lucruri. De aceea, in acest caz nu poate fi aplicat principiul “help yourself" sau “serveste-te singur".


7 Intretine atmosfera

Oricat de grozava este mancarea, o invitatie la masa reprezinta in primul rand un motiv de socializare si abia apoi de a manca. Tot in rolul gazdei intra si datoria de a intretine atmosfera. Aici ai posibilitatea sa exploatezi multe posibilitati, dupa interesele comune ale participantilor, dupa atuurile de care dispui etc. Un strop de muzica in surdina si niste lumanari neparfumate, micute, pot face minuni.

Cine are calitati artistice si este dispus sa faca o mica demonstratie ar trebui sa aiba aceasta ocazie. Jocurile scurte si amuzante reprezinta o alta solutie.


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.